Info over Denemarken

Niet alleen de sprookjes van Hans Christian Andersen spreken tot ieders verbeelding. Landelijke gebieden, schitterende kastelen , mooie zandstranden en gezellige vissersdorpjes; dit alles heeft Denemarken te bieden.

Denemarken is het kleinste van de drie Scandinavische landen. Het koningshuis regeert over bijna 6 miljoen mensen die in het land zelf of op de Faroer eilanden wonen. In totaal omvat Denemarken 406 eilanden waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn. De hoofdstad Kopenhagen ligt op het grootste eiland, namelijk Zealand.

Het landschap van Denemarken bestaat uit overwegend laagland, met wat glooiende heuvels en een ‘berg’ die liefkozend de Hemelberg wordt genoemd. Deze berg is meteen ook het hoogste punt van het land.

Eén van de beroemdste Denen is toch wel Hans Christian Anderson. Het eiland waar hij is geboren -Fyn- en dan vooral zijn huis in Odense wordt druk bezocht door toeristen. Niet helemaal raar, want zijn sprookjes zijn in veel landen vertaald.

Hoofdstad

Kopenhagen.

Oppervlakte

42.394 km2

Hoogste punt

175 meter

Aantal inwoners

5.25 miljoen

Autoletter

DK

Openingstijden winkels

ma. t/m vr. van 9.00 tot 17.30, za. tot 14.00

Voertaal

Deens

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

Geen.

Populaire reisaanbieders Denemarken

Reisverhalen over Denemarken

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

Geplaatst op 10 maart, 2022 door Sander

Een heerlijk kampeeravontuur in Europa op de planning staan waarbij wat verkoeling goed te gebruiken is? Ga op pad met de juiste camping koelkast zodat je onderweg én op je bestemming voorzien bent van een fris tussendoortje. Tussen al die verschillende koelboxen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom helpen wij […]

Communicatie

Internationale landen code

45

NL. Ambassade ter plaatse

Ambassade Kopenhagen. Het Koninkrijk Denemarken

Website: http://www.nlembassy.dk
Open: maandag-vrijdag 09:00-12:00 (consulair), maandag-vrijdag 08:30-12:30, 13:00-16:30 (kantoor)
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): 0
Paspoortuitgifte: Ja
Uitgifte NL-identiteitskaart: Ja

Ambtsgebied: Denemarken, Faeröer, Groenland

Adres:
Toldbodgade 33
1253 Kopenhagen K

Tel. 00-45-33-707200
Fax 00-45-33-140350
E-mail: nlgovkop@newmail.dk

Ambassade Nederland

Consulaat-Generaal Amsterdam

Radarweg 503

1043 NZ

Tel.: 020-6829991

Consulaat Rotterdam

Westerkade 27

3016 CM

Tel.: 010-4360177

Noodnummer

112

Toeristenbureau in Nederland

00-45-3311-1325 (Kopenhagen)

Collect call nr. naar NL

80010331

Internet site

www.denmark.org

Cultuur

De tijd van de vikingen is één van de belangrijkste perioden uit de geschiedenis van Denemarken. De vikingen trokken vaak redelijk plunderend door Europa en voeren over Noordzee en Atlantische Oceaan. Maar ze lieten ook sporen in het Deense landschap na.

De herinneringen aan de tijden van de vikingen zijn het best bewaard in die gebieden waar de mensen de natuur zijn natuurlijke gang hebben laten gaan en niet hebben ingegrepen.

Maar overblijfselen van de vikingen liggen echter niet allemaal onder de blote hemel. Er zijn tal van musea, opgravingen en gereconstrueerde huizen. Daarbij zijn er vikingcentra, vikingmarkten en vikingspelen te vinden.

In Jelling kun je een grafheuvel vinden waar een goed verhaal aan vast zit:

Ergens tussen 958 en 959 begroef koning Blåtand (laten we hem voor het gemak Blauwtand noemen) hier zijn vader voor wie hij een grote grafheuvel liet aanleggen. Nauwelijks een jaar later bekeerde Blauwtand zich tot het christendom en veranderde hij deze heidense plek in een christelijk monument. Hij liet een houten kerk bouwen, die later door een stenen kerk werd vervangen. Dicht bij deze plaats staan imposante runenstenen. Op de ene steen staat een afbeelding van Christus en een opschrift waarmee Blauwtand meedeelde dat hij Denemarken tot het christendom had bekeerd. Deze steen wordt ook wel de doopakte van Denemarken genoemd.

Op een hoogte met een prachtig uitzicht over Aalborg en de Limfjord ligt Lindholm Høje, de grootste begraafplaats van Denemarken uit de vikingtijd. Een dikke laag stuifzand heeft deze plek eeuwenlang in de oorspronkelijke staat gehouden. De meeste graven zijn omzoomd door driehoekige, ovale of scheepsvormige afbakeningen van stenen. Bij de graven zijn sporen van een dorp gevonden.

Religie

Luthers

Feestdagen

1 januari – Nieuwjaarsdag

5 juni – Dag van de grondwet

Vaste gebruiken en gewoonten

Denen schijnen net zo rustig en vriendelijk te zijn als hun weidse landschap, al zijn er mensen die rondlopen met hele andere ervaringen. Het duurt even voordat je misschien doorkrijgt dat de vriendelijkheid niet aangeleerd is maar gewoon een onderdeel is van Deense omgangsvormen.

Eten en drinken

Er is op het gebied van eten in Denemarken een scala aan mogelijkheden.

Denemarken heeft veel land- en tuinbouw en ook de visserij is een middel van bestaan. De Deense keuken kan daarom op vele fronten gebruik maken van producten uit eigen land en zee. De oorsprong van Deense traditionele streekgerechtengaat vaak eeuwen terug.

De aardappel is een vast ingrediënt voor de traditionele Deense maaltijd, maar ook veel vruchten en groenten horen hier bij.

Kies je voor echt Deens eten dan staat er altijd een salade op tafel bij. Het smørrebrød is het meest bekende Deense eten. In de laatste jaren krijgt deze Deense specialiteit weer extra aandacht bij de Denen zelf, maar vanzelfsprekend ook bij de gasten, die Denemarken bezoeken.

Smørrebrød wordt in de regel als lunch gebruikt met drank aquavit en bier. Er zijn vele soorten brood en diverse vleessoorten, vis, sla en sauzen voor smørrebrød nodig. Zoals bijvoorbeeld roggebrood met ham en ei, rosbief met augurk of leverpastei met zout vlees.

Een delicatesse uit de Deense zomer zijn de kleine garnalen, die naast de haringen en andere vissoorten tijdens de lunch worden gegeten.

Op het Deense eiland Bornholm – gelegen ‘onder’ Zweden – is versgerookte haring een ware lekkernij.

Moet het echt feestelijk worden dan zijn er de oesters.

Versgevangen vis is in Denemarken een must, zeker als je ergens aan de zee verblijft.

Een goede afsluiting van de lunch of het diner is de Deense kaas, net als koffie met zelfgebakken gebak ‘kage’ of wienerbrød.

Specialiteiten

Specialiteiten in Denemarken op het gebied van eten zijn onder andere:

Frikadeller – gehaktballen van gemalen rundvlees

Kogt torsk – gepocheerde kabeljauw in mosterdsaus

Floeskesteg – geroosterd varkensvlees met zwoerd

Hvid labskovs – stampot van rundvlees en aardappels

Denemarken brouwt heerlijk bier waar Carlsberg en Tuborg de bekendste merken van zijn. Ze beginnen een drinkavondje vaak met een caraway-spiced Aalborg aquavit gevolgd door een biertje.

Fooi

De servicekosten zitten al in de prijzen van de restaurants en de taxi’s. Alhoewel het geven van fooien niet noodzakelijk is worden rekeningen wel vaak naar boven afgerond.

Geld

Denemarken is een prijzig land. De ‘schuld’ hiervan ligt bij een belastingheffinkje van ongeveer25% die doorberekend is in de prijs van een simpele winkelaankoop tot een overnachting. Hoeveel je precies uitgeeft hangt af van hoe je reist.

Reischeques worden geaccepteerd, maar de wisselkoersen bij de banken zijn niet erg gunstig.

Grensformaliteiten

Visum

Er is geen visum nodig.

Paspoort

Je moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of Toeristenkaart.

Infrastructuur

Het wegennet van Denemarken is in goede conditie en goed gemarkeerd. Als je in de auto stapt, moet je erop letten dat je autogordelgordels draagt (logisch). Verder moet je er ook voor zorgen dat je een gevarendriehoek in de auto hebt liggen.

Het Deens Verkeersbureau geeft een blad uit waarin onder andere een overzicht van veerdiensten staat Ook tolgelden voor de nieuwe brug en de Øresundsverbinding staat erin vermeld.

Tijdens de spits in de steden is het erg druk, de enige verzekering om een zitplaats te hebben is als je toevallig de bestuurder van het voertuig bent.

Max. snelheid

110 km.

TOL

Voor de Grote Beltbrug en de Øresundsverbinding.

Openbaar vervoer

Alle grote steden hebben een lokaal bussysteem.

max toegestane alcohol promillage

0.05 promille

Weer en klimaat

Denemarken heeft een mild klimaat en is goed te vergelijken met de weersomstandigheden in Nederland. Alleen hebben ze daar betere winters…

Klimaattype

Zeeklimaat

Gem. temp. zomer

25 graden

Gem. temp. winter

Rond het vriespunt.

Beste periode om land te bezoeken

Van mei tot en met september.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen