Zakynthos

‘Het bemoste Zakynthos’, zo noemde Homerus het eiland. Zakynthos is een echte tuin, in het westen afgeschermd door een hoge bergwand en in het oosten met een opening naar zee. Heuvels en dalen zijn begroeid met wijnstokken, olijfbomen, cipresbomen en bloemenvelden. Zelfs de steile westkust kan deze vredige uitstraling niet om zeep helpen.

Het eiland heeft als het gaat om historische bezienswaardigheden altijd een wedloop met Korfu gehad, maar hieraan kwam in 1953 een einde toen Zakynthos getroffen werd door een aardbeving. De oude binnenstad werd voor een groot deel verwoest. Ook al zijn veel gebouwen herbouwd, de sfeer van toen is voorgoed verdwenen. Tegenwoordig hebben de wijn- en olijfboomgaarden meer bekijks. Gelukkig zijn er naast al deze groenigheden nog de overbekende stranden, die ’s zomers worden overspoeld door zonaanbidders.

Historische plek

Historische monumenten zijn schaars op dit eiland, als gevolg van natuurrampen en oorlogen. Eén van de zwaarste aardbevingen vond plaats in 1514, waarbij de stad Zakynthos grotendeels werd verwoest. In 1822 stortte de kerk Aghios Sosti in zee. Kommer en kwel voor het monumentale leven dus.

Door de aardbeving in 1953 zijn in de heuvels rondom Zaktynthos bij toeval Myceense en Hellenistische begraafplaaten ontdekt en men vermoedt dat er onder de funderingen van de huidige stad nog veel meer ligt.

Gelukkig hebben sommige gebouwen het allemaal overleefd, zoals het aan zee gelegen Ayios Nikolaos, een 15de eeuwse Byzantijnse kerk vol met religieuze schilderijen en iconen.

Eind 15de eeuw hebben de Venetianen het eiland veroverd en nog steeds zijn hiervan sporen te vinden: prachtige halfvervallen Italiaanse villa’s.

De moderne Villa Carrer bij Paliokantouno is ontworpen door de Duitse architect Ziller. Ook andere bekende architecten hebben op Zakynthos huizen gebouwd. En zo wordt het eiland langzaam maar zeker steeds eigentijdser.

Strand

Liefhebbers van zon en zand kunnen genieten op de stranden bij Lagana, Porto Roma, Mavratzi, Kalamaki, Tsilivi en Vasiliko. Ook de stranden in de Golf van Keri zijn uitstekend. Let er wel even op dat de zeebodem met keien bedekt is.

Natuur

Het eiland is groen en je kunt er veel beboste heuvels vinden, naast de aangeplante wijngaarden, bloemkwekerijen en olijfbomen. De kusstrook bij Kalamaki is een beschermd natuurgebied waar zeeschilpadden broeden.

Seizoeninfo

Het klimaat is mediterraan: natte milde winters en droge hete zomermaanden. De mooiste tijd om rond te reizen ligt tussen november en april. Dan is het nog niet zo bloedverziekend warm en zijn er niet al te veel toeristen die je in de weg lopen.

Winterseizoen

Van december tot maart.

Zomerseizoen

Van juni tot september.

Hoogseizoen

Juli en augustus.

Gem. temperatuur zomer

30 graden.

Gem. temperatuur winter

11 graden.

Uitgaanstips

Het uitgaansleven op de Griekse eilanden is vergelijkbaar met de sfeer van de beruchte Spaanse badplaatsen: wild en druk. Naast cafés en een enkele disco heeft Zakynthos ook restaurants en tavernes. Zakynthos is niet bepaald hét party-eiland van de Egeïsche zee te noemen. Daarvoor moet je naar Kos of Kreta.

Watersport

Het water is prima om wat te zwemmen en te snorkelen. Paardrijden is ook mogelijk. Verder kun je in sommige plaatsen waterskiën, windsurfen of op een jetski stappen.

Recreatie & diversen

In juli en augustus zijn er regelmatig theatervoorstellingen in de open lucht te zien.

Communicatie info

Er is geen toeristenbureau op het eiland, maar een soort gemeentelijk iets (kruising tussen politie en VVV) kan je wel wat vertellen over accomodaties en openbaar vervoer. Je kunt dit wonderlijke bureautje vinden op de Platia Solomou in Zakynthos.

Postkantoor

Geopend van 7.30 tot 14.00 uur.