La Plagne & omgeving

La Plagne in de ‘Haut Savoie’ bestaat uit tien gebieden die onderling met elkaar in verbinding staan. Deze erg populaire bestemming wordt massaal bezocht door wintersportfanaten. Als je verblijft in een van de hoger gelegen delen (‘Les Stations d’Altitude’ met als hoogst gelegen deel Aime La Plagne op 2.100 meter) kun je doorgaans zowat je bed uitrollen en sta je eigenlijk meteen op de een piste. Dat is wel zo makkelijk. Hogerop vind je vooral typische ski-dorpen met hoge flatgebouwen, verblijf je wat lager (‘Les Stations Village’) dan kun je ook laagbouw vinden, vaak nog in oude Franse bergdorp stijl gebouwd.
Het hoogst gelegen van deze dorpjes verbonden met La Plagne is Les Coches (1.450 meter), een echt bergdorp. Je vindt hier geen enorme betonnen flatgebouwen, maar vriendelijke appartementen die gebouwd zijn in harmonie met de oorspronkelijke huizen. Een gondellift brengt je direct naar 2.000 meter hoogte en binnen een half uur zit je middenin het immens uitgestrekte gebied van La Grande Plagne, met meer dan 100 liften en 200 kilometer pistes (vergeet dan niet om een pas voor het hele gebied te kopen).

Een andere noemenswaardige plaats die behoort tot het La Plagne gebied is Champagny en Vanoise (1.250 meter). Dit kleine dorp heeft een traditionele architectuur en staat door middel van een snelle gondel in verbinding met de rest van La Plagne. Deze plek is niet alleen geschikt voor families met kinderen, maar ook bijvoorbeeld voor mensen die in een chalet willen verblijven. Het is er rustiger dan La Plagne en heeft een gemoedelijke Franse ambiance, bovendien grenst het aan het nationale park Vanoise.
Hoewel La Plagne en omgeving voornamelijk bekend staan als wintersportbestemming kun je ’s zomers ook vanalles beleven. Het hele gebied zorgt voor allerlei sportieve uitdagingen en is natuurlijk niet alleen voor ‘cracks’…

Hoogte gebied

1.250 tot 3.250 meter.

Aantal liften

110

Km piste

La Plagne heeft 210 kilometer pistes ( 80 blauw, 80 rood en 50 zwart) en ook goede off piste mogelijkheden.

Km loipe

90 kilometer. Loipe voor de langlaufers.

Snowboardvoorzieningen

La Plagne Soleil heeft een funpark en halfpipe. In Les Coches bevindt zich een park met een aantal obstacles. Wil je liever in een halfpipe rijden, dan kan dat in de goed geshapte pipe van La Plagne.

Liftpas prijzen

6 dagen = ± 166 Euro

Seizoeninfo

La Plagne wordt natuurlijk veel bezocht in de wintermaanden. De eerste drie weken van februari zijn vooral druk, want dan heeft Frankrijk vakantie. De rest van het seizoen is het over het algemeen rustiger.’s Zomers kun je hier vrijwel ongestoord genieten van pracht van de bergen.

Winterseizoen

18 december tot 24 april.

Sneeuwzekerheid

In het gebied van La Plagne ligt altijd meer dan genoeg sneeuw. Tussen de hoger gelegen gebieden en de dorpjes die onder de boomgrens liggen (tot aan Montchavin) staan genoeg sneeuwkanonnen om een langdurend wit ’tapijt’ te garanderen.

Uitgaanstips

Après-skibar PlanJA.nl is in de winter 2002 – 2003 opengegaan in la Plagne centre. Après-skibar PlanJA.nl is van Jacquelien en Arne van der Zande uit Vlaardingen, vandaar ook de naam van hun bar Plan JA = Plan Jacquelien en Arne. En JA staat weer voor ‘YES’, we gaan ervoor!!!! Après-skibar PlanJA.nl is gevestigd in de voormalige North Face Bar, tussen de appartementencomplexen Le Sierra Nevada en L’Aconcagua. Dit is aan de rand van Plagne centre, in de bocht op weg naar Aime la Plagne. Ze zullen niet te missen zijn door een wapperende en verlichte Nederlandse vlag en de vrolijke verlichting aan het hek van hun terras.

Tom’s Bar in La Plagne 1800 en Showtime Cafe in Bellecote zijn goede gelegenheden om een biertje te drinken. De nachtclub ‘Le Must’ is een must voor de discoganger (hoewel je het niet kunt vergelijken met Nederlandse discotheken), houd rekening met het feit dat je entree moet betalen en dat je met een spijkerbroek en gympies waarschijnlijk niet naar binnen mag. Les Coches heeft in het appartementencomplex ‘Le Joker’ de kroeg van Ski & Surf ‘Le Surf’. Verder telt Les Coches nog vier andere barretjes en pubs. Het nabijgelegen Montchavin heeft ook een discotheek. Tevens bevindt zich in deze plaats een bioscoop, die ruimte biedt voor 250 mensen. Ook in Champagny en Vanoise zijn er een aantal gezellige kroegjes en zelfs een discotheek (tegenover de supermarkt, in het centrum van het dorp).

Wintersport

Genoeg mogelijkheden om je wintersportvakantie in te vullen naast de gebruikelijke afdalingen maken op de bijna ontelbare pistes. Zo kun je bijvoorbeeld mooie tochten maken op de loipes. Verder kun je een introductie in het ijsklimmen krijgen, een helicopterdrop ervaren of op toerskies een safaritocht maken.
In La Plagne is het tevens mogelijk om op een echte Olympische bobsleerun te maken.
Wil je ’s avonds eens naar beneden glijden, dan kan dat tijdens het avond skiën op verlichte pistes.

Outdoor

In La Plagne kun je ’s zomers uiteraard veel buitensport activiteiten beoefenen. Mountainbikens, hiken over de zomersneeuw, vissen, klimmen en flinke bergwandelingen maken behoren o.a. tot de mogelijkheden.
De echte ‘dare devils’ maken een tandemsprong met de parapente of gaan in de zomer raften en canyoningen.

Recreatie & diversen

’s Zomers kun je ook tennissen of zwemmen.