Info over Bahama's

De meeste mensen denken aan één eiland als ze Bahama’s horen. Fout. De Bahama’s bestaan uit 700 eilandjes waarvan er ongeveer 23 bewoond zijn.

Dit is het gebied waar de piratenverhalen geboren zijn. Nassau is bijvoorbeeld vroeger ook echt geregeerd door piraten. Als je aan een eilander vraagt of hij wat wil vertellen over de geschiedenis, dan is de kans groot dat je verhalen te horen krijgt over Blauwbaard of mysterieuze waterdiepten bij Andros. Een beromede viser en schrijver Ernest Hemingway beschouwde het eilandje Bimini als een thuis.

Ben je dol op haaien, dan moet je hier zijn. De kans dat je er hier namelijk eentje tegen het lijf zwemt, is erg groot. Maar buiten het troeteldier van alle Jaws-films zwemt hier nog veel meer in de zee rond. En dat zijn ook vrij grote vissen zoals roggen, baarzen en barracuda’s, maar kleine rifvisjes en kwalletjes zijn natuurlijk ook geinig.

Hoofdstad

Nassau

Oppervlakte

13.939 km2

Hoogste punt

0 m.

Laagste punt

-64 m. (Mount Alveria, Cat Island).

Aantal inwoners

254.685

Autoletter

BS

Voertaal

Engels.

Talen die ook gesproken worden

Creools.

Elektriciteit

120 V.

Tijdverschil

-6 uur (winter) en -5 uur (zomer).

Populaire reisaanbieders Bahama's

Communicatie

Internationale landen code

809

NL. Ambassade ter plaatse

De Engelse ambassade kan op Jamaica je helpen ingeval van problemen. Het adres is: 53 Knutsford boulevard Kingston 5 Jamaica.

Ambassade Nederland

In Engeland: Chesterfieldstreet 10 London W1X 8AH

Noodnummer

919 (politie, brandweer) en 3222221 (ambulance).

Cultuur

Ook al hebben de Bahama’s nog geen wereldsterren voortgebracht, muziek leeft hier enorm. De verschillende vormen van traditionele muziek, inclusief goobay (een mengelmoes van calypso, soca en engelse folk) zijn in elke bar wel te beluisteren.

Feestdagen

1 januari, 5 juni, 10 juni Onafhankelijkheidsdag (vanaf 1973), 12 oktober, 25 en 26 december.

Vaste gebruiken en gewoonten

Veel gebruiken zijn afkomstig van de slaven die in vroeger tijden op de eilanden zijn ondergebracht. De grootste authentieke cultuur is Obeah, een soort mengelmoes van religies waarin men gelooft dat de goden direct in contact staan met de mens. De goden hebben menselijke trekken, je zou het je ongeveer voor kunnen stellen als het minder sinistere nichtje van Voodoo (afkomstig van Haïti) en Santeria (uit Cuba). Ook de katholieke religie heeft een vaste plaats op de Bahama’s. Het geloof wordt niet zo beleden zoals wij dat kennen, want sommige priesters mengen katholieke tradities met een beetje Obeah-rituelen.

Eten en drinken

De zee maakt dat visgerechten de kaarten in elk type restaurant domineren. Verse vis zoals red snapper of tonijn kun je regelmatig op je bord tegenkomen.

Fooi

Een gemiddelde fooi is 15%. Veel hotels en resorts hebben in de rekening al fooi meegeteld.

Gezondheid

Raadpleeg arts of neem contact op met Tropenzorg over eventuele vaccinaties die je moet nemen voordat je vertrekt. In dit gebied komt gele koorts voor.

Grensformaliteiten

Visum

Niet nodig.

Paspoort

Zolang het paspoort maar geldig is.

Infrastructuur

Het busvervoer is niks, alleen in Nassau is vervoer met zogenaamde

‘jitneys’ (minibusjes) die binnen de stadsgrenzen rondrijden. Dit laat autohuur als enige optie over. Andere vervoersopties zijn bijvoorbeeld motor, scooter of fiets. Heb je geen zin om te rijden, dan kun je altijd een taxi roepen, want die rijden genoeg rond. Dat brengt je bij het rijverhaal van de Bahama’s. De minimunleeftijd om te rijden op de Bahamas is 17, maar jij moet als huurder minimaal 21 jaar zijn. Je kunt met je rijbewijs drie maanden op een van de eilanden rondrijden. Een internationaal rijbewijs geeft je de mogelijkheid om langer te mogen rijden. Ze rijden hier trouwens links.

Openbaar vervoer

Taxi, huurauto en vliegtuig.

Geldigheid rijbewijs

Een gewoon rijbewijs is geldig.

Weer en klimaat

Het klimaat op de Bahama’s is heerlijk. In de winter is het hoogseizoen en het kan er toch redelijk afkoelen, maar je hebt in deze periode minder kans op regen. In de zomer is het heter en vochtiger en regen valt in korte, hevige buien. Het land is erg groen en dat kan alleen als er regelmatig wat regen valt.

Klimaattype

Tropisch Maritiem.

Gem. temp. zomer

28 graden.

Gem. temp. winter

22 graden.

Gem. neerslag in mm.

180 mm.

RegenSeizoen

Mei tot en met november.

Beste periode om land te bezoeken

Oktober tot mei.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen