Kos

Heimwee is het meest voorkomende thema in de traditionele volksliederen van Kos. Het schijnt zo te zijn dat de bewoners van dit eiland niet graag hun thuis verlaten. Maar naast deze honkvastheid staan ze ook bekend om hun gevoel voor ironie en zelfstandigheid.

De grootste beroemdheid die deze karakteristieke bevolking ooit heeft voortgebracht is ongetwijfeld Hippocrates. Deze grote geleerde uit de Oudheid stond aan de wieg van de huidige westerse geneeskunde.

Kos heeft niet echt veel hoge bergen. Dikeos is met 875 meter de hoogste uitschieter.

Uiteraard heeft ook dit Griekse eiland behalve alle klassieke kunst en cultuur een bruisend uitgaansleven.

Hoogte gebied

875 m.

Historische plek

Venetiaanse bouwkunst is overal nog te vinden, al dan niet in gerestaureerde vorm. Ook kun je op verschillende plaatsen Hellenistische en Romeinse ruïnes vinden. Een typisch Romeins bouwwerk dat je in Kos kunt vinden is het Gymniasium, een groot badhuis, dat rijk versierd is met kleurrijke mozaïeken.

Strand

De stranden bij Marmaris en Kamari zijn het beste en drukst bezocht van heel het eiland. Maar laat je vooral niet tegenhouden om op de wat minder bezochte plekken een handdoekje neer te gooien.

Natuur

Op Kos is één van de oudste bomen van Europa te vinden: een 500 jaar oude plataan. Ook wel grappig is het zoutmeer tussen Marmari en Tigaki! Vlakbij kun je onder andere schildpadden, flamingo’s en (in het voorjaar) ooievaars bekijken.

Seizoeninfo

Het klimaat op Kos is mediterraan: natte milde winters en droge hete zomermaanden.

De mooiste tijd om hier rond te reizen ligt ergens tussen maart en mei. Dan is het nog niet zo bloedverziekend warm en zijn nog niet zoveel toeristen die je in de weg lopen. September en oktober zijn wat het weer betreft ook geschikt met als bijkomend voordeel dat het zeewater dan een stuk warmer is dan in het voorjaar.

Winterseizoen

Van december tot april.

Zomerseizoen

Van juni tot september.

Hoogseizoen

Juli en augustus.

Uitgaanstips

Kos is de grootste stad van het eiland en daarmee de meest toertistische plaats met veel hotels, winkels, discotheken en nieuwbouw. Verder zijn vooral Kardamena en Tigaki steden waar je flink kunt stappen.

Heb je geen zin in stampende muziek, dan kun je volksmuziek luisteren in Asfenidou en Kardamena.

Watersport

Kos heeft goede mogelijkheden om te windsurfen of achter een bootje te hangen op waterski’s of een reusachtig opblaasbare banaan.

Recreatie & diversen

Doen als je het strand helemaal zat bent! Je kunt een balletje meppen op de tennisbaan. Paardrijden is ook iets om te ondernemen. Je kunt met een lokaal prachtexemplaar over het strand lopen, maar ook gezellig met een excursie meehobbelen. De kustlijn van Kos kun je vanuit een excursiebootje bewonderen.

Internet cafe

Alexandrou 4: www.cybercafe.gr

Postkantoor

Geopend van 7.30 tot 14.00 uur.