Mt Parnassos

Ongeveer twaalf jaar geleden werd een begin gemaakt met het ontwikkelen van de skimogelijkheden van Mt Parnassos, gelegen op 200 km van Athene. In de loop van de jaren is het gebied gegroeid tot een middelgroot skigebied met 14 liften en 20 pistes.
Mt Parnassos skigebied heeft twee delen, Fterolakkas (1.800 m) en Kellaria (1.750 m). Hoewel je het geheel niet kunt vergelijken met bekende gebieden van Oostenrijk en Frankrijk biedt het genoeg variatie om prima als alternatieve wintersportbestemming te kunnen dienen. Mt Parnassos staat bekend als het beste skigebied van Griekenland en de condities zijn tussen januari en april goed.

De skisport is in Griekenland niet zo heel erg bekend, toch kan het in de weekenden tamelijk druk zijn als wintersportliefhebbers uit Athene met hun mobiele telefoons de stad even willen ontvluchten. Op zich blijven de pistes redelijk rustig, ondanks de drukte bij de lift. (Liftrijen ontstaan omdat de liftjes niet allemaal even snel werken.)

Wie een paar dagen Mt Parnassos wil bezoeken kan verblijven in het dorpje Arachova of het veel minder bekende Amfiklia. Arachova ligt aan de voet van het Parnassosgebergte op 950 m. Het is een rustig maar gezellig en gemoedelijk dorpje met allerlei wintersportzaken, winkeltjes en een groot aantal Griekse eethuisjes die bekend staan om geitensoep en grill specialiteiten.

Hoogte gebied

1.750 – 2.300 meter.

Aantal liften

14.
Vanaf het basisstation Kellaria op 1750 m word je met een 4-persoons eitjes lift naar het begin van de pistes gebracht (1950m). Vanaf hier heb je uitzicht op de stoeltjes- en sleepliften en kun je verder naar de top op 2.300 meter. In het gebied vind je twee restaurants met terras en snackbar waar je ook ligstoelen kunt huren om in het zonnetje te liggen.

Liftpas prijzen

1 dag: 29 Euro

Historische plek

Vanaf Parnassos kun je natuurlijk vele culturele uitstapjes maken. Het historische Delphi, bekend om het Orakel, is een geweldige stad die stamt vanaf het begin van onze jaartelling. In het museum van Delphi vind je vele opmerkelijke ruïnes.

Uitgaanstips

In de zijstraatjes van Arachova vind je een aantal bars en discotheken waarvan ‘Kouros’ en ‘Snow Me’ de bekendste zijn.Taverna ‘Karanthanassis’ staat bekend om Griekse gerechten en wordt druk bezocht door locals.

Recreatie & diversen

Vlakbij Arachova liggen twee kleine visserhaventjes waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten. Het kleinste plaatsje heet Galaxidi, de iets grotere plaats het Itea. Beide plaatsen zijn prima te bereiken met de bus.