Aruba

Klik hier voor producten over de Antillen

Aruba is met haar 193 km2 het kleinste van de Benedenwindse Eilanden. Het tropische klimaat zorgt voor veel zon en een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Erg prettig. Zeker doordat een passaatwind hier vaak waait is het goed toeven.

Historische plek

De hoofdstad Oranjestad ligt aan de Paardenbaai.

Betico Croes is de hoofdstraat van Oranjestad en het belangrijkste winkelcentrum van het eiland. Je vind hier nog enkele koloniale gebouwen, zoals de vuurtoren en de Wilhelminastraat met huizen in oudhollandse stijl. Fort Zoutman is gebouwd als bescherming tegen invallen van zeerovers en ander gespuis die het Caribische gebied onveilig maakten. Het is het oudst bewaard gebleven gebouw op Aruba. Rondom dit fort is Oranjestad ontstaan. De haven is uitgegroeid tot een moderne zeehaven. In de grotten van Fontein zijn Indiaanse rotstekeningen te zien op het plafond.

De Nederlanders hebben natuurlijk ook iets typisch achtergelaten: een molen: in 1962 werden de onderdelen naar Aruba verscheept en hier weer in oorspronkelijke staat herbouwd. Nu kun je er eten in restaurant The Mill.

Aruba heeft een indirecte link met onze haring. Dat klinkt je misschien vreemd in de oren, maar het is echt waar. Met het op Aruba gewonnen zout konden, de Hollanders haring langer bewaren. Bij Palm Beach en Savaneta liggen oude zoutpannen, nu vooral belangrijk als broedplaats voor een groot aantal vogelsoorten.

Strand

Het bekendste strand is ‘Palm Beach’, een bijna twee kilometer lang strand met een zeer rustige zee. Langs dit deel van de kust staan hotels met eigen strand en zwembad. ‘Eagle Beach’ is een stuk rustiger. De kust loopt steil af waardoor er meer golven zijn. Een strand dat meer geschikt is voor kinderen is ‘Baby Beach’.

Natuur

Het landschap van Aruba is droog en heuvelachtig met metershoge cactussen, doornige struiken en de opvallende divi divi-bomen of watapana’s, die vanwege de passaatwind in één richting wijzen, met hun kruin bijna tegen de grond.

Vlak bij de grotten van Fontein liggen de duinen Prins. De witte

duinen liggen tussen rotspartijen. Bij de baai van Andicouri is door het geweld van de branding een soort brug ontstaan in de kalkstenen rotsen.

Gem. temperatuur zomer

29 graden.

Gem. temperatuur winter

27 graden.

Uitgaanstips

Restaurants zijn volop te vinden op Aruba. En na het eten van een Argentijnse biefstuk of Thaise maaltijd, kun je je storten in het nachtleven. Er bestaat een bar-hopping tour die je naar de beste plekken van het eiland brengt, zodat je lekker kunt dansen op een Arubaanse beat. Daarnaast zijn er elf casino’s.

Watersport

Bijna elk hotel heeft duikvoorzieningen en anders zijn ze in de buurt te vinden. Scuba Aruba op Palm Beach en Adventure Diverste vinden op de Cura Cubai zijn duikclubs waar je terecht kunt voor ervaren instrukteurs. Ook S.E.A. Scuba is een ervaren firma.

Snorkelplekjes zijn volop te vinden. Boca Grandi ligt in een baai – dus lekker beschut – aan de noordkust net ten oosten van Seroe Colorado. Erg populair zijn Arashi en Malmok. Deze liggen bij de uiterste noordwestpunt van Aruba. Rondom het eiland krioelt het van de veelkleurige koraalvissen.

Recreatie & diversen

Venezolanen voorzien Aruba van verse groenten en fruit. Op Aruba zelf groeit namelijk bijna niets. In de haven van Oranjestad is bijna dagelijks een markt.

Op Aruba kun je talrijke watersporten beoefenen, met als belangrijkste de duiksport en snorkelen. Maar je kunt er ook

tennissen, bowlen, diepzeevissen en fietsen.

Aruba heeft een 9 holes baan bij San Nicolas met twintig zand- en vijf waterobstakels en een 18-holes golfbaan bij Malmok.