Auteur Sander Bezochte landen Oman
Datum 14 februari 2023

Dit moet je weten voor je rondreis door Oman

dinsdag 14 februari 2023

Verleidelijke Arabische forten, 3000 kilometer aan dramatische kustlijn, enorme zeeën van duinen, duizenden kilometers lege wegen en ongerepte landschappen. Dat is Oman: de ultieme bestemming voor rauwe avonturiers die op zoek zijn naar het meest traditionele en gastvrije Arabische land.

Reizen door Oman is een geweldige ervaring, voor alle soorten reizigers. Er zijn echter een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je vertrekt. Houd de volgende tips in gedachten, zodat je rondreis door Oman zo aangenaam mogelijk wordt.

Houd rekening met de conservatieve aard van de Omaanse cultuur

Mensen in Oman zijn religieus en hebben diep respect voor hun tradities en cultuur. Dat geldt ook voor hoe ze gekleed zijn en hoe ze zich in het openbaar gedragen.

Omaanse mannen en vrouwen dragen traditionele, fatsoenlijke kleding. En hoewel het niet van bezoekers wordt verwacht dat ze dezelfde kleding dragen, is het wel zo respectvol om ervoor te zorgen dat je je conservatief kleedt en niet te veel huid laat zien.

Mede daarom wordt het niet aanbevolen om zwemkleding te dragen op openbare stranden. Dit wordt vaak gezien als respectloos voor de lokale bevolking en hun cultuur.

Ben op de hoogte van het klimaat in Oman

Oman is tijdens bijna alle seizoenen een zonnig land, ook in de winter. De temperaturen variëren tussen de 25 en 17 graden in de winter, tot wel 30 en 40 graden in de zomer. Het is dus goed om hiervan op de hoogte te zijn wanneer je jouw vliegtickets gaat boeken naar Oman.

Het klimaat verschilt echter per gebied. In het Al Hajar-gebergte is het overdag bijvoorbeeld wat kouder dan in de omliggende gebieden, terwijl Muscat, net als de meeste andere steden, vochtig en heet is. Salalah heeft echter te maken met het moessonseizoen, wat voor regen en frisse lucht zorgt.

Afhankelijk van de tijd dat je Oman gaat bezoeken, is het belangrijk om de temperaturen en het weertype waar je verblijft te controleren. Zorg er sowieso altijd voor dat je lichte kleding meeneemt om de hitte en de extreem hete zon te bestrijden.

Denk na over de plaatsen die je wilt bezoeken

Elke stad in Oman heeft een charmante architectonische en natuurlijke schoonheid. Desalniettemin onderscheidt elke bestemming zich door zijn unieke attracties en verschillende bezienswaardigheden.

Elke regio heeft zijn eigen feesten en festivals op verschillende maanden van het jaar. Bovendien verschilt het weer van stad tot stad tijdens verschillende seizoenen.

Daarom is het belangrijk om voor je reis bewust te kiezen voor één of meerdere bestemmingen, afhankelijk van je wensen en voorkeuren.

Lees je in in de eet- en drinkcultuur van Oman

De Omaanse keuken bestaat meestal uit traditioneel brood, rijst, rundvlees, kip of vis, speciale tomaten- of Omaanse sauzen en diverse soorten salades. Omani’s drinken daarnaast meestal kahwa (traditionele koffie met kardemom) met dadels, en rode thee.

Hoewel veel gerechten in Oman zich focussen op vlees en vis, zijn er verschillende opties voor veganisten en vegetariërs. Het is echter goed om van tevoren alvast een lijstje te maken met de gerechten die je wel en niet kunt eten (dit geldt ook voor bepaalde allergieën en zwangerschap).

Houd er daarnaast rekening mee dan alcohol alleen te vinden is in internationale hotels en slechts kan worden gekocht via een speciale vergunning.

Oman is een veilig land

Oman is, net als Japan, een van de veiligste landen ter wereld. Niet alleen dankzij de grote inspanningen van de politie, maar vooral dankzij het vriendelijke Omaanse volk. Zij zorgen altijd voor hun land en hun bezoekers en heten hen van harte welkom, zelfs als ze volslagen vreemden zijn.

Volgens de Global Terrorism Index is Oman bovendien een van de weinige terrorismevrije landen ter wereld. Je hoeft je tijdens je rondreis dus absoluut niet onveilig te voelen. Dit zorgt mede voor een relaxte en stressloze reis.

Meer weten over Oman? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie die je kunt helpen bij de voorbereiding van je reis. Een goede voorbereiding is het halve werk!