Auteur Redactie Bezochte landen Bulgarije, Oekraïne, Oostenrijk, Spanje
Datum 14 oktober 2021

5 Verrassend leuke Europese steden voor een citytrip

donderdag 14 oktober 2021

Wil je wel eens iets anders dan een stedentrip Rome, Berlijn, Londen of Parijs? Ben je op zoek naar een verrassende bestemming voor eeen weekendje weg met vriendinnen, een romantische getaway of een gezellig uitje met de hele familie? Deze 5 verrassende Europese steden zijn ideaal voor een citytrip!

1. Plovdiv, Bulgarije

Plovdiv is de op zes na oudste stad van Europa. Je vindt er zelfs nog sporen van de Thraciërs en Grieken. Deze prachtige stad in het zuiden van Bulgarije ligt aan de voet van het Rhodopen gebergte en is zowel ‘s zomers als ‘s winters een leuke bestemming voor een citytrip. Je kunt op Plovdiv vliegen of vanuit Sofia per bus in 2 uur naar het culturele hart van Bulgarije reizen. Plovdiv overtreft Sofia in elegantie en schoonheid en is bovendien goed te combineren met wintersport in de Bulgaarse bergen. Bovendien huist de stad één van de best bewaard gebleven antieke theaters en kun je er prima eten en drinken in de hippe studentenwijk Kapana. Het prijspeil in Plovdiv ligt voor Europese begrippen erg laag, waardoor het ook een prima bestemming is voor backpackers en budgetreizigers.

plovdiv

2. Kiev, Oekraïne

Het afgelopen decennium is de Oekraïne niet vaak positief in het nieuws geweest, maar hoofdstad Kiev is wel degelijk een prachtige stad om te bezoeken tijdens een citytrip. Je vindt hier onder meer het Klein-Kremlin, het Lavra klooster en het Maidan plein, bekend vanwege de Oekraïnse opstand in 2014. Kiev heeft een totaal eigen karakter en op elke straathoek schuilt een verhaal; of dat nu gaat over het communisme, de invloed van Rusland, de veerkracht van een stad in transitie of de Oekraïne oorlog. Bovendien kun je er verrassend goed eten voor minder dan €10, dansen tot in de late uurtjes en genieten van een heerlijk ontbijt buiten de deur.

3. Valencia, Spanje

Ben je helemaal fan van Spanje, maar wil je eens iets anders dan Barcelona of Madrid? Probeer dan een weekendje Valencia; deze prachtige stad aan de Middellandse Zee ademt alles waarom jij zo van Spanje houdt: witte zandstranden, een overvloed aan terrassen en tapas, schilderachtige wijken en een aangenaam klimaat. Wist je dat Valencia de bakermat van het wereldberoemde gerecht paella is?

4. Warschau, Polen

In 2 uurtjes vlieg je naar Warschau, de hoofdstad van Polen, en waan je je in een andere wereld. Enerzijds vind je er het trieste oorlogsverleden, dat gekenmerkt wordt door de vernietiging van het Joodse ghetto en de opstand van Warschau, waarbij grote delen van de stad werden verwoest. Anderzijds zie je er de veerkracht van een levendige, jonge stad met een groeiende middenklasse, hippe clubs en prachtige musea. Een stedentrip Warschau is een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur. Vergeet niet om pierogi – deegkussentjes gevuld met vlees, aardappel en groente – te proeven tijdens je verblijf.

Warschau

5. Innsbruck, Oostenrijk

Innsbruck staat vooral bekend als tussenstop op weg naar wintersport in de Alpen, maar de Oostenrijkse stad is ook een aanrader voor een stedentrip. Wist je dat je tegenwoordig met de nachttrein van Nederland naar Innsbruck kunt reizen? ‘s Ochtends word je wakker met een adembenemend uitzicht op de toppen van de Alpen. Innsbruck is een sfeervolle stad, die ‘s zomers bijna mediterraan aandoet, maar waarvandaan je per kabelbaan ook binnen een mum van tijd midden middenin de bergen staat. Innsbruck biedt een ideale mix voor liefhebbers van citytrips en outdoor.