Info over Duitsland

Het land van Beethoven, bratwurst en bier ligt in het hart van Europa, omringd door negen buurlanden: Denemarken, Polen, TsjechiĆ«, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, BelgiĆ«, Luxemburg Ć©n … Nederland.

VĆ³Ć³r de vorming van het Duitse Keizerrijk in 1871 was Duitsland nog een lappendeken van koninkrijkjes en vorstendommen.

Na 1945 vormde West-Duitsland samen met Frankrijk de motor van de Europese eenwording, onder het motto ‘alle Menschen werden BrĆ¼der’. Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 – het einde van de Koude Oorlog – probeert het herenigde Duitsland een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.

Als je houdt van kunst, cultuur, bergwandelingen en stevige maaltijden kun je in alle hoeken van Duitsland terecht.

Hoofdstad

Berlijn

Oppervlakte

365.866 km2

Hoogste punt

2.962 m.

Aantal inwoners

81 miljoen.

Autoletter

D

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. van 8.00 tot 20.00, za. tot 16.00 uur.

Voertaal

Duits

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

Geen.

Populaire reisaanbieders Duitsland

Reisverhalen over Duitsland

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

Geplaatst op 10 maart, 2022 door Sander

Een heerlijk kampeeravontuur in Europa op de planning staan waarbij wat verkoeling goed te gebruiken is? Ga op pad met de juiste camping koelkast zodat je onderweg Ć©n op je bestemming voorzien bent van een fris tussendoortje. Tussen al die verschillende koelboxen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom helpen wij […]

Hoe sluit je de goedkoopste autoverzekering af voor je roadtrip

Hoe sluit je de goedkoopste autoverzekering af voor je roadtrip

Geplaatst op 17 januari, 2022 door Sander

Roadtrippen is helemaal hot. En dat is ook niet zo vreemd. Reizen met de auto geeft je alle vrijheid die je maar wilt, is relatief goedkoop en zorgt ervoor dat je zelfs op de meest afgelegen plekken kunt komen. Een van de meest belangrijke dingen om te hebben tijdens een roadtrip, is een goede autoverzekering. […]

Communicatie

De meeste telefooncellen in Duitsland kun je alleen met een telefoonkaart gebruiken. In elk postkantoor, toeristenbureau of krantenkiosk kun je wel zo’n kaart halen. Een operator kun je spreken als je 0010 belt.

De meeste postkantoren hebben faxfaciliteiten, die met een kaart te gebruiken zijn.

Op het gebied van internet kun je bij internetcafĆ©’s e-mailtjes sturen naar de thuisblijvers. Het tarief waarmee je tijd kunt kopen ligt tussen de 7 en 16 DM per uur.

Internationale landen code

49

NL. Ambassade ter plaatse

Klosterstr. 50

10179 Berlin

Tel.: 0049-30-209560

Fax: 0049-30-20956441

E-mail: nlgovbln@bln.nlamb.de

Ambassade Nederland

070-3420600

Noodnummer

110 of 112.

Algemene vervoersinfo

Het ANWB Steunpunt: 089-76764170.

Toeristenbureau in Nederland

020-6978066

Collect call nr. naar NL

0800-0800031

Internet site

www.germany-info.org

Cultuur

Van wilde bierfeesten en carnaval tot loveparade’s en chique gala’s, d’r wordt in Duitsland heel wat feest gevierd.

Van begin maart tot eind oktober zijn er jazzfestivals die grote aantallen bezoekers trekken. De herfst is de tijd van de oogstfeesten. EĆ©n van de uitschieters is het Oktoberfest in de Beierse hoofdstad MĆ¼nchen. Iedereen neemt deel aan dit bierfeest dus het straatbeeld heeft wel iets weg van een mierenkolonie. De maand december staat volledig in het teken van ‘Weihnachten’, met onder andere sfeervolle kerstmarkten en mooie kerstconcerten in het hele land.

Als het gaat om kunst heeft Duitsland een indrukwekkende reputatie, vooral op het gebied van muziek (Bach, Beethoven, Wagner) en literatuur (Goethe, Mann, Grass).

Religie

Protestants en Rooms-Katholiek.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

6 januari: Driekoningen

21 april: Karfreitag

1 mei: Dag van de arbeid

3 oktober: Dag van de Duitse Eenheid (1990)

31 oktober: Dag van de reformatie

1 november: Allerheiligen

25 en 26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Het stereotype negatieve beeld dat veel Nederlanders hebben van Duitsers (humorloos, arrogant en overgedisciplineerd) komt niet overeen met de mensen die je op vakantie zult tegenkomen. De meeste Duitsers zijn gastvrij en behulpzaam.

In sommige landelijke streken wordt nog veel waarde gehecht aan tradities. Vooral oudere mensen lopen hier regelmatig in traditionele klederdracht, zoals in Beieren de grappige Lederhosen. Voor de allerlaatste mode en trends moet je natuurlijk naar Berlijn.

Eten en drinken

Het grootste deel van Duitse hotels hebben een eenvoudig ontbijt op de kaart staan. Het bestaat uit een schaal met vleeswaren en kaas, harde broodjes en een schaaltje met jam en honing. Het is niet altijd even smakelijk en als je deze conclusie hebt getrokken na het proeven van een broodje biedt de plaatselijke bakker uitkomst.

Natuurlijk kun je ook een grandcafƩ binnenstappen om een espresso of capuccino te drinken. Het gebak is zoet en als je daarvan houdt moet je het zeker bij de koffie eten. Wil je niet meteen aan de taart gaan, dan kun je verschillende chcoladesoorten proeven.

De warme maaltijden liggen meestal zwaar op de maag: vlees, gebakken aardappelen, sauzen en soepen. Allemaal goed te eten en gulle porties.

Als je vegetarisch bent, is het niet simpel om in traditionele Duitse restaurants geschikte gerechten te eten. Zelfs een onschuldig ruikend tomatensoepje wil nog wel eens vleesballetjes bevatten. In de grotere steden kun je als vegetariƫr gelukkig altijd wel ergens terecht, omdat ecologisch verantwoord eten erg in opkomst is.

Specialiteiten

Voor de echte bierliefhebbers is Duitsland een paradijs. Duitsland heeft 40 procent van het totaal aantal bierbrouwerijen in de wereld. In Beieren alleen al zijn er 800 te vinden. Er zijn zelfs speciale ‘bier-touren’ die je langs de biergeschiedenis van het land voeren. Iedere streek heeft zijn eigen karakteristieke biersoort.

Maar ook wijn is goed te drinken. Bijvoorbeeld de wijnen uit het Riesling-gebied zijn prima. Door het koudere klimaat gedijen de witte druiven het beste, vandaar dat het aantal Duitse rode wijnen beperkt is.

Gezondheid

De Duitse gezondheidzorg is prima. Geen bijzonderheden dus.

Grensformaliteiten

Visum

Geen visum nodig.

Paspoort

Je moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of een toeristenkaart.

Infrastructuur

Het Duitse wegennet is uitgebreid en goed onderhouden. Stap je in een auto, schrik dan niet van de enorme snelheden die sommige auto’s maken. Ga niet proberen ‘mee te rijden’, maar hou de adviessnelheid van 130 km/u aan.

Wil je je niet op laten jutten in het verkeer dan kun je met het uitstekende openbaar vervoer reizen. Het netwerk van treinen en bussen vullen elkaar in die zin aan, dat de bus je brengt waar de trein niet kan komen. Bij de plaatselijke toeristenbureau’s kun je uitgebreidere reisinformatie krijgen.

Max. snelheid

De geadviseerde snelheid is 130 kilometer.

TOL

De autosnelwegen zijn tolvrij.

Openbaar vervoer

Erg goed en uitgebreid.

max toegestane alcohol promillage

0.08 promille.

Weer en klimaat

Het Duitse klimaat is wisselend. Het voorjaar heeft de meest stabiele weersomstandigheden, wat gunstig is vanwege de startende vakantieperiode. De sneeuwliefhebbers moeten even wachten tot het winterseizoen, want de bergtoppen blijven vrijwel nergens bedekt met sneeuw. Kamperen kun je het beste doen tussen mei en september.

Klimaattype

Gematigd zeeklimaat.

Gem. temp. zomer

18 graden.

Gem. temp. winter

-1 graden.

Gem. neerslag in mm.

585 mm.

Beste periode om land te bezoeken

Van mei tot en met oktober.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen