Athene

Eeuwen geleden vormde Griekenland de bakermat van de Westerse beschaving, waarvan Athene het absolute middelpunt was. Hier startte het democratische systeem. En dan hebben we het niet eens over de grote filosofen zoals Socrates en Plato die hier hebben rondgelopen.

De noord- en oostgrens van de stad wordt gevormd door bergen. In het westen en zuiden ligt Piraeus, een havenstad aan de zee. De positie is

uitstekend. De stad wordt omgeven door mooie heuvels met op één van hen de legendarische Acropolis met de perfecte architectuur van het Parthenon, de tempel van Nike en het Erechtion. Athene heeft graag de allure van een moderne metropool, maar de laatste veertig jaar is de stad erg gegroeid. Er zijn veel inwoners (ongeveer 4.500.000 samen met Pireaus), veel gebouwen en auto’s en weinig vrije plaatsen met bomen te vinden.

Maar je kan door goed te speuren nog mooie plaatsen ontdekken, vooral in het oude deel van de stad vlakbij de Akropolis. In de wijk Plaka bijvoorbeeld, vlak onder de vleugels van de Acropolis, herleven oude tijden. Hier vind je talloze restaurantjes, eethuisjes en beleef je Griekenland op zijn best.

De stad biedt heerlijke mogelijkheden voor een paar dagen er even helemaal tussenuit…

Historische plek

Gezien het feit dat Athene een rijk verleden heeft, zijn er talrijke musea in de stad te vinden. Daarnaast zijn aardig wat tempels en triomfbogen bewaard gebleven en omgeturnd tot toeristische trekpleisters.

Ook al heb je helemaal niks met geschiedenis, toch zou het zonde zijn als je niet een beetje geld neertelt om iets van de oudheid te proeven. Omdat men een vernieuwd metrostelsel aan het aanleggen is, worden er weer bakken archeologische ontdekkingen gedaan. In het cycladisch museum hebben ze een hele mooie tentoonstelling over de stad onder de stad. Op deze manier zie je hoe de ontwikkeling van Athene als stad zich heeft voltrokken.

Dan heb je natuurllijk ook nog de Acropolis zelf, de toren van de zeven winden (Plaka) en het Syntagmaplein waar het parlementsgebouw gevestigd is.

Seizoeninfo

Het klimaat is droog en bijna het hele jaar zacht.

Uitgaanstips

Athene is de stad met uitersten. Je kunt er heel goed uitgaan en uitstekend winkelen. Wat kun je vinden in Athene: veel musea met archeologie, een heleboel taverna’s (dit zijn een soort kleine restaurantjes met bouzouki muziek), disco’s, theaters en een paar openlucht bioscopen.

Recreatie & diversen

Als je de bezienswaardigen zoals de Acropolis, Monastiraki en het Nationaal Museum al gezien hebt, kun je plannen maken voor andere mooie plekjes in Griekenland.

Bijvoorbeeld: het Kaisaiani klooster, gebouwd in de 11e eeuw, ligt op een hele mooie locatie: namelijk de berg Hymettos. Het klooster is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel die op zijn beurt weer op de fundamenten van een nog oudere Grieks heiligdom gevestigd was. Bij het klooster is een fontein waar uit de marmeren bek van een ram water stroomt. In oude tijden dacht men dat het water genezende krachten had. Het klooster is trouwens ook een prima startpunt voor hikingacticiteiten want alle paden vanaf dit punt leiden regelrecht naar bebost gebied.

Een reisje naar Marathon is ook een optie. Marathon heeft een mooie omgeving. De wegen lopen langs olijf- en wijngaarden, er zijn stranden in de buurt waar je goed kunt zwemmen (de stranden vlakbij de stad zijn namelijk niet zo mooi). Eén van de aanraders is het strand bij Schinias, waar het lijkt alsof de bomen pas gaan groeien waar het strand stopt.

De verbindingen zijn goed met de metro die nu wordt uitgebreid met oost-west verbinding naar o.a. de nieuwe luchthaven in Spata. Surf voor een plattegrond naar: (zie communicatie info)