Auteur Sander Bezochte landen Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje
Datum 10 maart 2022

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

donderdag 10 maart 2022

Een heerlijk kampeeravontuur in Europa op de planning staan waarbij wat verkoeling goed te gebruiken is? Ga op pad met de juiste camping koelkast zodat je onderweg én op je bestemming voorzien bent van een fris tussendoortje. Tussen al die verschillende koelboxen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom helpen wij jou met het vinden van de beste camping koelkast!

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

Veel of weinig koelen
Tijdens het uitzoeken van een camping koelkast is de afmeting van de buitenkant én de inhoud misschien wel het belangrijkste. Passieve koelboxen (zonder elektriciteit) en thermo-elektrische koelboxen zijn doorgaans kleiner met een inhoud tot gemiddeld 30 liter. Heb je liever een koelbox met wat meer inhoud? Dan is een compressor of absorptie koelbox iets voor jou. Deze type koelboxen zijn er in heel veel verschillende maten tot soms zelfs 100 liter. Als je jouw koelbox vooral onderweg gebruikt is een kleinere camping koelkast ideaal.

Hoe warm is jouw bestemming?

Wanneer krijgt jouw camping koelkast het te warm? Check altijd de temperaturen op jouw kampeerbestemming als je een camping koelkast mee neemt. Niet elke koelbox is namelijk geschikt voor de warme buitentemperaturen in Zuid-Europa. Voor een compressor of absorptie koelbox is al die warmte geen probleem. Zo koelt een absorptie koelbox met gemak tot 30 graden onder de omgevingstemperatuur. Liever ook je ijsjes bevroren houden? Dan is een compressor koelbox de juiste keuze: deze vriest gemiddeld tot -15°C !

Koel op pad

Het liefst al onderweg naar je vakantiebestemming koelen voor een tussendoortje tijdens je autorit? Zorg er dan voor dat je een camping koelkast hebt met een 12V aansluiting voor in de auto. Check ook waar de 12V aansluiting in de auto zit. Mocht dit niet in de kofferbak zijn is het handig om een verlengsnoer mee te nemen. Zo kan de koelbox veilig in de kofferbak! Heb je een camping koelkast op gas? In de caravan, camper of vouwwagen kan deze onderwerp gewoon aan tijdens het rijden.

Tip: zet een dag voor vertrek je camping koelkast alvast aan. Koelboxen hebben namelijk tussen de 8 tot 24 uur nodig om volledig te koelen.

Geen slapeloze nachten tijdens het kamperen?

Liever niet wakker worden van het lawaai van jouw camping koelkast die jouw tussendoortjes koel houdt? Ga dan voor een compressor of absorptie koelbox. Een absorptie koelbox is het stilst van allemaal. Het geluid dat jouw koelkast thuis maakt, is vergelijkbaar met het geluid dat een compressor koelbox produceert. Tijdens een kampeeravontuur in de natuur is ook dit geluid nauwelijks te horen. Een thermo-elektrische koelbox produceert meer geluid. Dat komt door z’n ventilator.

Verwarmen, koelen en vriezen

Er zijn heel veel verschillende elektrische camping koelkasten waarbij je de keuze hebt uit koelen in combinatie met verwarmen óf vriezen. Zoals al eerder werd benoemd hebben compressor koelboxen ook een vriesfunctie. Het voordeel van thermo-elektrische koelboxen is dat deze meestal ook kunnen verwarmen. Zo bepaal je op vakantie of je jouw drankjes en hapjes koud of juist lekker warm houdt. Zo is een thermo-elektrische koelbox geschikt voor kampeeravonturen gedurende het hele jaar.

Heb jij al een idee welke camping koelkast het beste past bij jouw volgend avontuur?