Info over Thailand

Het koninkrijk Thailand ligt in Zuidoost-Azië, tussen Myanmar (voormalig Birma), Laos, Cambodja en Maleisië. In tegenstelling tot zijn buurlanden is Thailand nooit een kolonie geweest, hoewel Fransen en Engelsen in het verleden wel nadrukkelijk aanwezig waren. De hoofdstad Bangkok is uitgegroeid tot een economisch centrum, met een opwindend uitgaansleven (hoewel hier en daar duidelijk over het randje!) en heeft meer dan 6,5 miljoen inwoners.

Alleen geduld, beleefdheid en humor zorgen voor resultaat in Thailand. Topografisch is het land verdeeld in vier regio’s: de bergen in het noorden, de vruchtbare centrale vlakten, het droge en niet echt vruchtbare plateau in het noordoosten en natuurlijk het zuiden met zijn mooie stranden en betoverende eilanden.

Hoofdstad

Bangkok

Oppervlakte

513.115 km2

Hoogste punt

2.590 m

Laagste punt

0 m

Aantal inwoners

62.000.000

Autoletter

T

Openingstijden winkels

Van 9.30 tot 15.30 uur

Voertaal

Thai

Talen die ook gesproken worden

Engels, Maleis, Khmer en Chinees

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

6 uur (winter) en 5 uur (zomer) later

Populaire reisaanbieders Thailand

Reisverhalen over Thailand

Reisverslag Thailand

Reisverslag Thailand

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Ayuthaya en Lopburi Ayuthaya is een van de oude hoofdsteden van Thailand. Er zijn dan ook vele (resten van) tempels die aan dit tijdperk doen herinneren. Ik heb me zeer goed vermaakt in Ayuthaya en Lopburi (iets meer dan een uur treinen vanaf Ayuthaya) en ben dan ook iets langer in […]

Communicatie

Internationale landen code

66

NL. Ambassade ter plaatse

Wireless Road (Thanon Vithayu)

Bangkok 10330

Tel.: 00-66-2-2547701

Ambassade Nederland

Laan Copes van Cattenburch 123

2585 EZ Den Haag

Tel.: 070-3450632

Toeristenbureau in Nederland

020-6386667

Internet site

www.asiatravelmart.com

Cultuur

Thailand heeft altijd veel immigranten aangetrokken. Er leven bijvoorbeeld Perzen, Maleisiërs en Chinezen. De Thai zijn over het algemeen bijzonder tolerant, gastvrij en welgemanierd. Vrouwen spelen (meestal op de achtergrond) een aanzienlijke rol in de Thaise samenleving. Zo zijn ze binnen het gezin vaak verantwoordelijk voor de financiën en zakelijke transacties.

Het koningshuis en religie zijn in Thailand heilig. Het is verboden je hierover kritisch in het openbaar uit te laten.

Religie

Boeddhistisch(95%), islamitisch(4%), christelijk

Feestdagen

14 februari: Makha Bucha (volle maan-feest)

6 april: Chakri Memorial Day

12-14 april: Thais nieuwjaar

1 mei: Dag van de Arbeid

5 mei: Kroningsdag

13 mei: Wisakha Bucha (vollemaanfeest)

11 juli: Asanah Bucha (vollemaanfeest)

12 augustus: Verjaardag koningin

23 oktober: Chulalongkorn

5 december: Verjaardag koning

10 december: Dag van de Grondwet

Vaste gebruiken en gewoonten

De Thai geloven dat het hoofd het heiligste deel van het lichaam is. Raak daarom nooit iemand zijn hoofd aan, hoe vriendelijk het ook is bedoeld. Letterlijk over iemand heen kijken, vooral als hij ouder en wijzer is, wordt gezien als onbeschoft en beledigend.

Korte broeken worden gezien als ongepast en vulgair, maar voor kinderen is het wel acceptabel. Als je van plan bent om een boeddhistische tempel te bezoeken, kleed je dan conservatief en vergeet niet je schoenen uit te doen voordat je naar binnen gaat.

Eten en drinken

Ondanks Chinese en Indiase invloeden heeft de Thaise keuken een eigen smaak. De gerechten zijn voornamelijk gebaseerd op rijst. Het dessert bestaat meestal uit vers fruit (mango’s, kokosnoten, sinaasappelen, bananen, appels en papaya’s).

Als je aan tafel gaat wordt alles in een keer op tafel gezet. Eetstokjes worden niet gebruikt in Thailand. Traditioneel wordt bij het eten geen alcohol geserveerd, maar bij een informeel diner kan wel bier geschonken worden. Frisdranken en mineraalwater zijn overal verkrijgbaar en zeker niet duur. Het bier smaakt goed, maar is wel erg duur.

Fooi

Fooi geven is niet gebruikelijk, behalve in grote hotels. Als de bediening meegerekend is in de prijs hoef je geen fooi te geven, maar het wordt natuurlijk wel op prijs gesteld.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar neem voor de zekerheid contact op met je huisarts of de GGD. Zorg in ieder geval dat je goed gewapend bent tegen muggen. Ook middeltjes tegen diarree zijn geen overbodige luxe. Het is riskant om water uit de kraan te drinken, vooral in de kleinere eetgelegenheden.

Water

Niet uit de kraan drinken!

Grensformaliteiten

Je mag 1 maand (4 weken) in Thailand verblijven zonder visum. Als je daarna nog wil blijven heb je er dus wel een nodig. Je moet het visum in Nederland aanvragen.

Visum

Tot 1 maand heb je geen visum nodig.

Paspoort

Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Infrastructuur

De infrastructuur is goed. Taxi’s zijn redelijk goedkoop en ruimschoots aanwezig. Verder rijden er veel treinen en bussen naar alle uithoeken van het land.

Geldigheid rijbewijs

Internationaal rijbewijs wordt aangeraden.

Weer en klimaat

Over het algemeen is het erg heet, vooral van april tot juni. Lichte regenkleding is aan te raden voor alle seizoenen.

Er heerst een tropisch regenwoudklimaat in het westen en zuiden van het land en een moessonklimaat in het noordoosten. Thailand heeft drie seizoenen: heet (maart-mei), regenachtig (juni-oktober) en koel (november-februari).

Klimaattype

Tropisch regenwoud- (W) en moessonklimaat (O)

Gem. temp. zomer

27 graden

Gem. temp. winter

25 graden

Gem. neerslag in mm.

1397 mm

RegenSeizoen

Mei tot en met oktober

Beste periode om land te bezoeken

November tot en met februari

Omliggende landen

Laatste blogartikelen