Auteur Sander Bezochte landen Duitsland
Datum 17 januari 2022

Hoe sluit je de goedkoopste autoverzekering af voor je roadtrip

maandag 17 januari 2022

Roadtrippen is helemaal hot. En dat is ook niet zo vreemd. Reizen met de auto geeft je alle vrijheid die je maar wilt, is relatief goedkoop en zorgt ervoor dat je zelfs op de meest afgelegen plekken kunt komen.

Een van de meest belangrijke dingen om te hebben tijdens een roadtrip, is een goede autoverzekering. Je zult namelijk niet de eerste zijn die schade maakt tijdens een vakantie in het buitenland. En zelfs de meest geringe schade kan een flinke deuk opleveren in je bankrekening.

Maar hoe kun je jouw auto verzekeren zonder dat het klauwen met geld kost, zodat je genoeg geld overhoudt voor leuke activiteiten tijdens je roadtrip? Dat gaan we je nu vertellen.

Sla uitgebreide dekking voor een oudere auto over

Als je een oude auto hebt is het niet altijd perse nodig om een volledige dekking te nemen. ‘Aanrijdingdekking’ bijvoorbeeld, sluit je af om de schade aan je voertuig van een andere auto of een object te dekken.

Met een uitgebreide dekking krijg je onkostenvergoeding voor het repareren van voertuigschade door weersomstandigheden, aanrijdingen van dieren, overstromingen, brand en vandalisme. Het dekt ook autodiefstal. Maar de maximale uitbetaling wordt beperkt door de waarde van de auto als deze is opgeteld of gestolen.

Is jouw auto oud en heeft hij een lage marktwaarde? Dan is het niet logisch om voor dit soort dekking te kiezen. Je betaald dan misschien wel onnodig de volle prijs.

Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen

Je wilt hoe dan ook niet de hoofdprijs betalen voor een verzekering. Maar hoe weet je nu of je echt de goedkoopste autoverzekering aan de haak hebt geslagen? Vanaf januari 2022 mogen verzekeraars nieuwe en verlengende klanten geen verschillende prijzen meer aanbieden. Maar een andere verzekeraar bekijkt je schadeverleden en voertuig misschien op een andere manier, en biedt je een lagere premie.

Het vergelijken van offertes voor autoverzekeringen neemt maar een paar minuten in beslag, maar stelt je wél in staat om te zien of je huidige verzekering echt de beste is. Neem hier dan ook zeker even de tijd voor wanneer je kosten wilt besparen.

Verdiep je in de factoren die van invloed kunnen zijn op je premie

Het is niet alleen je rijrecord dat bepalend is voor de verzekeringsoffertes die je krijgt. Verzekeraars baseren de kosten van verzekeringen (de premies), op het risico dat ze nemen door jou te verzekeren. Ze gebruiken onder meer claimgegevens en persoonlijke informatie om dit risico in te schatten.

Naast bijvoorbeeld krediet, kunnen je verzekeringstarieven ook worden beïnvloed door andere factoren, waar je misschien niet zo snel bij stil staat. Zoek dit dus goed uit voordat je een verzekering afsluit.

Lees ook: 5 keer de ultieme roadtrip door de VS.

Denk na over het verhogen van je eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je uit eigen zak betaalt voor de kosten van een autoverzekeringsclaim. En mogelijk kun je je maandpremie verlagen door simpelweg je eigen risico te verhogen.

Denk bij het bepalen van een eigen risico echter wel goed na over je financiële situatie. Als het te hoog is, kan dit later financiële problemen veroorzaken mocht je ooit een claim moeten indienen. Aan de andere kant; ben jij die bestuurder die nog nooit schade heeft opgelopen, beschouw je jezelf als verantwoorde rijder en kan je bankrekening het wel leien? Dan zou je kunnen overwegen om je eigen risico iets op te hogen om zo juist op kosten te besparen.

Lees beoordelingen van derden

Het kan verleidelijk zijn om gewoon de goedkoopste autoverzekering te kiezen die wordt aangeboden. Maar ons advies is: onderzoek de verzekeringsmaatschappij voordat je dit doet. Een betaalbare premie is zeker belangrijk bij het kiezen van een verzekeraar, maar het mag niet de enige overweging zijn. Een verzekeringsmaatschappij die snelle en efficiënte service biedt bijvoorbeeld, kan je leven een stuk eenvoudiger maken als je pech krijgt tijden je vakantie.

Bekijk daarom beoordelingen van derden om een ​​idee te krijgen van het soort service dat wordt geboden. Je bent op deze manier vaak veel belangrijke informatie rijker.

Houd deze tips in je achterhoofd bij het afsluiten van een autoverzekering voordat je gaat roadtrippen. Zo heb je uiteindelijk meer geld over voor toffe activiteiten in het buitenland!