Curaçao

Voor een tropische eiland is Curaçao eigenlijk een soort rariteit in het Caribisch gebied. Het is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen en heeft aardig omvangrijke toeristische sector, maar het is niet de belangrijkste bron van inkomsten van Curaçao. De economische hoofdrol is weggelegd voor de olieraffinaderijen, hoewel deze met sluiting worden bedreigd.
Veel mensen komen deze richting op om te duiken, want de mogelijkheden om te scubaduiken of te snorkelen zijn hier erg goed.

Wil je meer informatie lezen over de bezienswaardigheden en de beste hotels op Curaçao? Bekijk dan de website ZonnigCuracao.nl.

Historische plek

Wie door het landschap rijdt zal direct de oude landhuizen opvallen. Deze huizen hadden vroeger de functie als hoofdgebouw bij vroegere plantages. De eerste plantages ontstonden rond 1660 en werden door de WIC opgericht om schepen te kunnen bevoorraden, terwijl ze daarnaast voedsel moesten leveren voor de militairen, ambtenaren en de slaven die een langere tijd op het eiland door moesten brengen. Na de afschaffing van de slavernij (in 1863) zijn de plantages langzamerhand verdwenen en zijn alleen nog de oude landhuizen overgebleven.
De meeste landhuizen zijn niet geopend voor publiek. Gelukkig zijn er wat uitzonderingen en op afspraak zijn er rondleidingen mogelijk. Het landhuis Knip (17de eeuw) is na een uitgebreide opknapbeurt weer te bezoeken, maar een aanrader is toch wel Groot Santa Martha, dat tegenwoordig in gebruik is als dagverblijf voor gehandicapten die daar souvenirs maken en verkopen.

Strand

De mooiste stranden op het eiland zijn de kleinste, waarvan veel in het westelijke deel te vinden zijn. Playa Kalki is een populaire plek voor degenen die wat willen snorkelen, terwijl Boca Grandi een door de eilanders zelf een veel bezochte plaats is.
Een strand waar buiten zand nog iets ‘extra’ is te vinden is het Sea Aquarium Beach (… moet de naam nog uitgelegd worden?).
Voor privé-baaien moet je entree betalen.

Seizoeninfo

Wat kun je voor advies geven over een eiland waar het altijd een graadje of 28 is? Het hele jaar door zijn de weersomstandigheden ideaal om je bleke huidje wat op te bruinen. Gewoon gaan dus.

Hoogseizoen

Altijd, maar vooral tussen januari en september.

Gem. temperatuur zomer

28 graden.

Gem. temperatuur winter

28 graden.

Uitgaanstips

Groot Davelaar (uit 1865) en Zeelandia (ongeveer uit 1850) zijn allebei omgetoverd tot restaurants. Je kunt deze landhuizen vinden aan de Schottegatweg Oost.
Enkele kilometers ten noordoosten van Willemstad ligt het 18de-eeuwse landhuis Brievengat. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn er regelmatig live-optredens en elke laatste zondag van de maand kun je een folkkloristische show zien.

Watersport

De beste snorkelplakjes zijn; Playa Kalki, Playa Forti, Boca Hulu, Porto Marine en Blauwbaai.

Recreatie & diversen

Maken kinderen deel uit van je reisgezelschap, denk dan eens aan de volgende stranden om je hanndoekje uit te gooien. Playa Forti, Boca Santa Cruz, Daaibooibaai en Blauwbaai.
Handig wanneer je je haar droog wilt houden is het meevaren op een boot waar ze een glazen bodem in hebben gemaakt. Een leuke boottocht kun je bijvoorbeeld naar Klein Curaçao maken, een eilandje ten oosten van (het grote) Curaçao.
Je kunt met de auto over verschillende routes langs de kust gaan rijden. Bij de VVV kun je verschillende routes opvragen, zodat je een rit die je bevalt uit kunt kiezen.