Info over Nepal

De trefwoorden voor de koninklijke bergstaat Nepal zijn: spectaculaire landschappen, exotische cultuur en gastvrije mensen.

Het is ook een land van uitersten. Nepal heeft bijvoorbeeld zowel laagvlakten (150 meter) als de hoogste berg ter wereld (8.848 meter). Bijzonder zijn ook de stomende jungles en valleien met terrassen op de hellingen, afgelegen tempels en natuurreservaten.

Nepal bestaat pas 300 jaar, daarvoor was het verdeeld in kleine staatjes. Ruim honderd jaar bekleedden leden van de familie Rana de functie van premier, als ware het een erfelijk ambt. Daaraan kwam een eind in 1951, maar vervolgens werd in 1959 een democratisch verkozen regering na één jaar door de koning afgezet. Hij nam de volledige macht in handen en verbood alle politieke partijen. In de jaren tachtig groeide echter het verzet tegen het dictatoriale bewind. Na enkele bloedig neergeslagen demonstraties kreeg Nepal in 1990 eindelijk een grondwet en een parlementaire democratie.

Geografisch gezien kan het land verdeeld worden in drie verschillende regio’s. Het zuiden bestaat uit vlakten, moerassen en bossen. Het noorden wordt geheel bedekt door het Himalaya-gebergte met zijn hoge pieken. De hoofdstad Kathmandu en het grootste gedeelte van de bevolking bevinden zich in het relatief laag gelegen centrale gedeelte van Nepal.

Hoofdstad

Kathmandu

Oppervlakte

147.181 km2

Hoogste punt

8848 m (Mount Everest)

Laagste punt

150 m (Terai)

Aantal inwoners

23.698.000

Openingstijden winkels

10.00 tot 19.00 uur

Voertaal

Nepalees

Talen die ook gesproken worden

Bihari, Tibetaans en Engels

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

+4.45 (winter) en +3.45 (zomer)

Populaire reisaanbieders Nepal

Reisverhalen over Nepal

Nepal reisverhaal

Nepal reisverhaal

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Josine van der Wal

ROLWALING en KHUMBU via Trashi Labsta (5.755 m) © Dirk Deckx (1994)

Nepal expeditie Rolwaling en Khumbu valleien

Nepal expeditie Rolwaling en Khumbu valleien

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

ROLWALING en KHUMBU via Trashi Labsta (5.755 m) © Dirk Deckx (1994)

Communicatie

Rechtstreeks bellen naar het buitenland kan alleen in Kathmandu. In de rest van Nepal bel je via een operator. Internationaal bellen, faxen en e-mailen kan ook in bepaalde hotels en private communicatiecentra. In de meeste plaatsen zijn postkantoren aanwezig.

Internationale landen code

977

NL. Ambassade ter plaatse

6/50F

Shantipath

Chanakyapuri

P.B.3 New Delhi 110 021

INDIA

Ambassade Nederland

De ambassade van Nepal is gevestigd te Brussel:

Winston Churchillaan 68

1180 Brussel

Tel.:00-32-2-3462658

Internet site

www.travel-nepal.com

Cultuur

In het hindoeïstische koninkrijk Nepal leven meer dan dertig verschillende bevolkingsgroepen, die allemaal hun eigen taal en cultuur hebben. Uit Tibet komen bijvoorbeeld de Sherpa’s.

Het dagelijks leven is doortrokken van religie: overal zie je tempels, godenbeelden en kleine heiligdommen. Het tolerante hindoeïsme is in Nepal sterk vermengd met het boeddhisme. Daarnaast is er een kleine minderheid van moslims.

De godsdiensten drukken een duidelijke stempel op de Nepalese kunstuitingen, zoals tempels en beelden.

Religie

Hindoeïstisch (90%), boeddhistisch (5%),islam (3%)

Feestdagen

11 januari;

29 jaunari;

8 maart;

8 november;

28 december: verjaardag koning

Vaste gebruiken en gewoonten

Als je in de toeristische gebieden blijft kun je je in principe met Engels goed redden. Maar het is natuurlijk veel beter om een

paar zinnetjes Nepalees te spreken om het ijs te kunnen breken met de mensen. ‘Namaste’ is de groet die je gebruikt als je mensen tegenkomt, ’tatopani’ is heet water of douche.

Verder moet je als je mensen de weg vraagt nooit wijzen en vragen of de route daar langs gaat. Omdat ze je niet teleur willen stellen zal een Nepalees vaak zeggen dat dat inderdaad de goede richting is. Veel beter is de Nepalees zelf te laten wijzen wat de

goede richting is.

Eten en drinken

Ondanks de geïsoleerde ligging heeft Nepal niet een geheel eigen keuken ontwikkeld. De meeste gerechten zijn van Indiase afkomst. Een echte Sherpa-maaltijd is Gurr (smaakt veel beter dan het klinkt), dat bestaat uit rauwe aardappels geprakt met rijst en specerijen. Daarna wordt het eten op een hete steen gebakken in de vorm van een pannenkoek.

Het nationale drankje is Chiya, thee met melk en kruiden. In de bergen zouten ze het nog een beetje met yak boter.

Let op: hoe hoger je gaat des te sneller je uitdroogt, dus zorg dat je altijd genoeg water bij je hebt.

Fooi

In de betere restaurants is het gebruikelijk 10 procent fooi te geven. In taxi’s of goedkope eettentjes hoef je geen fooi te geven, tenzij ze zich erg hebben uitgesloofd.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Nepal. Toch wordt er geadviseerd om een aantal inentingen te halen. Raadpleeg je huisarts of de GGD voor de laatste informatie betreffende vaccinaties. Genoeg drinken en eten is ook belangrijk, vooral als je op grote hoogte zit. Het is verstandig om niet teveel vlees te eten. Pas op met melk! Alle verkochte melk is ongekookt. Gebruik liever poedermelk.

In je toilettas

Middeltjes tegen diarree en waterzuiveringstabletten.

Water

Al het water dient gekookt te worden.

Eten

Pas op met vlees en eten uit kraampjes.

Grensformaliteiten

Je moet voor de reis naar Nepal in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht en is te verkrijgen bij het consulaat van Nepal in Amsterdam (telefoon 020-6241530). De kosten van dit visum bedragen ƒ95,- en het is 90 dagen geldig. Deze prijzen en de procedure van aanvraag zijn soms

aan verandering onderhevig dus informeer altijd even bij het consulaat. Een 15-daags visum kun je voor 40 dollar op het vliegveld kopen, maar het is beter om dat hier in Nederland te regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan

bij het consulaat of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum achter te laten bij familie of bekenden.

Visum

Je visum is tot 3 maanden geldig

Paspoort

Je paspoort moet minstens een half jaar geldig zijn wil je in aanmerking komen voor een visum.

Infrastructuur

Helikopters kunnen geboekt worden via de Royal Nepal Airlines Corporation. Verder is er een heel netwerk van kleine vliegveldjes die de grote steden met elkaar verbinden.

Er rijden ook treinen, maar die zijn weinig comfortabel.

Als je met een taxi gaat spreek dan van te voren een prijs af. ’s Avonds geld een verhoging van 50 procent.

Let op: in Nepal wordt links gereden.

Openbaar vervoer

Is vooral gesitueerd rond de hoofdstad.

Weer en klimaat

Het weer in Nepal is goed voorspelbaar en over het algemeen aangenaam. De zomer en het regenseizoen is van juni tot oktober. De rest van het seizoen is grotendeels droog. Lente en herfst zijn de meest aangename periodes om het land te bezoeken. In de winter daalt de temperatuur tot tegen het vriespunt en sneeuwt het veel in het bergachtige noorden.

Lichte en tropische kleding met paraplu zijn aan te raden voor juni of augustus. Tussen oktober en maart wordt in Kathmandu lichtgewicht kleding gedragen en een jas erbij voor ’s avonds. Voor in de bergen warme kleding meenemen!

De maanden januari en februari zijn perfect voor wandelingen en trektochten op lagere hoogten. Het regenseizoen is allang ten einde en de luchten zijn vaak stralend blauw, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor een bezoek aan het Chitwan National Park zijn vooral de maanden januari en februari geschikt!

Klimaattype

Bergklimaat (noorden) en subtropisch (westen)

Gem. temp. zomer

25 graden (Kathmandu)

Gem. temp. winter

10 graden (Kathmandu)

Gem. neerslag in mm.

1.472 mm (Kathmandu)

RegenSeizoen

Juni t/m oktober

Beste periode om land te bezoeken

December t/m februari

Omliggende landen

Laatste blogartikelen