Info over Ijsland
Het verhaal gaat dat ergens op aarde een land bestaat waar lucht, water en aarde nog zuiver zijn. IJsland komt als één van de weinige Europese landen hiervoor in aanmerking. Nergens is de kracht van de natuur zo zichtbaar. Je vind in IJsland gletjers, warmwaterbronnen, kraters, vulkanen en met sneeuw bedekte vlakten, waardoor je je in een andere wereld waant. Misschien is het wel daarom dat de mensen hier in het bestaan van elfjes, berggeesten en dwergen geloven. Het landschap is ruig, onaangetast en lijkt zo ondoordringbaar dat het eigenlijk helemaal niet zo vreemd zou zijn als ergens een sprookjesvolk huist.
Hoofdstad Reykjavik |
Oppervlakte 103.000 km2 |
Hoogste punt 2.115 m. |
Laagste punt 500 m. |
Aantal inwoners 275.264 |
Autoletter IS |
Openingstijden winkels Ma. t/m vr. van 9.00 tot 18.00 uur. |
Voertaal IJslands |
Talen die ook gesproken worden Engels, Deens, Frans en Duits. |
Elektriciteit 220 V |
Tijdverschil 1 uur vroeger. |
Populaire reisaanbieders Ijsland
Reisverhalen over Ijsland
Communicatie
GSM’etjes zijn alleen bruikbaar in de dichtbevolkte gebieden. Er kunnen ook telefoons gehuurd worden. De borg dient met een creditcard te worden betaald. GSM’etjes zijn te huur voor ISK 300 en telefoons voor ISK 1250 per dag. Let wel op: de kosten van elke tik zijn bij gehuurde toestellen dubbel!!
Er zijn twee typen openbare telefooncellen: één voor muntgeld en één voor telefoonkaarten. Deze kaarten zijn op ieder postkantoor en bij de telefooncentrales verkrijgbaar voor ISK 500 per stuk.
Vind je het makkelijker om vanuit je hotel te bellen dan kunnen de belkosten hoger uitvallen dan in publieke telefoonruimtes, omdat er een servicetoeslag wordt berekend.
Internationale landen code 354 |
NL. Ambassade ter plaatse 00-354-5800555 |
Ambassade Nederland 020-4313114 |
Noodnummer 112 |
Toeristenbureau in Nederland 020-6270136 |
Collect call nr. naar NL 8009031 |
Internet site www.icetourist.is of www.ijsland.com |
Cultuur
De nationale godsdienst is de Evangelische Lutherse Kerk. Dat betekent onder andere dat de IJslander bij geboorte lid wordt van deze kerk. Er staan dan ook veel Lutherse kerken in IJsland. Behalve een katholieke kerk in Landakot (met de Nederlandse bisschop Gijssen) staan in de hoofdstad ook een aantal kerken van andere geloofsgemeenschappen.
Meer dan de helft van de bevolking woont in Reykjavik. Het is een drukke stad waar ouderwetse houten architectuur bestaan naast grote moderne gebouwen.
IJsland heeft een rijke literaire traditie, van de beroemde Middeleeuwse sagen tot moderne schrijvers als de Nobelprijswinnaar Halldór Laxness. Ook muzikaal gezien blazen de IJslanders hun toontje mee. Zowel de traditionele romantische volksmuziek als moderne popmuziek genieten wereldwijd waardering, met als beroemdste zangeres (en tegenwoordig ook bekroond actrice) Björk.
Religie Overwegend Luthers, Rooms-Katholiek (1%). |
Feestdagen 1 januari: Nieuwjaarsdag 3 april: Eerste dag van de zomer 1 mei: Dag van de arbeid 17 juni: Onafhankelijkheidsdag |
Eten en drinken
Sommige IJslandse gerechten lijken voor ons regelrecht uit een horrorfilm te komen. Een populaire specialiteit is bijvoorbeeld bedorven haaienvlees (‘Hakarl’)… Maar gelukkig smaakt het heel anders dan dat de naam belooft.
In Reykjavik zijn verschillende café’s waar je terecht kunt voor een biertje of een maaltijd, maar waar je ook uren met een kop koffie voor je neus ongestoord kun rondhangen. Vooral koffiedrinkend Nederland zal hier aan zijn trekken komen, want koffie is in dit land een waar begrip. Als het gaat om alcohol val je wat minder in de prijzen (of eigenlijk wat meer): alcohol is erg duur. De overheid probeert met zeer hoge prijzen de alcoholconsumptie te ontmoedigen, maar het heeft alleen maar tot gevolg gehad dat mensen zelf illegaal alcohol gaan stoken. Mocht je toch iets alcoholisch willen drinken dan is dat alleen toegestaan als je ouder bent dan 20 jaar.
Dineren in een restaurant is alleen te doen als je een dikke portemonnee hebt meegenomen, want ook dit is nogal duur. Over het algemeen is het verstandig te reserveren, vooral gedurende het weekend wanneer de IJslanders zelf vaak uit eten gaan. Hoewel er geen echte dresscode bestaat en je dus overal in vrijetijdskleding toegelaten wordt, zul je merken dat IJslanders meestal modieus en netjes gekleed uitgaan.
Specialiteiten Hakarl: dit is bedorven haaienvlees dat 3 tot 6 maanden onder het zand is begraven. Harofiskur: schelvis die schoongemaakt en gedroogd wordt in de buitenlucht zodat het uitgedroogd en broos wordt. Dit wordt in stukken gesneden en gegeten met boter als een soort tussendoortje. De traditionele IJslandse borrel heet Brennivin, gemaakt van aardappelen en karwij. |
Fooi Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven. De bediening is al opgenomen in de rekening. |
Gezondheid
Zieken worden uitsluitend in ziekenhuizen opgenomen als ze door een arts zijn doorverwezen. Bij spoedgevallen kun je onmiddellijk worden opgenomen in het ziekenhuis dat op dat moment als eerstehulpziekenhuis fungeert.
De huisartsen zijn in dienst van gezondheidscentra. Patiënten behoeven voor consulten of voor de dienstverlening van de gezondheidscentra niet te betalen.
Grensformaliteiten
Visum Je hebt geen visum nodig. |
Paspoort Een geldig paspoort of toeristenkaart. |
Infrastructuur
Het openbaar vervoer op IJsland beperkt zich tot bussen en veerboten. Gedurende het voor- en naseizoen zijn de busdiensten beperkt maar gedurende het hoogseizoen is heel IJsland bereikbaar. De bushaltes vind je in dorpen en steden langs de ringweg, maar je kunt ze ook altijd onderweg aanhouden.
Voor langere afstanden is het binnenlandse luchtverkeer een relatief goedkoop alternatief. In de belangrijkste plaatsen bestaat de mogelijkheid een (meestal splinternieuwe) auto te huren.
Voor degenen die niet twee keer hetzelfde willen zien is een combinatie van vliegen en autorijden de juiste keuze. Met een huurauto volg je je eigen route, vervolgens laat je de auto achter bij één van de drop-off-stations en tenslotte neem je voor de terugreis het vliegtuig (of omgekeerd).
Autohuur valt heel goed te combineren met (vrij) kamperen, overnachten op de boerderij of in hotels. Het is ook populair in combinatie met een bustocht naar het binnenland. Een auto huren op IJsland is echter niet goedkoop. Let op: het besturen van een voertuig is na alcoholgebruik (zelfs na één slok) ten strengste verboden!!
Openbaar vervoer Er is een goede regeling voor busvervoer. |
max toegestane alcohol promillage 0,00 |
Weer en klimaat
IJsland heeft een grillige natuur en een wisselvallig klimaat, waarin milde zomers en koude winters geen bijzonderheid zijn.
De IJslanders zeggen zelf over de weersomstandigheden het volgende: “IJsland heeft geen klimaat, alleen weer”. Er is ook nogal wat invloed van de Warme Golfstroom. IJsland is het dunst bevolkte land in Europa met gemiddeld zeven inwoners per vierkante mijl. Bijna 80 procent van het land is onbewoonbaar, waardoor de mensen alleen maar langs de smalle kuststrook, in de valleien en de laaglanden in het zuiden en zuidwesten wonen.
Klimaattype Wisselvallig klimaat. |
Beste periode om land te bezoeken Eind mei tot begin augustus. |