Avoriaz

Avoriaz is gebouwd op rotsgebergte van graniet en is het hoogste dorp van vijftien verzamelde wintersportgebieden, in Frankrijk en Zwitserland, die aangeduid worden met de verzamelnaam Portes du Soleil. Vanuit bijna elke accommodatie in Avoriaz kun je zowat van voor de deur naar de liften glijden. Het centrum van het dorp wordt dan ook gevormd door een brede vlakke piste, waarop vele paden aansluiting hebben. Avoriaz is volledig autovrij. Je moet je auto parkeren (kosten tussden de 260 ff. en de 490 ff. per week) in één van de parkeergelegenheden aan het begin van het dorp en dan per voet, te paard en wagen of glijdend verder.

De architecten die Avoriaz ontworpen hebben wilden de verschillende gebouwen zoveel mogelijk laten aansluiten bij de grillige rotsformaties en steile klippen die de omgeving van Avoriaz definiëren. De bedoeling was dat het dorp daardoor minder zou opvallen in de natuurlijke omgeving. Mooi of niet, Avoriaz is één van de sfeervolste van de bekende Franse skidorpen. In het

hoogseizoen draait middenin het dorp vaak een vrolijk verlichte draaimolen en rinkelen de belletjes van de paarden en hun wagens hard genoeg om door te dringen tot binnenin de appartementen. Door de hoogte ligt het grootste gedeelte van het dorp bedekt met sneeuw wat aanzienlijk bijdraagt aan het “winter wonderland” gevoel. Het dorp is zeer kindvriendelijk met een apart kinderdorp voor kids van 3 tot 16 jaar met eigen pistes en liften, een

speeltuin en een restaurant.

Hoogte gebied

1.800 tot 2.350 meter.

Aantal liften

Avoriaz heeft in totaal 42 liften:

1 zweefbaan

2 kabineliften

21 stoeltjesliften

18 sleepliften

Km piste

Avoriaz heeft in totaal 66 kilometer piste.

Waarvan:

27 pistes zijn blauw – 18 kilometer

13 pistes zijn rood – 36 kilometer

5 pistes zijn zwart – 12 kilometer

Km loipe

51 kilometer loipe.

Snowboardvoorzieningen

Avoriaz is één van de eerste gebieden dat een snowboard-only deel met funpark, pipe en lift in de wereld bracht en serieus dingen deed voor snowboarders waardoor sommigen Avoriaz zien als dé snowboard-hoofdstad van Europa. Aanwezig is een funpark met halfpipe en een boardercross.

Liftpas prijzen

1 dag: Portes du Soleil = 29 Euro./ Avoriaz = 22 Euro.

Winterseizoen

Half december tot eind april.

Sneeuwzekerheid

Het hele seizoen door ligt er genoeg sneeuw.

Uitgaanstips

Als je op vakantie gaat om te stappen en uit te gaan dan moet je eigenlijk niet naar Avoriaz. Dit is een resort waar je namelijk het beste vroeg kunt gaan slapen en vroeg moet opstaan om ten volste te genieten. Wil je toch het nachtleven proeven dan kun je naar The Place of Le Choucas. Voor een drankje vooraf raden wij tequila slammers of Margarita’s van de Tex Mex aan.

Wintersport

Voor skiërs en snowboarders biedt Avoriaz samen met de aaneengesloten gebieden afdalingsmogelijkheden voor iedereen van elk niveau met (onder andere) pistes tussen de bomen, toegankelijke klippen en poedervelden, buckle pistes stijl en vlak en voor beginners brede goed geprepareerde afdalingen in de zon.

Recreatie & diversen

Je kan er gaan bowlen, zwemmen, paragliden, abseilen, schaatsen en er is een bioscoop.

Telefoonnummer VVV

0033 (450) 740211

Internet site

www.skifrance.fr