Ardennen

Diepe dalen, grote bossen, watervallen en rustige dorpjes…. wie is er nog niet in de Ardennen geweest? We willen nog wel eens geloven dat de wintersport pas over de grens van Frankrijk begint, of dat we alleen maar kunnen klimmen in Zwitserland, misschien hebben sommigen zelfs wel eens een ticket Canada geboekt omdat ze dachten dat daar pas de echte wildwaterpret begon. Gelukkig kan dit alles veel dichter bij huis, want in het zuidoosten van België liggen de Ardennen.

Historische plek

Vind je het spannend om eens in een eeuwenoude grot rond te dwalen, dan kan dat in de buurt van Han-sur-Lesse en Rochefort. In Bastogne kun je een groot Amerikaans stervormig herdenkingsteken bezichtigen. Deze is neergezet ter nagedachtenis van de overledenen die hebben gevochten in van de Slag van de Bulge tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Dinant is één van de meest toeristische trekpleisters van de Ardennen. Hier vind je een aantal oude overweldigende bouwwerken. Ook het pittoreske Namen (Namur) is het bezoeken waard.

Seizoeninfo

Eigenlijk is er heel het jaar wel iets te doen in de Ardennen. Zo zou je in de lente kunnen gaan kajakken, ’s zomers kunnen wandelen of klimmen, in de herst mountainbiken en ’s winters skiën. Lekker toch, zo dicht bij huis?

Uitgaanstips

De meeste mensen die de Ardennen bezoeken, zullen hun onderdak zoeken in Namen. Vanuit deze plaats worden de meeste dagtochten en andere activiteiten uitgestippeld. Maar overal vind je wel goede gelegenheden om eens lekker bourgondisch te eten of gezellig een biertje te drinken.

Wintersport

Veel mensen zullen geen twee weken vakantie nemen en dan alleen maar in de Ardennen gaan skiën. Het gebergte leent zich qua wintersportmogelijkheden beter voor een lang weekendje weg of een zondags uitstapje. Informeer voordat je vertrekt wel even of er genoeg sneeuw ligt, want de Ardennen zijn natuurlijk niet zo sneeuwzeker als de Alpen. Naast het skiën of snowboarden zijn er natuurlijk genoeg andere dingen die je ’s winters kunt doen in dit bergachtige en groene deel van België.

Watersport

Vooral in de lente, wanneer de sneeuw zich vormt tot smeltwater, is het een ware uitdaging om eens in de snelstromende riviertjes je kanootje te laten varen. Daarnaast worden de Ardennen rijkelijk bezocht door visfanaten. Verder kun je zeilen, surfen of waterskiën op een van de meren.

Outdoor

Veel klimmers die niet elk weekend in een klimhal willen hangen, zullen af en toe eens een tripje organiseren naar de Ardennen. Je hebt er wanden met verschillende niveaus van moeilijkheid. Zo kom je hier als prof én als beginneling aan je trekken. Daarnaast zijn er goede wandelroutes en kun je crrrossend op je mountainbike de bossen verkennen. Wil je dit avontuur liever op de rug van een paard beleven, dan zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden.

Recreatie & diversen

Je kunt naast outdoor activiteiten ook gaan karten, paardrijden, tennissen, golfen en natuurlijk relaxen. Geniet gewoon maar.