Brighton

Een drukbezochte badplaats, voor elke avond een ander restaurant of pub, zwoele avondlucht waar de terrassen afgeladen zijn met levensgenieters? Hebben we het hier echt over een Engelse plaats?

Inderdaad, om precies te zijn praten we hier over Brighton, het ‘Londen aan zee’, de thuishaven van Norman Cook ook wel bekend onder de naam Fatboy Slim.

Brighton is een plaats van tegenstellingen, rijk tegenover armoedig, verfijnde Victoriaanse architectuur tegenover oude vissershuisjes, kerken voor hetero’s tegenover kerken voor homo’s.

Het is een ideale plaats om een weekendje feesten te combineren met een beetje cultuur. Een wijze man zei ooit: “Brighton…’t ziet er altijd zo levendig, vrolijk en bont uit, zoals een jasje van een harlekijn”.

Brighton is één van de meest populaire badplaatsen waar de nacht maar ook de dag bruist van het leven. En ben je de drukte zat, dan is er ook nog plaats voor rust in de bijna verborgen valleien even buiten Brighton.

Met andere woorden: pak je dansschoenen in en vergeet die wandelschoenen ook niet, want een paar dagen Brighton worden gegarandeerd een paar heftige dagen. En voor de dames onder ons die bang zijn dat hun haar na een dag cultuur niet meer perfect zit voor een avondje stappen, geen paniek! Meneer Cooper, de goedkoopste kapper van Engeland, geeft je voor 120p een nieuwe coupe. Alleen maar in Brighton…

Historische plek

Zoals elke plaats, heeft ook Brighton z’n eigen historische bezienswaardigheden. Hieronder vallen de twee pieren die Brighton rijk is, de West Pier en de Palace Pier.

De West Pier is de oudste, gebouwd in 1866, en is een mooi voorbeeld van Victoriaanse architectuur. Helaas heeft deze pier erg geleden onder de Tweede Wereldoorlog en is hij niet meer in gebruik.

De Palace Pier is gebouwd in 1899 en had voorheen een kolossaal Victoriaans theater, maar in deze tijd is de pier het centrum van minder cultureel vermaak.

Eén van de meest beroemdste gebouwen in Brighton is het Royal Pavilion, gebouwd tussen 1815 en 1822, in opdracht van Koning George IV.

Met een mix van invloeden uit verschillende culturen, vooral de Chinese en de Indiaanse cultuur, heeft het Royal Pavilion een unieke architectuur.

Natuur

Een paar meter buiten het stadscentrum kun je lekker uitrusten van de drukte en wandelen in de hoog gelegen landschappen met bijna verborgen valleien.

Wat heel typerend is voor Engeland zijn de kalkkliffen. Deze zijn langs heel de kust van Engeland te vinden en ook in Brighton ontbreken ze niet.

Gem. temperatuur zomer

18 graden

Gem. temperatuur winter

4 graden

Uitgaanstips

Zoals heel Brighton een mix van alles is, zo ziet ook het uitgaansleven er uit. Er is, zo als ze zeggen, ‘voor elk wat wils’. Ook hier zijn de tegenstellingen weer groot, clubs voor homo’s en clubs voor stoere hiphoppers en natuurlijk clubs voor alles wat er tussen valt.

Ook de pubs zijn natuurlijk niet over te slaan, deze zijn ook erg divers. Er zijn gewone pubs, pubs voor jongeren, pubs voor ouderen en pubs voor transsexuelen.

Uitgaansprijzen

Als je genoeg geld hebt is er genoeg te doen

Outdoor

Vanuit Brighton is het heel goed mogelijk om de omgeving van Sussex te verkennen.

Als je van schilderachtige stadjes houdt kun je naar Alfriston, Lindfield of Petworth gaan. En heb je groene vingers, dan zijn de beroemde tuinen van Leonardslee een aanrader.

Verderop in de omgeving zijn er de kastelen van Hever, Leeds en Arundel. De historische stadjes van Lewes, Chichester en Royal Tunbridge Wells, waarin je jezelf in één keer een paar eeuwen terug waant.

Ben je Brighton even beu, waar je hard je best voor moet doen, dan kun je altijd nog naar Londen. De reis neemt met de trein een uur in beslag.

Recreatie & diversen

Voor de mensen die op zoek zijn naar een beetje spanning is er het aquarium met de grootste tunnel van glas in Europa. Dit aquarium ligt tegenover de Palace Pier en de haaien zwemmen aan alle kanten langs je heen.

Het gebied tussen North Street en de zee is het bekendste gedeelte van Brighton, dit gedeelte staat ook wel bekend als ‘The Lanes’.

In deze straten is het nog duidelijk te zien dat Brighton vroeger een vissersplaatsje was: kleine, smalle steegjes en doorgangetjes wat nu een populaire winkelplaats is.

Verschillende soorten winkeltjes, exclusieve boutiques, café’s en bistro’s zitten dicht bij elkaar, dus als je geld teveel hebt is het zeker dat je het hier allemaal op kunt maken. En anders kun je altijd nog voor de etalages gaan staan en bedenken wat je allemaal niet kan kopen. Gewoon… om de sfeer te proeven.

Het kleurigste huis in Brighton is misschien ook wel een bezoekje waard.Het adres hiervan is Hanover Street 88 en heeft een enorm grote smiley op de gevel. Dit is gedaan door studenten van de kunstacademie als protest tegen de jaarlijkse zeehondenjacht in Brighton.

De foto van Brighton is gemaakt door

Martin Junius

Internet cafe

H&C Computers Internet Point