Lesbos

De dichteres Sappho werd in 612 voor Christus op Lesbos geboren en haar naam is onlosmakelijk verbonden met het eiland. Ondanks dat er maar weinig werk van haar bewaard is gebleven, is ze één van de beroemdste dichters uit de Griekse Oudheid. Ze stichtte een school in Mytilene, waar vrouwen onderwijs gaf in de kunst van het musiceren, poëzie en etiketten. Haar progressieve ideeën veroorzaakten veel opschudding in het land. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat vrouwen destijds beschouwd een achtergestelde en onderdanige positie innamen.

De hoofdstad Mytilene trekt met haar burcht, glooiende groene heuvels en schilderachtige haven veel bezoekers.

Historische plek

In het dorp Petra staat de woning van ‘Barelzidena’, die uit de negentiende eeuw stamt en plafonds heeft met fresco’s en houtsnijwerk historische gebeurtenissen verbeelden.

Ieder dorp heeft zijn geschiedenis en legendes. In Thermi zijn er warme geneeskrachtige bronnen die in de Oudheid ooit gewijd waren aan Artemis, terwijl Mantamados een in was gevormd reliëf van de aartsengel Michael heeft.

Natuur

De natuur van Lesbos is vruchtbaar en groen. Tot vandaag de dag zijn olijven de belangrijkste landbouwproducten van het eiland.

Seizoeninfo

Het mediterrane klimaat zorgt voor warme zomers en milde winters. De meeste toeristen – om de één of andere vage reden schijnen dit vooral vrouwen te zijn – bezoeken het eiland ergens tussen juli en midden september.

Winterseizoen

December tot maart.

Zomerseizoen

Juni tot september.

Hoogseizoen

Juli tot half september.

Gem. temperatuur zomer

30 graden.

Recreatie & diversen

Theophilos Chatzimichael (1873-1934) was een Griekse Vincent van Gogh en een geboren ‘Lesbossenaar’. Theophilos stond bij de lokale bevolking bekend als een excentriekeling, die altijd in klederdracht rondliep. Net zoals onze eigen Vincent leefde hij een leven in soberheid en armoede. Om aan eten te komen nam hij allerlei opdrachten aan. Je kunt zijn werk zowel in een kerk tegenkomen als in een koffiehuis op Lesbos. Het heeft heel lang geduurd voordat de dorpsgek als kunstenaar werd erkend. Tegenwoordig hangt zijn werk zelfs in het Louvre. Ook op Lesbos wordt werk van hem tentoongesteld, namelijk in het Teriade museum in Mytiline (op maandag gesloten).

Communicatie info

Het telefoonnetwerk is prima. Telefoonkaarten kun je bij de plaatselijke periptera kopen of in het postkantoor. Lesbos heeft nog geen internetcafé.

Openbare telefoon

Om te bellen heb je een telefoonkaart nodig.

Postkantoor

Geopend van 7.30 tot 14.00 uur.