Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van de republiek IJsland en ligt aan de voet van de berg Esja. De inwoners werken voornamelijk in de visserij, fabrieksindustrie, handel en dienstverlening.

Reykjavik is het nationaal centrum voor handel en transport, overheidsinstellingen, onderwijs, sociale en gezondheidsdiensten. Daarnaast is het één van de belangrijkste vissershavens van het land.

Volgens de legende is Reykjavik gesticht in de Middeleeuwen door IJslands eerste kolonist Ingölfur Arnarson. Toen hij in 874 de zuidkust van IJsland naderde gooide hij balken overboord. Arnarson zwoer dat hij op de plaats waar de balken aan land zouden spoelen zijn boerderij zou bouwen. Hij vond ze terug op de plek waar nu IJslands hoofstad ligt. De vesting werd Reykjavik oftwel ‘rookbaai’ genoemd vanwege de stoom die opstijgt uit hete bronnen in de omgeving. De stad zelf is volledig rookvrij sinds alle huizen verwarmd worden door geothermisch water. Het dorpje Reykjavik groeide uit tot een stad aan het eind van de achttiende eeuw.

Hoogte gebied

2.119 meter.

Historische plek

Het ‘Althing’ is zowel de oudste als grootste overheidsinstelling. Het begon in 930 als een in de open lucht gehouden vergadering. Op deze bijeenkomsten kwamen de belangrijkste leiders bijeen om te beslissen over wetgeving en andere zaken.

Het belangrijkste punt was de rotspunt Lögberg, oftewel de berg van de rechtspraak. Hierop zat de officiële voorzitter van de vergadering. Eén van zijn taken was het jaarlijks hardop uitspreken van de geldende wetten.

De Lögrétta, het wetgevende deel van de bijeenkomst, was het machtigste onderdeel. Deze bestond uit de 39 belangrijkste leiders, 9 andere leden en de voorzitter. De Lögrétta loste conflicten op en nam nieuwe wetten aan.

Natuur

Een staaltje van IJslands karakteristieke natuur is ’the blue lagoon’. In tegenstelling tot wat de naam beweert is dit water geen lagune maar een meer. Het bijzondere aan dit meer is dat het water een constante temperatuur van 20 graden heeft. Hierdoor zwem je tussen nevel en mistwolken en alsof het nog niet sprookjesachtig genoeg is, kan het je gebeuren dat er plotseling een geiser warm water gaat blazen.

Uitgaanstips

Reykjavik heeft een bruisend uitgaansleven. Vrijwel alle populaire pubs, café’s en nachtclubs liggen in het centrum van de stad. Bars, restaurants en discotheken vind je verspreid over de Laugavegur en de zijstraten Austurstræti, Hafnarstræti en Laekjargata. Ook Kringlan heeft een aantal populaire bars en restaurants, waaronder Reykjaviks eigen Hard Rock Café. Voordat de IJslanders uitgaan drinken ze thuis alvast voor, vanwege de hemeltergend hoge prijzen.

Uitgaansprijzen

Hemeltergend hoog. Vooral de alcohol is duur.

Outdoor

Door de woeste en sprookjesachtige natuur zijn veel plaatsen het bezoeken waard. Zo liggen ongeveer 130 kilometer buiten Reykjavik de ‘bossen van Thor’, oftewel Porsmörk. Deze vallei heeft een vreselijk mooie variatie aan bomen en bloemen. Als je om je heen kijkt kun je de besneeuwde bergtoppen en gletsjers zien.

Als de zomer aanbreekt wordt het gebied (vooral ’s weekends) overspoeld door mensen die trektochten maken. Op deze wijze laten ze het drukke stadsleven even voor wat het is. De mooiste en populairste tochten lopen van Landmannalaugar naar Posmörk en van Posmörk naar Skogar.

Communicatie info

Het hoofdkantoor aan de Posthússtraeti is elke werkdag open van 8.30 tot 15.30 uur en in de zomer ook op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Faxen kunnen verzonden of ontvangen worden bij het belcentrum aan de Kirkjusstraeti van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Het toeristenbureau aan de Bankstrati heeft ook fax- en telefoonfaciliteiten.

Openbare telefoon

Op de hoek van Hafnarstraeti en Laekjargata.

Internet cafe

XNET.IS, tel.: 5626000. E-mail: xnet@xnet.is

Postkantoor

Aan de Posthússtraeti.

Telefoonnummer VVV

Bankastrati 2. Tel.: 5623045