Auteur Redactie Bezochte landen
Datum 16 oktober 2021

5 Tips voor een geslaagde reis naar Zuid-Amerika

zaterdag 16 oktober 2021

Wil je op vakantie naar Zuid-Amerika? Heb je een tussenjaar en denk je erover na om dit veelzijdige continent beter te leren kennen? Met deze tips wordt jou reis naar Zuid-Amerika een succes!

1. Leer een woordje Spaans

Met uitzondering van Brazilië, Suriname en de Guyana’s is Spaans de voertaal in Zuid-Amerika. Beheersing van de Spaanse taal maakt je reis door Zuid-Amerika niet alleen makkelijker, maar ook aangenamer. Je hoeft echt niet vloeiend Spaans te spreken om te backpacken door Peru of Bolivia, maar weten hoe je iemand kunt begroeten, een menukaart moet lezen of een prijs kunt afspreken, maakt reizen stukken eenvoudiger. Op toeristische plekken als Cuzco, Buenos Aires of Santa Cruz kun je nog aardig terecht met het Engels, maar wanneer je het binnenland van Colombia of Chili intrekt, ben je echt aangewezen op het Spaans. Natuurlijk kun je tijdens je reis door Zuid-Amerika een taalcursus volgen, maar met een paar maanden 10 minuten Duolingo per dag kom je ook verrassend ver.

2. Stel prioriteiten: wat wil je zeker zien?

Zuid-Amerika is groot, divers en ontzettend mooi. Als je alle landen van dit bijzondere continent wilt bezoeken, heb je aan een jaar eigenlijk niet genoeg. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Wat wil je echt zien of meemaken? Kom je vooral voor de cultuur, de taal, het dansen of de natuur naar Zuid-Amerika? Zijn er landen die je zeker wilt bezoeken en hoe reis je van A naar B? Reizen kan best vermoeiend zijn. Als je niet het type ‘go with the flow’ bent, is het verstandig vantevoren een reisplan te maken. Zo heb je houvast tijdens het opdoen van nieuwe ervaringen en kun je al je energie gebruiken om nieuwe indrukken in je op te nemen.

3. Houd rekening met hoogteverschillen

Tijdens het reizen door Zuid-Amerika krijg je waarschijnlijk met grote hoogteverschillen te maken. Met name in Peru, Bolivia, Colombia en Chili overbrug je tijdens het reizen vaak duizenden hoogtemeters. Houd er rekening mee, dat je lichaam aan de hoogte moet wennen om hoogteziekte te voorkomen. Ga je de Andes in? Gun jezelf de tijd om aan de nieuwe omstandigheden te wennen. Reis dus niet in één keer van zeeniveau naar 4000 meter, maar blijf steeds een paar nachten op één hoogte om vervolgens verder te trekken. Krijg je desondanks last van hoogteziekte? Reis dan zo snel mogelijk naar lager gelegen gebied. Vergeet ook niet om warme kleding mee te nemen, want in de Andes krijg je te maken met allerlei weersomstandigheden!

4. Let op je veiligheid

De uitdrukking ‘better safe than sorry’ gaat zeker op voor Zuid-Amerika. Helaas kun je te maken krijgen met geweldsincidenten, diefstal en intimidatie. Door de grote kloof tussen arm en rijk, bendeoorlogen, drugs en corruptie gaan Zuid-Amerika en veiligheid niet altijd hand in hand. Het is daarom belangrijk goed op je eigen veiligheid te letten. Zorg bijvoorbeeld dat je belangrijke spullen altijd onzichtbaar op je lichaam draagt in een buikportemonnee. Ga ‘s avonds niet alleen over straat en vraag je hotel om een taxi te bellen, in plaats van er één op straat aan te houden. Verder is het verstandig demonstraties te vermijden en je koffer gedurende de dag af te sluiten met een slotje.

5. Bepaal je budget

Voordat je naar Zuid-Amerika gaat, is het handig om je dagelijkse budget te bepalen. Hoeveel kun je uitgeven aan accommodatie en eten? Zijn er bezienswaardigheden zoals de Inca Trail, vuureiland of de Galapagos eilanden die je per se wilt bezoeken? Het op voorhand bepalen van een budget helpt om teleurstellingen en stress te voorkomen. Ook kun je op deze manier bewuster kiezen voor de dingen, die zeker niet mogen ontbreken tijdens je reis.