Auteur Scott Bezochte landen
Datum 18 maart 2022

3 manieren waarop een VPN op vakantie van pas kan komen

vrijdag 18 maart 2022

Een dienst die je de laatste jaren tegen betaling kunt afnemen is een zogenaamde VPN. Dit staat voor Virtual Private Network. Hiermee wordt om een versleutelde omleiding gemaakt voor je internetverbinding door het gebruikt van een VPN-server. Hierdoor ben je niet meer te identificeren op basis van je IP-adres en kunnen je gegevens niet afgetapt worden wanneer je een internetverbinding gebruikt. Daarnaast kun je bij een VPN ook je locatie manipuleren. We bespreken drie manieren waarop zo’n VPN op vakantie uitstekend van pas kan komen.

Live Nederlandse televisie kijken

Als je een tv abonnement hebt, heb je in veel gevallen ook toegang tot online tv via de app van je provider. Bij lang niet alle providers kun je echter ook buiten Nederland naar live Nederlandse tv kijken. Dat ligt vaak wat ingewikkeld door rechtenkwesties. Dat betekent echter dat je op vakantie zonder Nederlandse televisie moet stellen, want die ontvang je doorgaans niet op de televisie op je hotelkamer of in je vakantiehuisje. Wanneer je een VPN gebruikt en je locatie zo manipuleert dat je je doet alsof je in Nederland bent, kun je wél online Nederlandse live televisie kijken. Zo kijk je dus ook op vakantie nog gewoon live naar je favoriete programma’s, series en sportwedstrijden. Maak je voor dat laatste gebruik van een betaalde (aanvullende) dienst, dan is het natuurlijk extra prettig als je vakantie naar het buitenland niet de mogelijkheid om naar wedstrijden te kunnen blokkeert.

Nederlandse aanbod Netflix

Maak je gebruik van Netflix? Dan wil je daar vast op vakantie ook van kunnen profiteren. En dat kan ook, maar het is wel zo dat Netflix in elk land een apart aanbod heeft. Geeft jouw IP-adres aan dat je bijvoorbeeld in Spanje bent, dan krijgt je in de Netflix app of op de website van Netflix toegang tot het aanbod dat in Spanje geldt. Dat betekent dat je sommige dingen niet kunt kijken die je in Nederland wel kunt kijken (maar ook dat je op vakantie dingen kunt kijken die je in Nederland niet kunt kijken). Gebruik je een VPN en zet je je locatie op een punt ergens in Nederland, dan zal Netflix denken dat je in Nederland bent en je toegang geven tot het Nederlandse aanbod van films en series.

Veiliger op openbare netwerken

Veiliger op openbare netwerken

De kans is groot dat je op reis gebruikmaakt van openbare wifinetwerken of wifinetwerken die ook door anderen gebruikt worden, zoals in veel accommodaties het geval is. Denk aan de wifi op vliegvelden of in horecagelegenheden. Het risico waar hierin schuilt is dat het gemakkelijk is voor een ander om zichzelf toegang te verschaffen tot jouw gegevens. Dat kan niet als je een versleutelde omleiding gebruikt die jou als bron onzichtbaar maakt en je gegevens onleesbaar maakt. Dat is precies wat een VPN doet. Dat betekent dat je veiliger gebruik kunt maken van openbare wifinetwerken en de wifi in je hotel of op het vakantiepark waar je verblijft.

In sommige gevallen kun je een VPN eerst enkele dagen of weken uitproberen. In dat geval kun je er mogelijk lang genoeg gratis gebruik van maken om er tijdens je vakantie van te profiteren. Dan kun je er daarna altijd nog over nadenken of je het de moeite waard vindt om ervoor te gaan betalen om een VPN te kunnen blijven gebruiken.