Info over Andorra

Het mini-staatje Andorra ligt in de Pyreneeën, ingeklemd tussen twee machtige buurlanden: Spanje en Frankrijk. Het is alleen per auto of bus te bereiken en dus niet rechtstreeks met het vliegtuig of de trein. Wanneer je Andorra binnenrijdt wordt je meteen geconfronteerd met een grote drukte. Bij het eerste benzinestation staan soms lange rijen auto’s te wachten en loopt veel winkelend publiek. Andorra is dan ook ‘het vorstendom van taxfree shoppen’. Wil je dat lekkere geurtje voor je vriendinnetje kopen, eindelijk eens die hi-fi installatie aanschaffen en dit alles combineren met een leuke sportieve outdoor vakantie, dan kom je in Andorra zeker aan je trekken.Het eerste plaatsje dat je tegenkomt is Pas de la Casa. Rijd je dit hectische dorp uit dan ontwaar je onmiddellijk een uitzicht dat zeker de moeite waard is. Skipistes lopen langs de slingerweg en bergtoppen lachen je vriendelijk toe. En het wordt steeds beter.

Andorra is voor veel bezoekers vaak nog kleiner dan verwacht. Het ene idyllische dorpje rijd je nog niet uit of de andere doemt in de verte alweer op. Deze kleinschalige sfeer heeft iets knus. Ook verdwalen op het wegennet zal niet snel gebeuren want er loopt maar één hoofdweg door Andorra.

Het mini-staatje telt vijf skigebieden die allemaal binnen een paar uur bereikbaar zijn. Als je geen zin om de gehele vakantie in één gebied te zitten dan kun je dus moeiteloos van omgeving veranderen.

Ook in de zomer heeft Andorra veel te bieden. Doordat het landje in de bergen ligt vermaken de meeste toeristen zich met outdoor-activiteiten. Je kunt er bijvoorbeeld van hut naar hut trekken, klimmen, mountainbiken, paardrijden, vissen of helidroppen.

Hoofdstad

Andorra la Vella

Oppervlakte

467.8 km2

Hoogste punt

2.946 m. (Coma Pedrosa)

Laagste punt

840 m. (Piu Valira)

Aantal inwoners

64.479

Autoletter

AN

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. :9.00 tot 13.00 + 14.00 tot 20.00 uur.

Voertaal

Catalaans

Talen die ook gesproken worden

Frans en Spaans.

Elektriciteit

240 V. en 125 V.

Tijdverschil

1 uur later.

Populaire reisaanbieders Andorra

Communicatie

NL. Ambassade ter plaatse

De Nederlandse ambassade in Frankrijk:

7 – 9 Rue Eblé

75007 Parijs

Tel.: 00-33-1-40623301

Ambassade Nederland

Gevestigd in België:

B 100 Brussel

Rue de la Montagne

Bus 110

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Cultuur

De Romaanse architectuur vind je in kerken, huizen en andere bouwwerken. Of het nu gaat om festivals, schilderijen of bruggen; veel Andorese kunstuitingen hebben een religieuze inslag. Vaak hebben de festivals bovendien te maken met de natuurlijke cyclus van de aarde, zoals ‘het feest van de mensen’ waarmee de zonnewende wordt gevierd.

In de hoofdstad Andorra la Vella kun je een kerk uit de twaalfde eeuw bezichtigen of de Casa de la Val, een voormalig regeringsgebouw. Ook kun je er goed winkelen, maar voor de rest valt er weinig te zien of beleven. Een bezoek aan de idyllische dorpjes El Serrat of Encamp is meer de moeite waard.

Religie

Katholiek

Feestdagen

8 september: Mare de Deu de Meritxell.

Eten en drinken

De Andorese keuken is over het algemeen Catalaans en gebaseerd op de nationale exportproducten paardenvlees, varkensvlees en schapenvlees. Vegetariërs kunnen in Andorra dus beter zelf hun maaltijden bereiden. De prijzen van restaurants zijn vrij hoog. Alcoholische dranken zijn in supermarkten goedkoop maar in bars en discotheken een stuk duurder. De horecagelegenheden blijven meestal lang open.

Specialiteiten

Trinxat: aardappel, groenekool, spek en haring

Truites de carreroles: een omelet met champignons

Tupí: kaas dat gegist is in een vat met knoflook en alcohol

Fooi

Obers verwachten ongeveer 10 procent fooi. Om te verkomen dat een portier verandert in een uitsmijter is het verstandig hem niet alleen een hand te geven.

Gezondheid

In je toilettas

Neem in ieder geval zonnebrandolie mee. Verbranden gaat snel, zo hoog in de bergen met weerkaatsende sneeuw.

Grensformaliteiten

Vooral bij het verlaten van Andorra kan je streng gecontroleerd worden. Frankrijk en Spanje willen namelijk niet dat te veel goedkope spullen hun land worden ingevoerd. Let dus op dat je de maximale toegestane hoeveelheid producten niet overschrijdt. Per persoon mag je bijvoorbeeld twee sloffen sigaretten het land uitnemen.

Visum

Verplicht bij verblijf langer dan drie maanden.

Infrastructuur

Andorra heeft geen spoorwegen. Daarentegen rijden er regelmatig bussen, die de meeste plaatsen aandoen. Let wel op de tijden want soms moet je lang wachten. Als je ’s winters met de auto naar Andorra gaat moet je vooral niet vergeten sneeuwkettingen mee te nemen.

Weer en klimaat

Omdat Andorra hoog en zuidelijk ligt is het over het algemeen lekker fris met een aangenaam zonnetje.

Klimaattype

Landklimaat

Gem. temp. zomer

18 graden

Gem. temp. winter

4 graden

Gem. neerslag in mm.

80 mm.

Beste periode om land te bezoeken

Het gehele jaar door.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen