Auteur Redactie Bezochte landen Australië
Datum 26 oktober 2021

8 Tips voor budget travel in Australië

dinsdag 26 oktober 2021

Australië is voor velen een droom, maar het is zeker geen goedkoop land. Allereerst ben je doorgaans al €1000 kwijt voor een ticket. Eenmaal op bestemming zijn de prijzen in grote lijnen vergelijkbaar met Nederland, maar gelukkig zijn benzine, groente en fruit goedkoper. Als je echt goedkoop rondreist, kun je deze droombestemming voor zo’n €35 – €50 per dag bereizen. In dat scenario slaap je op een gedeelde slaapzaal in een hostel en kook je zelf je maaltijden.

1. Zelf koken

Met stip op nummer 1: zelf koken! Zoek naar slaapplaatsen (bijvoorbeeld in een hostel), waar je in ieder geval een kleine keuken tot je beschikking hebt en koop vooral lokale producten. Groente en fruit zijn in Australië op de meeste plekken goedkoper dan in Nederland, dus met selectief shoppen kom je een heel eind. Uiteten gaan is met name in grote steden als Sydney en Melbourne een prijzige aangelegenheid.

2. Koop en verkoop een auto

Als je een roadtrip wilt maken door Australië is het een goed idee aan het begin van je reis een auto te kopen en deze later weer te verkopen. Benzine is goedkoper dan in Nederland en bovendien geeft een eigen auto je de vrijheid, waar je naar opzoek bent tijdens het avontuur van je leven!

3. Werk onderweg

Veel backpackers kiezen ervoor om het aangename met het nuttige te combineren. Je hebt daarvoor een Working Holiday Visa nodig. Tijdens je gap year kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de lokale boer, in de horeca of bij een surfschool. Werken tijdens je rondreis drukt niet alleen de kosten, maar maakt contacten leggen ook noodzakelijk. Wat is een betere manier om mensen te leren kennen via je werk?

4. Vlieg tussen half april en juni

De vliegtickets naar Australië zijn het goedkoopst in het laagseizoen tussen half april en juni. Als je in deze tijd van het jaar vliegt, kun je gemakkelijk een paar honderd euro besparen.

5. Maak vrienden en reis samen

Het voordeel van samen reizen is niet alleen de gezelligheid, maar ook het feit dat je sommige kosten kunt delen. Wil je partner of beste vriendin niet mee? Begin je reis in Australië dan in een hostel, waar je eenvoudig andere reizigers kunt ontmoeten tijdens het koken of een feestje. Als je samen reist in een auto, kun je de benzine delen. Hotelkamers, gidsen en excursies zijn vaak aanzienlijk goedkoper met z’n tweeën en al helemaal met een groep.

6. Koop een kortingskaart

Ga je voor een korte periode naar Australië en ben je dol op bezienswaardigheden? Schaf dan een iVenture kaart aan. Deze kortingskaart voor een vaste prijs biedt gratis toegang tot een aantal highlights in onder andere Sydney en Melbourne.

7. Bereid je trip goed voor

Heb je geen jaar de tijd, maar bijvoorbeeld drie weken? Probeer dan niet heel Australië te zien. Hoe verleidelijk het ook is om alle hoogtepunten mee te willen pakken; dit lukt simpelweg niet door de grote omvang van het land. Je kunt beter een paar provincies echt beleven, dan constant in de auto te zitten. Daarbij kost grote afstanden afleggen ook veel geld.

8. Couchsurfing

Hecht jij niet te veel aan privacy en vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Probeer dan couchsurfing. Via dit gratis netwerk bieden mensen je een plekje in hun huis aan. Dit bespaart veel geld en is een super leuke manier om nieuwe vrienden te maken!