Kreta

Het verhaal gaat dat de godin Athene de eerste olijfboom op Kreta heeft geplant. Olijfolie was in het oude Griekenland net zo waardevol als goud. Tegenwoordig is de waarde van dit glibberige goud wel gedaald, maar de olijfolie uit Kreta staat nog altijd bij veel chefkoks op het aanrecht.
Door de eeuwen heen is Kreta een soort toevluchtsoort geweest voor kunstenaars, schrijvers en filosofen. Karzantakis heeft hier Zorba de Griek geschreven en de schilder Domenicos Theokoloulos – beter bekend onder de naam El Greco – is een rasechte Kretenzer. Ook als je niet zo geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis kun je op dit grootste eiland van Griekenland nog steeds veel doen. Zo zijn de badplaatsen van Kreta stuk voor stuk erg modern bebouwd met hotels en apartementen. In de lente staat Kreta in bloei en overheerst rust. Hét moment dus om Kreta te verkennen, voordat de natuur verdort en het massatoerisme het eiland in bezit neemt.

Historische plek

Net zoals veel eilanden in de Egeïsche zee is ook Kreta ooit onder Venetiaans bewind geweest. Dit verklaart waarom er nog steeds zoveel Italiaanse namen en bouwstijlen te vinden zijn. Chania is een oude Venetiaanse stad waar nog steeds veel Italiaanse overblijfselen te vinden zijn. Buiten deze stad zijn nog talloze middeleeuwse ruïnes en gebouwen te vinden. Bijvoorbeeld een Venetiaanse haven en de kerk van San Francesco, waar trouwens het archeologisch museum gevestigd is. Ongeveer 73 kilometer ten zuiden van Chania liggen de ruïnes van Castel Selino. Dit fort is in 1279 gebouwd door de hertog Marino Gradenigo.
Een ander historisch bouwwerk is Frangokastello, dat ten oosten van Chora Sfakion (Sfakia) ligt. Het is een oud kasteel uit 1371, gebouwd als verdediging tegen piraten en rebellen. De grot Dikteon Andron was volgens de oude Grieken de geboorteplaats van de oppergod Zeus. Uit archeologische vondsten is gebleken dat deze cultus een belangrijke invloed heeft gehad. Het is overigens niet de enige grot die met de godenwereld verbonden is. Zo’n 200 grotten hebben één of meerdere mythen aan zich kleven. Ten zuiden van Anogia ligt bijvoorbeeld Ideon Andron. Deze grot schijnt nogal heilig te zijn, want hier hield Rea de kleine baby Zeus verborgen voor de moordlustige Saturnus. Ook op deze plaats zijn cultus-objecten gevonden zoals beelden en bronzen schilden. Als je benieuwd bent hoe ze eruit zien dan kun je vondsten uit al deze grotten bezichtigen in het historisch museum in Heraklion.

Strand

Het zuidwestelijke deel van het eiland heeft hele mooie witte zandstranden.

Natuur

Kreta is bergachtig en je kunt hier prima fietsen. Op het eiland kun je overwegend bergketens vinden, maar de drie hoogste zijn; Lefka Dikti (2.148 m.), Ida (2.456 m.) en Ori (2.453 m.).
Voor een rondrit over het eiland moet je aardig wat meters klimmen. Wil het er eens op wagen, vraag jezelf dan wel even af of je conditie wel voldoende is.

Seizoeninfo

Het klimaat op Kreta is mediterraan: natte milde winters en droge hete zomermaanden. De mooiste tijd om rond te reizen ligt ergens tussen maart en mei. Het weer is dan aangenaam en het eiland groen.
De zomers in Kreta zijn droog en heet vanwege de zuidelijke ligging van het eiland. Ondanks de hitte trekken grote stromen toeristen in deze periode hier naartoe.
De temperatuur is ook aangenaam in september en oktober, maar het eiland is dan kaal en dor

Winterseizoen

Van december tot maart.

Zomerseizoen

Van juni tot september.

Hoogseizoen

Juli en augustus.

Gem. temperatuur zomer

30 graden.

Gem. temperatuur winter

10 graden.

Uitgaanstips

Kreta is een groot en toeristisch eiland, dus het uitgaansleven biedt voor elk wat wils. Je kunt ook lekker gaan tafelen. Het eten in de meeste tavernes is goed en goedkoop. De keuze aan vlees- (lam en geit) en visgerechten is uitgebreid.
Op Kreta is het populairste drankje ráki. Kretenzer ráki is een destillaat uit druivendroesem, vergelijkbaar met de Italiaanse grappa. Voor de liefhhebbers, want één slokje brandt je keel weg.

Watersport

Je kunt je prima in en op het water vermaken als je van snorkelen, zwemmen, jetskiën of meer van dat soort dingen houdt.