Kopenhagen

De havenstad Kopenhagen en haar omgeving hebben een grote reputatie op het gebied van kunst en cultuur. Van musea met zowel Deense kunst en Hollandse klassiekers tot paleizen als Amalienborg. Daarnaast is de stad het knooppunt tussen Scandinavië, Europa en de Baltische staten.

In de Deense hoofdstad zetelt de oudste monarchie ter wereld. Maar Kopenhagen is gelijktijdig een overzichtelijke stad waar het nooit ver is van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Een wandeling door het centrum met van die middeleeuwse straatjes, galerieën, musea en theaters geeft al gauw goed beeld van Kopenhagen.

De langste winkelstraat van Europa, de voetgangersstraat Strøget, slingert zich door de hele binnenstad met zijn winkels die onder andere bekend zijn vanwege het geliefde Deense design.

In de bruggenwijk, die om de binnenstad ligt, worden in een multiculturele sfeer alle nieuwste trends naar voren gebracht. Deze wijk trekt vooral een jong publiek.

Gezelligheid vind je in Nyhaven dat met zijn pakhuizen aan het water een beetje aan Amsterdam doet denken.

Daarnaast is Kopenhagen bekend vanwege het populaire Carlsberg bier. De brouwerij van dit bier ligt in het centrum van de stad en is een van de grootste ter wereld. Je kunt het bezoeken en zien hoe het gebrouwen wordt. Natuurlijk kun je proeven!!

Historische plek

Voor sommigen onder ons is het sprookje van de kleine zeemeermin het meest romantische en zieligste van allemaal. Dat hebben ze daar snel doorgekregen en daarom hebben ze in 1913 een beeld van dit ongelukkige zeemeerminnetje in Langelinie neergezet. En ondanks de kleine afmetingen van het beeld is ze een belangrijke dame, want ze is een toeristische trekpleister geworden. Daarnaast is ze ook synoniem geworden aan de stad.

Verder heeft de stad een rijke geschiedenis die ergens loopt van de Vikingen tot aan goed bewaarde middeleeuwse gebouwen.

Natuur

De Denen leven in een klimaat die goed met die van Nederland te vergelijken valt, maar gelukkig (?) hebben ze onze stampvolle randstad niet. De helft van de bewoners woont in de stad, zodat je daarbuiten haast ruimtevrees zou krijgen: het landschap is weids. De steden zijn trekpleisters voor jongeren en hierdoor heb je op het platteland het rijk voor jezelf. Je zou kunnen zeggen dat de natuur juist hier je helpt te onthaasten van het snelle leven thuis.

Winterseizoen

November – februari

Zomerseizoen

Juni – augustus

Hoogseizoen

Juli en augustus.

Gem. temperatuur zomer

25 graden.

Gem. temperatuur winter

Rondom het vriespunt.

Uitgaanstips

De Stroget wordt zowel overdag als ’s avonds druk bezocht en biedt een variatie aan winkels, bars en terrassen.

Kopenhagen heeft een naam hoog te houden op het gebied van ballet, opera en muziek in bijvoorbeeld Det Kongelige Teater of in de concertzaal van Tivoli. Rock, pop en jazz komen eveneens flink aan bod in de Deense hoofdstad.

In de zomer wordt er op pleinen en straten vaak jazz en rock gespeeld terwijl in de parken klassieke concerten of moderne theateruitvoeringen in de openlucht wordt geboden.

Recreatie & diversen

Het wereldbekende pretspark Tivoli (gelegen in het centrum van de stad) is al vanaf 1843 één van de grootste attracties van de Deense hoofdstad. In de concertzaal van Tivoli staan de grootste artiesten van de wereld op het podium en op het grasveld is iedere vrijdagavond een rockconcert.

Bloemen, fonteinen en meer dan 110.000 gekleurde lampjes betoveren de bezoekers. In december staat het park in het teken van dwergen, winterse decors en de meest romantische schaatsbaan van de wereld. Deens kerstdesign en warme dranken met daarbij veel kaarslicht maken Tivoli tot een sprookjesachtig kerstpark. En misschien doe je ook nog wat originele ideeën voor de komende kerstdagen op.