Info over Guadeloupe

Christopher Columbus keek in 1493 eens door zijn verrekijker en zag een eiland dat hem betoverde. Het was niet onbewoond: de mensen die daar woonden noemden het Karukera (wat ‘eiland van het mooie water’ betekende), maar Columbus was eigenwijs en hernoemde het tot Guadeloupe.

De Fransen bezetten het eiland in 1635, waarna al snel de eerste slaven werden ingevoerd om op de suiker- en bananenplantages te werken. In de jaren daarna hebben Engeland en Frankrijk regelmatig ruzie gemaakt over het paradijsje. De invloeden van beide koloniale mogendheden zijn duidelijk terug te vinden in de huidige samenleving. Guadeloupe is nog altijd een Franse kolonie. Toch is het eiland er ook in geslaagd om een eigen cultuur op te bouwen.

Hoofdstad

Basse-Terre

Oppervlakte

1.779 km2

Hoogste punt

1.467 m.

Aantal inwoners

416.439

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. 8.00 tot 18.00 uur; za. tot 12.00 uur.

Voertaal

Frans

Talen die ook gesproken worden

Creools-Frans en Engels.

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

5 uur vroeger.

Populaire reisaanbieders Guadeloupe

Communicatie

Prima netwerk, zelfs internetten behoort tot de mogelijkheden. Bij ‘Antillesnet’-vestigingen kun je – uiteraard tegen betaling – gebruik maken van de geboden faciliteiten.

Internationale landen code

590

Noodnummer

17 (politie), 18 (brandweer) en 876543 (ambulance)

Internet site

www.Caribischepagina.com

Cultuur

De Creoolse gemeenschap is de meest invloedrijke, wat onder meer blijkt uit de lokale gerechten en de typische dansstijlen. Door de slavernij van vroeger zijn ook andere culturen ingeburgerd geraakt op Guadeloupe.
Afrikaanse dansen die nog steeds opgevoerd worden zijn ‘calinda’, ‘laghia’, ‘bel-air’, ‘haut-taille’ en ‘gragé’. Je kunt vooral in de kleinere plaatsen nog originele dansvoorstellingen tegenkomen. De muziek is net zoals de andere Caribische stijlen een mix van Afrikaanse, Latijnse en Europeese invloeden. ‘Zouk’ is een hi-tech muziekstijl die de laatste tijd erg populair is op het eiland. Het komt er eigenlijk op neer dat traditionele ritmes in een computer gestopt zijn en dat er – met moderne techniek – een soort ‘Caribi-dance’ van is gebrouwen.
De typische lokale klederdracht is moeilijk over het hoofd te zien dankzij de prachtige regenboogkleuren. De stoffen voor deze kleren worden tegenwoordig ook gebruikt in moderne kleding-designs.
In Guadeloupe hebben ze nét even iets anders dan paardenrennen: krab-gevechten! Dat het een bloedserieuze sport is kun je merken aan de booking-kantoren waar veel fanatieke locals een wedje maken.

Religie

Katholiek, Protestant.

Feestdagen

7 maart: Shrove Tuesday. Een carnavalfeest waaraan iedereen meedoet. De winkels sluiten, grote optochten en verklede mensen die vijf dagen lang op straat lopen de zingen en dansen.
1 mei: Dag van de arbeid. Ook op deze dag zijn optochten te zien. Door de katholieke achtergrond van Guadeloupe worden veel heiligendagen gevierd, met processies en dergelijke.
27 mei: Afschaffing van de slavernij (1848).
11-12 juni: Pentecost, dat gevierd wordt met grote picknicks op het strand.
21 juli: Festival Guadeloupe. Een jaarlijks terugkerend festival, met lekker eten, muziek en folklore.

Vaste gebruiken en gewoonten

Het Festival de la Mer viert men in augustus en is, zoals de naam doet vermoeden, een eerbetoon aan de zee. De eilandbewoners organiseren dan strandfeesten, krab-races en zeilwedstrijden. Wat ook rond dezelfde tijd valt is La Fête des Cuisinières, een Creools festival met muziek en vooral veel én lekker eten.

Eten en drinken

Je kunt hier prima eten uit zowel de Franse keuken als de Creoolse. Gerechten bestaan voor een groot deel uit vis; gekookt, gestoofd of gebakken. Verder wordt er veel fruit gegeten.

Specialiteiten

Sommige namen van gerechten zijn erg grappig en misschien daarom alleen al het proberen waard. ‘Blaff’ is een pittige boullionsoep waar vis in zit. ‘Ti punch’ is een alcoholische drankje met rum, rietsuiker en limoen.

Fooi

Fooi is meegenomen in de rekening. Hoeft niet, mag wel.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Ziekten die desondanks wel kunnen voorkomen zijn gele koorts, tyfus en hepatitis A. Informeer daarom voor vertrek bij de GGD of je huisarts.

Op Guadeloupe leven geen dodelijk giftige dieren, maar jammer genoeg zijn er wel enkele vissoorten en andere wezens waarvan je flink ziek kunt worden. Daarom kun je dus zeker niet elke vis eten die je zelf hebt gevangen. Een eilandbewoner kan je vertellen welke eetbaar zijn, de zwarte zee-unchin in elk geval niet. Verder moet je uitkijken voor de’scolopendra’, een schorpioenachtig beestje. Niet gevaarlijk maar wel vervelend zijn tenslotte de bloeddorstige muggen.

Water

Niet uit beekjes drinken!

Eten

Niet zelf gevangen vis eten, alleen foto nemen!

Grensformaliteiten

Het is streng verboden ‘in het wild’ geplukte plantjes mee naar huis te nemen!

Paspoort

Een geldig paspoort.

Infrastructuur

Er varen boten die verbindingen met de andere Caribische eilanden onderhouden. Verder zijn er particuliere busdiensten die geen vast rijschema hebben. Je moet ze zelf aanhouden als je in wilt stappen. Het kost wat tijd om zo’n bus tot stilstand te seinen maar nadat je drie keer te laat hebt gezwaaid heb je het hele ritueel waarschijnlijk wel onder de knie. Je kunt ook een taxi of huurauto als transportmiddel gebruiken maar deze zijn prijzig.

Als je tussen december en april een huurauto wilt, moet je van tevoren reserveren.

Weer en klimaat

De weersomstandigheden zijn het hele jaar door aangenaam. Het droge seizoen loopt van februari tot juli en het regenseizoen van juli tot januari. Het waait er altijd, wat lekker verkoeling geeft en gunstig is voor surfers en zeilers.

Klimaattype

Tropisch maritiem.

Gem. temp. zomer

32 graden.

Gem. temp. winter

22 graden.

RegenSeizoen

Juli tot januari.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen