Sabah/ Sarawak

Sabah is de noordelijke deelstaat van Oost-Maleisië. Bergen spelen in deze regio de hoofdrol. Mount Kinabalu, de hoogste berg van Maleisië, valt flink op. Tegen de hellingen van het omringende landschap liggen kleine dorpjes met rijstvelden. Het binnenland van het eiland is een echte jungle met veel natuurparken.

Het landschap van de Oost-Maleise deelstaat Sarawak – ten zuiden van Sabah – wordt bepaald door oerwouden en rivieren. De afstanden zijn groot. Een paar belangrijke plaatsen zijn over onverharde wegen bereikbaar. Vroeger reisde men vooral per boot over de rivier en ook nu zijn veel steden die aan een rivier liggen goed te bereiken per boot.
Kuching, de hoofdstad van Sarawak, is een rustige stad met verschillende bezienswaardigheden. Je kunt er een bezoek brengen aan het Sarawak Museum, dat je een idee geeft van het traditionele leven op Borneo. Verder is er het Chinese History Museum. In het centrum staan koloniale gebouwen en op zondagochtend zijn er allerlei exotische spullen te koop op de markt.

Historische plek

De moderne hoofdstad van Sabah – Kota Kinablu – is gebouwd op de ruïnes van Jesselton, dat zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog kwam.
Er zijn verschillende bezienswaardigheden zoals het Sabah Museum – dat van alles laat zien over de plaatselijke flora en fauna – de moskee, de vis- en fruitmarkt en een dorp op palen in het zuiden van de stad.

Strand

Stranden zijn er volop in Sabah. De eilanden in het Tunku Abdul Rahman Marine Park, te bereiken per boot vanaf de hoofdstad, hebben schone, rustige stranden. Net ten zuiden van Kota Kinablu ligt de moderne badplaats Tanjung Aru.

Natuur

De Mount Kinablu is de bekendste en populairste attractie van Sabah, maar daarnaast heeft de deelstaat een aantal fraaie natuurparken, zoals het regenwoud van de Danum Valley Conservation Area. Oerang-oetans kun je hier in het wild tegenkomen, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het Sepilok Rehabilitation Centre in Sandakan, waar gedomesticeerde dieren worden voorbereid op een terugkeer in de natuur. Ook kan je op zoek gaan naar de Rafflesia, de grootste bloem ter wereld, in het Tambunan Rafflesia Reserve.

Watersport

Snorkelen en duiken is goed mogelijk voor de kust van Sabah en de bijbehorenden eilanden. Het water is kristalhelder en er zijn mooie koraalriffen, schildpadden en vissen te zien. Sipadan Island is bijvoorbeeld in 1993 verkozen tot ‘Best Beach Dive in the World’.
Door Sabah stromen verschillende rivieren. Voor wildwatervaren kun je terecht op verschillende plekken. Echt ruig en wild is bijvoorbeeld de Padas River. De Kiulu River en de Papar River zijn ideaal als je het iets rustiger aan wil doen.

Outdoor

Er zijn in Sabah mogelijkheden voor outdooractiviteiten, zoals expedities, technisch klimmen of een jeepsafari door de jungle. Het gevarieerde terrein is bovendien uitermate geschikt voor mountainbike-tochten.