Info over België

Vraag een Nederlander waaraan hij denkt bij ‘België’, dan is de kans groot dat ‘patat’, ‘bier’ en ‘bonbons’ de associaties zullen zijn. Maar België heeft veel meer te bieden. Van historische steden met drukke café’s tot de groene Ardennen.

Maar niet alleen de plaatsen en locaties maken het tot een interessante reisbestemming. België heeft maar liefst drie officiële talen (Nederlands, Frans en Duits), er wonen zeer verschillende bevolkingsgroepen en er is een bruisend intellectueel en artistiek leven. Je betreedt kortom een wervelende wereld die verveling uitsluit.

België heeft allerlei soorten beroemdheden voorgebracht. Wie kent de stripfiguren Suske en Wiske niet? Of de smurfen? Wat dacht je van filmsterren zoals Jean-Claude Van Damme? Ook op het gebied van uitvindingen heeft het land wat in de melk te brokkelen. De populaire rollerskates zijn bijvoorbeeld uitgevonden door Joseph Merlin en het meest gebruikte verpakkingsmiddel – plastic – is een vondst van Leo Baekeland.

Hoofdstad

Brussel

Oppervlakte

30.518 km2

Hoogste punt

694 m.

Aantal inwoners

10.2 miljoen.

Autoletter

B

Openingstijden winkels

Ma. t/m za.: 9.00 – 18.00.

Voertaal

Nederlands, Frans en Duits.

Talen die ook gesproken worden

Engels (vooral door jongeren).

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

Geen

Populaire reisaanbieders België

Reisverhalen over België

Sorry, nothing to display.

Communicatie

België heeft goede voorzieningen om met de thuisblijvers contact te kunnen onderhouden. De postkantoren zijn op werkdagen open van 9.00 tot 17.00 uur en ook op zaterdagmorgen. Als je bij een krantenkiosk of bij het postkantoor een telefoonkaart koopt, kun je vanuit elke telefooncel naar elk willekeurig land bellen. Ook is het mogelijk om faxen te versturen vanaf het postkantoor. Als het gaat om internetfaciliteiten is België op de goede weg. In de grote steden zijn de eerste internetcafé’s geopend en kun je tegen een vergoeding mailtjes over de hele wereld verspreiden.

Internationale landen code

32

NL. Ambassade ter plaatse

00-32-26791711

Ambassade Nederland

070-3123456

Noodnummer

101 (politie), 100 (brandweer, ambulance) of 112.

Toeristenbureau in Nederland

Gevestigd in Brussel, tel. 00-32-5040390

Collect call nr. naar NL

0800-10031

Internet site

www.visitbelgium.com

Cultuur

Het leven buiten de deur is voor Belgen belangrijk. Ze laten geen gelegenheid voorbij gaan om feest te vieren. Het hele jaar door kun je katholieke processies, carnavalsstoeten, historische optochten, kermissen en jaarmarkten bezoeken. Elk dorp en elke stad heeft zijn eigen tradities die vol overgave in ere worden gehouden. Folklore is in België springlevend!

Religie

Overwegend rooms-katholiek.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

1 mei: Dag van de arbeid

21 juli: Nationale feestdag

15 augustus: Hemelvaartdag

1 november: Allerheiligen

11 november: Wapenstilstand van 1918

15 november: Koningsfeest

25 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Als de lente aanbreekt staat het carnaval voor de deur. Carnaval is een katholiek feest dat door het hele land uitbundig wordt gevierd. Het is al eeuwen oud en als gevolg daarvan doen er verschillende verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis. Een van de verklaringen is dat met carnaval oorspronkelijk de komst van de lente werd gevierd. De mensen liepen rond met maskers op hun hoofd die tot doel hadden de boze geesten te verjagen. Een andere verklaring is dat de mensen zo vlak voor het begin van de vastentijd nog een keer uitbundig feest wilden vieren. Deze uitleg is heel aannemelijk want de vastentijd was vroeger veel strenger dan nu.

Eten en drinken

Wanneer je een inventarisatie maakt van schilderijen van Belgische schilders uit de 18de eeuw, dan zul je ontdekken dat eten een geliefd onderwerp was om af te beelden. Ook als je door de oude steden loopt, zullen straatnamen je eraan herinneren dat Belgen van lekker tafelen houden.

Er worden veel verschillende biersoorten gebrouwen in het land. Leuke bierlokalen om te bezoeken zijn bijvoorbeeld het Falstaff café in Brussel en het Brugse Biertje in Brugge.

De Belgische keuken staat internationaal in hoog aanzien. Vlees en visgerechten worden veel gegeten, net zoals de wafel. Voor een eenvoudig menu betaal je tussen de 7 en 15 Euro. Zelfs in chiquere restaurants kun je ’s middags wel een betaalbare dagschotel eten voor 7 tot 10 Euro. Wanneer je ’s avonds gaat dineren betaal je in de duurdere restaurants als snel 30 Euro per persoon. Niet echt goedkoop dus. Maar het zou toch zonde zijn om je tijdens een bezoek aan België te beperken tot mosselen. Je kunt je honger ook stillen met een maaltijd in een Italiaans, Chinees of Grieks restaurant.

Specialiteiten

Het ligt nogal voor de hand om het Belgische bier en de Belgische pralines als specialiteit te noemen. De Belgische keuken wordt door mensen die het kunnen weten (en wie dat zijn…) als de beste ter wereld beschouwd na de Franse kookkunsten. Eén van de vele bijzondere gerechten zijn de in wijn gekookte mosselen die geserveerd worden met de populaire Belgische frietjes.

Gezondheid

Eigenlijk is het ergste wat je in België kan overkomen een fikse kater na een avondje te hebben doorgebracht in een bierlokaal. Voor dit soort ongelukjes kun je terecht bij de apotheker. Heb je toch een dokter nodig, dan kan het hotel of het toeristenbureau je helpen met het zoeken van een geschikte arts of een ziekenhuis.

Water

Het water is prima, probeer ook de bronwaters!

Grensformaliteiten

Visum

Er is geen visum nodig.

Paspoort

Het kan voorkomen dat je gevraagd wordt om je te identificeren. Zorg daarom dat je altijd een geldig paspoort bij de hand hebt.

Infrastructuur

Het openbaar vervoer in België is erg goed geregeld. Er zijn busdiensten die de plaatsen buiten de grote steden met elkaar verbinden, maar ook de treinen hebben een uitstekende dienstregeling. Bij de plaatselijke toeristenbureau’s kun je de dienstregelingen opvragen. Op elk station is er de mogelijkheid om spullen in een kluisje op te slaan. Mocht je bijvoorbeeld zin hebben om de omgeving met de fiets te gaan verkennen, dan kun je op het station een fiets huren.

Het is alleen niet erg handig om tijdens de spitsuren te gaan reizen. De tien miljoen Belgen wonen samen op een oppervlakte van 30.500 km2. De bevolkingsdichtheid is een van de hoogste ter wereld. In de spits is 90% van de werkende mensen zich van en naar huis aan het verplaatsen. Dit dagelijks terugkerend ritueel zorgt ervoor dat de stations uitpuilen en op de wegen rondom de steden steevast files staan.

Max. snelheid

120 km.

Openbaar vervoer

Er zijn verschillende mogelijkheden.

Weer en klimaat

Het klimaat zal je niet geheel onbekend voorkomen: wisselvallig weer met neerslag. België heeft dan ook net zoals Nederland een zeeklimaat met zachte winters en koele zomers.

De lente is het ideale seizoen om oude steden zoals bijvoorbeeld Brugge te verkennen. De stad wordt dan nog niet overspoeld door bezoekers en je kunt op je gemak langs de kanalen wandelen. Samen met de bloeiende Japanse kerselaars die daar veel te vinden zijn, vormt het een unieke sfeer. Ook in de andere grote steden zoals Antwerpen, Gent en Brussel is het dan nog relatief rustig.

In de zomer wordt de Belgische kustlijn overspoeld door mensen die naar het strand willen. Gelukkig kun je ook iets anders doen dan in het zand liggen. De zomer is een festivaltijd voor de mensen en van pop en rock via jazz naar wereldmuziek kun je op al die verschillende manifestaties een feestsfeer opsnuiven.

De herfst is het ideale jaargetijde om de Ardennen te bezoeken. Tijdens een wandeling of trektocht door de natuur kom je bomen in hun prachtige herfstkleden tegen. In de winter kun je met wat geluk langlaufen in de Ardennen.

Klimaattype

Zeeklimaat

Gem. temp. zomer

18 graden

Gem. temp. winter

2 graden

Gem. neerslag in mm.

855 mm.

Beste periode om land te bezoeken

Elk seizoen heeft zijn bijzonderheden.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen