Milaan

Milaan is het financiële centrum van Italië, maar veel meer de stad van kunstgalerij, historische gebouwen, uitstekende restaurants, deftige winkels en natuurlijk haute couture. Tot het kopen van prachtige kleren, schoenen en sieraden kun je je laten verleiden in het gebied van Quardrilatero.
Men vermoedt dat de stad van oorsprong Keltisch is, maar in 222 voor Christus kwamen de Romeinen op bezoek. Vanaf de 13e eeuw bloeide de stad op onder bestuur van twee machtige families: de Visconti en later de Sforza.
Het hart van de stad is Piazza del Duomo, met de beroemde Domkerk, na de Sint Pieter de grootste katholieke kerk ter wereld. De culturele en sociale ontmoetingsplaats van de stad is La Scala, een beroemd ontwerp van de architect Guiseppe Piermarini. Verder ligt de omgeving hiervan ook de Brera, een straat vol kunst antiek en gezellige restaurants. Eten en drinken kun je hier op elk uur van de dag; als tussendoortje omdat je voeten vermoeid zijn of juist uitgebreid in een van de vele koffiebars, panineries, pizzeria’s of restaurants. De Pinacoteca di Brera, met z’n grote verzameling schilderijen, mag eigenlijk niet ontbreken op je programma, helemaal als je kunstliefhebber bent.

Historische plek

In opdracht van Gian Galeazzo Visconti werd in 1386 begonnnen met de bouw van de Duomo, de Domkerk. Gedurende de 15e en 16e eeuw werd dapper doorgebouwd, maar pas onder de heerschappij van Napoleon was de kerk gereed (tussen 1805 en 1809). Maar het resultaat mag er dan ook wezen. Wie eenmaal een blik heeft geworpen op dit ongelofelijk imposante bouwwerk zal het niet snel vergeten. Als je meer wilt weten over de geschiedenis en de schatten van de cathedraal, neem dan een kijkje in het museum dat bij de Duomo hoort. Voor een spectaculair uitzicht moet je even klimmen, maar de beloning die je daarvoor krijgt is (bij mooi weer) zeker de moeite waard.

Uitgaanstips

Rondom het Piazza San Marco vind je tal van disco’s, (wijn)cafeetjes en trendy restaurants.