Guardalavaca/ Playa Esmeralda

Guardalavaca ligt zo’n zestig kilometer ten noordoosten van Holguin en is de laatste tijd een geduchte concurrent van Varadero geworden. Het plaatsje bevindt zich in de streek waar Columbus op 27 oktober 1492 voor het eerst voet aan wal zette en verklaarde dat Cuba het mooiste land was, dat hij ooit had gezien. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? Het water is hier ongelooflijk helder, het zand parelwit, de zon is altijd aanwezig en het koraalrif voor de kust vormt een wijkplaats voor allerlei planten, vissen en andere zeebewoners. Vanuit Guardalavaca zijn er diverse excursies te maken. De omgeving is echter met name geschikt voor liefhebbers van zon, zee en strand.

Historische plek

Dertig kilometer ten zuidoosten van Guardalavaca ligt het stadje Banes, beroemd om zijn Museo Indocubano. In dit museum vind je alles over de geschiedenis en de cultuur van de Taínos, de Guanahatabey en de Siboney, de drie pre-Columbiaanse indianenvolken van Cuba.
Een andere plek van geschiedkundige betekenis bevindt zich in Chorro de Maita, tussen Banes en Guardalavaca, waar een massagraf met zo’n honderd Indiaanse skeletten is blootgelegd. Een aantal daarvan is overgebracht naar diverse musea en wetenschappelijke instituten, zodat er nog een stuk of 70 resteren. Opvallend is de foetushouding van de dode Indianen, een positie waarin de overledenen van vrijwel alle pre-Columbiaanse volken werden gelegd tijdens hun begrafenis. In de omgeving van het massagraf bevindt zich waarschijnlijk nog een groot aantal onontdekte skeletten.

Strand

Parelwit, wuivende palmbomen en maar liefst drie kilometer lang!

Seizoeninfo

Cuba kent twee seizoenen: zomer en winter. De zomer wordt gekenmerkt door korte, hevige regenbuien en (soms zeer) hoge temperaturen, in de winter is het iets minder heet en wat droger (alhoewel het dan kan voorkomen dat het gedurende langere tijd motregent).

Winterseizoen

november t/m april

Zomerseizoen

mei t/m oktober

Hoogseizoen

december t/m februari, juli en augustus

Gem. temperatuur zomer

32 graden

Gem. temperatuur winter

23 graden

Gem. temperatuur water

24 à 29 graden

Watersport

Watersporters zullen zich hier opperbest voelen: zwemmen, snorkelen, surfen, duiken…….. je kunt hier werkelijk alles doen. ‘Sea Lovers Diving Centre’ is een duikcentrum met uitgebreide faciliteiten, waar zowel beginners als gevorderden terecht kunnen.