Haute Provence

De Haute Provence is een gebied van 7000 km2 met slechts 135.000 inwoners. Het is daarmee het grootste departement en tegelijkertijd het dunbevolkste gebied van Frankrijk. Het heeft uitgestrekte beschermde gebieden waar het net lijkt of je alleen op de wereld bent.
Het is ook een landschap met grote contrasten tussen de alpen en de Provence. Binnen een paar kilometer kan je je van een rotsachtig plateau vol met lavendel struiken verplaatsen naar dennenbossen waar de marmoten in overvloed leven. De hoogte van het gebied varieert van 260 tot en met 3450 meter. De vegetatie varieert van Mediterane eiken en olijfbomen tot alpenweiden met iets lager dennenbossen.
Het klimaat is overwegend Mediteraan met zijn karakteristieke droge zomers, hoge temperaturen en meer dan 300 zondagen per jaar. Het noordoosten van het gebied is erg beïnvloed door de omliggende bergen. Dit is ook het gebied waar de bekende Mistral wind vandaan komt.
In het berggebied begint het vaak in november al te sneeuwen en blijft dan enkele maanden liggen. Logisch dat je daar dan ook een aantal skigebieden aantreft.
Kortom, de lage luchtvochtigheid, de vele zondagen per jaar en het ontbreken van vervuiling maken van de Haute Provence een klein paradijs waar het klimaat perfect is om je batterij weer op te laden

Historische plek

In 1975 heeft het meer van Sainte Croix een stuwdam gekregen. Het authentieke dorp van Salles sur Verdun slaapt nu onder haar wateroppervlak. De kerk en fontein van dit oude plaatsje staan tegenwoordig te pronken in het nieuwe dorp.
Verder bevinden zich nog twee andere meren in het gebied waardoor de Gorges du Verdon stroomt: het meer van Esparon en het meer van Castillon. De kleine plaatjes in dit gebied hebben een rijk cultureel leven. Mooie gebouwen, kerken en monumenten sieren de straatjes en pleintjes.

Natuur

De natuur rond de Gorges du Verdon is bergachtig en ruig. De begroeiing is over het algemeen laag, waarbij struiken de boventoon voeren. Langs de kloven staan grote steile rotswanden.

Hoogseizoen

Van juni tot september.

Uitgaanstips

Het dorp Castellane ligt aan het begin van de Grand Canyon de Verdon. Je vindt hier barretjes, gezellige pleintjes met terrasjes en winkels. Elke 31ste januari wordt het plaatselijke feest ‘Fête du Pétardier’ gevierd.

Watersport

Op het stuwmeer van Sainte Croix – dat ongeveer 10 kilometer lang en gevuld is met 767 miljoen m3 water – kun je zeilen, roeien, vissen en windsurfen.

Outdoor

In deze omgeving leer je vanzelf om van snel stromend water te houden. Ook als weinig of geen ervaring hebt, want de meeste watersporten kun je hier beoefenen onder leiding van een gids. Te denken valt aan kajakken, hydrospeed en raften.
Daarnaast leent het ruige gebied zich goed voor klim- en wandeltochten, mountainbiken, paardrijden, paragliden en bungeejumpen (182 meter!).