Rhodos

Volgens de mythe trouwde zonnegod Helios met Rhodos, en zegende hij haar met licht, warmte en vegetatie. Resultaat daarvan is een enorme overvloed aan bloemen en meer zonnige dagen dan de meeste andere Griekse eilanden. Rhodos ligt vlak voor de Turkse westkust, en met een oppervlakte van 1400 km2 is het het grootste eiland van de Dodekanesos. Het eiland is bergachtig en de kust is bezaaid met prachtige zand- en grindstranden en mooie baaien. De oude stad van Rhodos is omringd door een vesting, die door de kruisvaarders is gebouwd en in de Mandraki-haven kun je van een heerlijk kopje koffie of van een glaasje ouzo genieten. De invloeden van de verschillende beschavingen zijn duidelijk aanwezig op dit godeneiland. Daarmee heeft Rhodos dus zowel de strand- als de cultuurliefhebber heel wat te bieden, en het is dan ook niet zo gek dat het – op Kreta na – het populairste vakantie-eiland van Griekenland is.

Historische plek

Als je op Rhodos bent, mag je een bezoekje aan Lindos niet overslaan. Lindos is een historisch havenstadje dat circa 1150 voor Christus ontstaan is, nadat de Doriërs de Myceense overheersers hadden verdreven. Op de heuvel bij Lindos bouwde men een tempel ter ere van hun koningin Athena Lindia, en onder Romeinse invloed kwam er later nog een tempel bij. Een ander imposant bouwwerk was de Johannietersburcht die werd omsloten door de burchtmuren. De resten van deze bouwsels kun je nog steeds bezichtigen. Via een wandeling door prachtige authentieke straatjes, en de beklimming van de nodige trappen, kom je uiteindelijk bij de poort van de Johannietersburcht. Als je iets verder doorloopt kom je op de Akropolis. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het strand en de Paulusbaai.

Strand

De bekendste stranden van Rhodos liggen bij Ixia, Trianda en niet te vergeten Faliraki. Met name dit laatste strand is erg geschikt voor kinderen omdat het strand langzaam afloopt in zee. Deze stranden zijn ook meteen de drukste.

Bij Kallithea ligt een erg mooie baai waar het heel goed toeven is (als het tenminste niet te druk is). Als je goed zoekt zul je trouwens wel meer mooie, bijna verlaten strandjes en baaitjes vinden. Het strand bij Lindos is ook een bezoekje meer dan waard. Handig voor als je net de Akropolis hebt beklommen en toe bent aan een frisse duik!

Seizoeninfo

Rhodos heeft een Middellandse-zeeklimaat, met een gemiddelde temperatuur van rond de 19 graden. Het jaarlijkse aantal zonnige dagen ligt rond de 300, waardoor Rhodos ook wel ‘zonne-eiland’ wordt genoemd.

ln de voorzomer (april/mei) is het rond de 20 graden. Er kan sporadisch een buitje vallen, maar daar tegenover staat dat het eiland fantastisch mooi en groen is met overal bloemen. De dagtemperatuur in de midzomer (juli/augustus) stijgt meestal tot over de 30 graden, met een watertemperatuur van rond de 26 graden. In de nazomer rond oktober zijn temperaturen van 30 graden geen uitzondering.

Winterseizoen

november-maart

Zomerseizoen

april-oktober

Hoogseizoen

juli/augustus

Uitgaanstips

Op Rhodos hoef je je ’s avonds en ’s nachts geen moment te vervelen. Er zijn tal van barretjes en discotheken, en er is voor ieder wat wils. Wil je alvast een beetje in de stemming komen, kijk dan eens op de site van Le Palais of

Chaplins Beach Bar

Internet cafe

Lindianet in Lindos

Postkantoor

open: ma. t/m vrij. van 07.30 uur tot 20.00 uur

Internet site

www.rodorama.gr