Info over Cayman Islands

De Britse kroonkolonie Cayman Islands ligt ten zuiden van Cuba en bestaat uit drie kleine eilandjes: Grand Cayman, Little Cayman en Cayman Brac. De eilanden zijn vrij vlak. Een groot deel is moerassig en schaars bevolkt, maar de eilanden zijn vooral erg kleurrijk met hun koraalriffen en tropische vissen. Vandaar dat ze bij watersporters erg populair zijn.

Tevens is er een grote verscheidenheid aan plantengroei. Zo vind je op de Caymans de ‘manchineel’, een boom die sap produceert dat blaren op de huid veroorzaakt. Ga dus tijdens een regenbui niet onder deze boom schuilen. In tegenstelling tot de flora is de fauna op deze eilanden niet agressief. Vooral veel soorten reptielen zul je tegenkomen, zoals hagedissen en niet-giftige slangen. Het bekendste lokale dier is toch wel de blauwe iguana, die nog vele kenmerken bezit van de uitgestorven dinosaurus.

Hoofdstad

George Town

Oppervlakte

260 km2

Hoogste punt

43 m. (The Buff)

Laagste punt

0 m.

Aantal inwoners

39.335

Voertaal

Engels

Elektriciteit

110 V.

Tijdverschil

6 uur vroeger.

Populaire reisaanbieders Cayman Islands

Reisverhalen over Cayman Islands

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Cayman Islands department Tourism

P.O. Box 67

The Pavilion

Cricket Square

George Town

Grand Cayman

Tel.: 00-1345-9490623

Internationale landen code

1345

Ambassade Nederland

De Cayman Eilanden vallen onder Groot-Brittannië:

Lange Voorhout 10

2514 ED Den Haag

Tel.: 070-4270427

Internet site

Cayman.com

Cultuur

De naam van de eilanden is afgeleid van het woord ‘caymanas’, dat krokodillen betekend. In 1503 ontdekte Columbus als eerste de Cayman Eilanden. Pas sinds 1660 raakten de eilanden bevolkt. In het begin kwamen hier Britse mannen die de dienstpicht ontdoken en vanaf Jamaica naar de eilanden trokken. In 1670 werden de eilanden Brits bezit. De broodwinning in die tijd werd gedomineerd door katoen, schildpaddenjacht en buit die afkomstig was van op het rif vastgelopen schepen.

Amerikaanse waarden en normen vind je vooral terug op het grootste eiland. Op de andere twee eilanden, en vooral in kleinere plaatsjes, is de cultuur overwegend traditioneel West-Indisch, met een foefje Britse invloed. De West-Indische cultuur komt vooral tot uiting in de muziek: soca, calypso en de reggae.

Religie

Protestants en katholiek.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

april (tweede maandag): Queen’s Birthday

18 mei: Discovery Day

6 juli: Constitution Day

9 november: Remembrance Day

25 december: Kerstmis

26 december: Boxing Day

Vaste gebruiken en gewoonten

Het christelijk geloof op de Cayman Eilanden is nog groot en wordt zichtbaar door de vele goedgevulde kerken, vooral op zondag. Vriendelijkheid en bescheidenheid hebben de inwoners hoog in het vaandel staan. Topless baden is illegaal, evenals het dragen van zwemkleding buiten het strand.

Eten en drinken

Het eten in de restaurants in over het algemeen goed. Gerechten van vissen , schelpdieren en schildpadden zijn specialiteiten. Op de Cayman Eilanden kan je over het algemeen dezelfde drankjes krijgen als in Europa.

Gezondheid

Pas op voor giftige planten.

In je toilettas

Neem in ieder geval goede waterproof zonnebrandcréme mee.

Grensformaliteiten

Europeanen, Israeliërs en Japanners hebben alleen een paspoort nodig, geen visum. Inwoners van de VS of Canada kunnen zonder paspoort of visum de eilanden bezoeken. Ze moeten wel hun nationaliteit kunnen aantonen.

Infrastructuur

De Grand Cayman heeft wel een busdienst, maar het is beter om een auto te huren, zodat je veel meer van het eiland kan zien. Op de andere twee eilanden is dit de enige manier van transport. De benodigde papieren kun je bij het huurbedrijf kopen, daarnaast moet je tenminste 21 jaar zijn en een geldig rijbewijs bij je hebben. Motoren, scooters en fietsen kunnen op alle drie de eilanden gehuurd worden. Let er op dat men aan de linker kant van de weg rijdt, net zoals in Engeland. Op Grand Cayman is ook een veerpont.

Eilandhoppen is alleen mogelijk met het vliegtuig, of je moet in het bezit zijn van een boot.

Weer en klimaat

De zomers zijn warm en regenachtig. De regenbuien zijn meestal maar van korte duur. De winters zijn relatief koud en droog. Van juli tot en met november kan het er aardig stormen.

Klimaattype

Tropisch maritiem.

Gem. temp. zomer

29 graden.

Gem. temp. winter

24 graden.

Zomer / Winter

mei tot oktober / november tot april.

RegenSeizoen

mei tot oktober.

Beste periode om land te bezoeken

mei tot oktober.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen