Info over Ierland

Sinds 1948 bestaat de Ierland als republiek. Voor die tijd waren de Britten er lange tijd de baas. Protestante Engelsen hebben de katholieke bewoners van het eiland eeuwenlang overheerst, waarvan de gevolgen nog altijd in het nieuws te horen zijn. Noord-Ierland behoort tot Engeland en wordt vanuit Londen bestuurd. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen te vertellen over Ierland. Hoe zit het bijvoorbeeld met de natuur?

Het centrale gedeelte van het eiland komt kort samengevat neer op een vlakte bezaaid met meren. Dit trekt visfanaten aan die al jaren naar Ierland komen om in alle rust een hengel uit te werpen. Het is hier in ieder geval een stuk rustiger zitten dan in Schotland, waar ze nog steeds te kampen hebben met al die gasten die naar die Nessie komen speuren. Ze jagen wel mooi de vissen weg.

De Shannon is de langste rivier van Ierland (hij is namelijk 370 kilometer lang) en doorstroomt het eiland van het noordwesten tot het zuidwesten. Geen enkel dorpje is verder dan 96 kilometer van de zee verwijderd. Naar de kust toe wordt dit landschap heuvelachtig en zelfs wat bergachtig. Net zoals in Schotland en Wales leven hier de sagen van de Keltische voorouders nog steeds, iets wat niet helemaal vreemd is als je goed naar de omgeving kijkt. De uitgestrekte bossen en heuvels kunnen voor een elfje of trol een prima bergplaats bieden. Als je in een volkspub binnenstapt, zit er altijd wel ergens een oud mannetje die je, in ruil voor een pint, een sprookje wil vertellen.

Hoofdstad

Dublin

Oppervlakte

70.280 km2

Hoogste punt

1.040 meter.

Aantal inwoners

3,6 miljoen

Autoletter

IRL

Openingstijden winkels

Ma. tot en met vr. van 9.00 tot 17.30 uur.

Voertaal

Engels.

Talen die ook gesproken worden

Iers (Gaelic).

Elektriciteit

220 V, men gebruikt veel platte driepoolsstekkers.

Tijdverschil

1 uur vroeger.

Populaire reisaanbieders Ierland

Reisverhalen over Ierland

Ierland reisverhaal met Eddy le Couvreur

Ierland reisverhaal met Eddy le Couvreur

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Nederlandse versie&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbspEnglish version Donderdag 22 april 1999 We hebben weer genoeg Airmiles gespaard om een leuk reisje te kunnen maken. Dit jaar hetbben we gekozen voor een een weekje Ierland. We vliegen om 9:40 met KLM UK naar Belfast. De vlucht […]

7-daagse vakantie met een huurauto door de provincie Kerry in Ierland

7-daagse vakantie met een huurauto door de provincie Kerry in Ierland

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

DAG VIER: OP NAAR VITTORIO EMANUELLE! Rifugio Vittorio Emanuelle is de meest legendarische hut in het hele gebied van de Gran Paradiso, mede door de karakteristieke bouw. Vandaag voert ons pad naar deze hut, gelegen op de flanken van de vierduizender zelf. Om kwart voor zeven […]

Communicatie

Om te bellen kun je in de huidige Ierse Republiek bijna niet meer zonder telefoonkaart, op veel plaatsen verkrijgbaar (10, 20, 50 of 100 beleenheden). Voor inlichtingen over telefoonnummers kun je binnen Ierland bellen naar 1190.

Internationale landen code

353

NL. Ambassade ter plaatse

00-353-1-2693444 (Dublin)

Ambassade Nederland

070-3630993

Noodnummer

999

Ierland Toerisme

020-504 0689

Collect call nr. naar NL

1800550031

Internet site

www.ierland.nl

Cultuur

Ieren lijken over het algemeen vrij stug en conservatief. Politieke en religieuze standpunten worden ook vaak fanatiek verdedigd. Maar dezelfde Ieren zijn tegelijkertijd ook erg gastvrij en vriendelijk. Ze zijn op hun best in de pub, als een avond wordt afgesloten wordt met het lied “Danny Boy”, ook wel het tweede Ierse volkslied genoemd.

William Butler Yeats, George Russell, G. B. Shaw, Samuel Beckett, James Joyce, Edna O’Brien, zijn namen die je vooral bekend in de oren zullen klinken als je geïnteresseerd bent in literatuur. Deze schrijvers hebben met hun bijdragen ook ver buiten Ierland hun stempel gedrukt op de lezers van vroeger en nu. Ieren zijn hier natuurlijk trots op en ze houden in het kader daarvan in de zomer allerlei literaire festivals. Door Dublin kun je de ‘James Joyce Tour’ maken. Deze tocht voert je langs plaatsen die hij in één van zijn bekenste boeken, namelijk ‘Ulysses’ heeft beschreven.

De Ierse muziek moet natuurlijk ook even genoemd worden. Kinderen leren al vroeg op school blokfluit spelen. Het wordt ze met de paplepel ingegoten, waardoor het niet zo gek is dat er zoveel bekende Ieren in de muziekwereld zijn.

Religie

Katholiek en protestants.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

17 maart: St. Patrick’s Day

25-26 december: Kerstmis

Eten en drinken

Ierland heeft een ‘boeren-eettraditie’. Klinkt nogal lullig, maar je zou het ook anders kunnen zeggen: de gerechten een beetje op de Nederlandse brouwsels lijken. Of zoiets dan. In de gerechten zijn groenten, vlees en vis de belangrijkste ingrediënten.

Specialiteiten

Een specialiteit op het gebied van drinken is de Ierse whiskey. ‘Irish stew’is het meest bekende voedsel op de kaart. Het is een stoofschotel van schapenvlees, aardappel en uien.

Fooi

Dure hotels hebben vaak een servicetoeslag van 10 tot 15 procent. Taxi’s en pub personeel hoeft niet getipt te worden mocht je dat toch willen doen, dan is 10 procent tip genoeg.

Gezondheid

Geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten

De laatste jaren is het op politiek gebied wat rustiger geworden, maar toch kan het niet voorkomen worden dat soms nog een (bom-)aanslag gepleegd wordt. Het enige geruststellende hieraan is dat deze aanslagen niet tegen toeristen gericht zijn, maar bedoeld zijn om de politiek weer even door elkaar te schudden. Door dit ‘risico’ wordt er aan de grenzen goed gecontroleerd.

Visum

Er is geen visum nodig.

Paspoort

Een geldig paspoort of toeristenkaart.

Controle

Er is altijd controle aan de grens.

Infrastructuur

Net als in Groot-Brittannië rijdt het Ierse verkeer links. Niet vergeten dus, vooral als je zelf achter het stuur gaat zitten! Inhalen mag bijvoorbeeld alleen rechts. Behalve een geldig rijbewijs moet je ook een geldig kentekenbewijs en een groene kaart bezitten.

Bus Eireann is de Ierse nationale buslijn die opereert door heel Ierland. De bus is vaak goedkoper en gemakkelijker dan reizen met de trein. Er zijn twee bedrijven die de Ierse spoorwegen regelen: De Iarnrod Eireann en de Northern Ireland Railways.

Max. snelheid

110 km.

Openbaar vervoer

Erg in orde, vooral de busdiensten.

Geldigheid rijbewijs

Ja, samen met een kentekenbewijs en groene kaart.

max toegestane alcohol promillage

0,8

Weer en klimaat

Ierland heeft een gematigd zeeklimaat met zachte winters en vrij koele zomers. Juni, juli en augustus zijn de zonnigste maanden. December en januari zijn de koudste.

Klimaattype

Maritiem klimaat.

Gem. temp. zomer

16 graden.

Gem. temp. winter

5 graden.

Gem. neerslag in mm.

762 mm. (Dublin).

Beste periode om land te bezoeken

Juni, juli en augustus.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen