Rome

Londen is van de Londenaars, Parijs van de Parijzenaars, maar Rome is gewoon van iedereen. Van alle steden in Europa is Rome één van de oudste, maar het is vooral een stad met een rijke geschiedenis. Begonnen als klein dorpje werd het uiteindelijk de hoofdstad van Italië. Uit die tijd, nu zo’n tweeduizend jaar geleden, is nog veel te zien als je tegenwoordig door de stad loopt. De Romeinse tijd heeft ons niet alleen gebouwen en kunstwerken opgeleverd, maar ook literatuur. Vergilius en Tacitus, die de geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk beschreef, zijn nog steeds bekende schrijvers. Minder bekend is dat het huidige rechtssysteem voor een groot deel gebaseerd is op rechtsregels zoals die ooit in Rome uitgedacht zijn.

Rome had in de Oudheid een miljoen inwoners en dat betekende simpel gezegd rijkdom. Om toch maar iets zinnigs met dat geld te doen, besloot men de stad te verfraaien met kerken en paleizen. Eén van de belangrijkste projecten uit die rijke tijd was de bouw van de St. Pieter, naar een ontwerp van Michelangelo. Ook was hij de schilder van de Sixtijnse kapel, gebouwd voor paus Sixtus. Maar hij was niet de enige die zijn roeping in de stad vond.
De Eeuwige Stad is al generaties lang een ontmoetingspunt geweest van grote geesten uit de hele wereld. De Duitse schrijver én dichter Goethe heeft in Rome aardig wat tijd doorgebracht. Hier heeft hij onder andere inspiratie opgedaan voor het boek ‘Italiaanse reis’. Misschien leuk om te lezen als je van plan bent om naar Rome af te reizen!

Historische plek

Sommige gebouwen zijn vervallen tot ruïnes, zoals bijvoorbeeld tempels en markthallen op het Forum Romanum, de oude markt. Maar er zijn ook gebouwen die hun grootsheid bewaard hebben, zoals het Colosseum, waar vroeger gladiatoren en wilde dieren vochten, en de Pantheontempel. Enkele monumenten uit deze tijd zijn nog steeds in gebruik: een paar bruggen over de rivier de Tiber dateren nog van vóór Christus. Toen reden er paarden en karren, nu zijn het zenuwachtige Italiaanse automobilisten.
Veel kerken verschenen in Rome, gekenmerkt door een overdadige versiering en koepels. Een bekend Godshuis is de hoofdkerk van de kloosterorde der Jezuïeten, de Gesù. Andere bekende bouwwerken uit deze tijd zijn de Spaanse trappen en de fonteinen die de stad kent.

Een bekende gast die een tijdje in Rome heeft gewoond is Goethe. Zijn sporen zijn nog steeds in Rome te vinden. Om precies te zijn vind je die aan het begin van het Corso, bij het Piazza del Popolo. Op deze plaats is nu het Casa di Goethe gevestigd. Dit is het huis waar hij tijdens zijn anderhalf jaar durende verblijf onderdak vond. Tegenwoordig is het een museumpje. Daar kun je verschillende voorwerpen bezichtigen, zoals een reisgids van ene Volkmann die Goethe als zijn reisbijbel beschouwde, kleine deeltjes van zijn verzamelde werken die hij hier samenstelde, prenten die hij kocht, brieven en aquarellen die hij zelf heeft gemaakt.

Natuur

In een wereldstad is natuur zeldzaam, maar gelukkig kun je wat door parkjes lopen als je groen-ontwenningsverschijnselen hebt.
Villa Borghese is een groot park met lange lanen waar je hier en daar kleine villa’s tegen kunt komen. Jaloerse gevoelens hoef je niet te krijgen, want in deze villa’s wonen geen mensen. Tegenwoordig hebben ze de functie van gallerie of museum.
Heb je helemaal geen tijd om rustige wandelingen te maken, ga dan in ieder geval even naar Pincio, dat je uitzicht geeft op Piazza del Popolo.

Villa Torlonia is een villa met een hele mooie lap grond er omheen. Deze tuin barst van exotische planten en grote oude bomen. Het was vroeger ’thuis’ voor de familie Mussolini. Om de een of andere reden heeft het Romeinse stadsbestuur het huis een beetje verwaarloosd, maar het wordt inmiddels gerestaureerd.
Gianicolo is geen villa, pizza of een ijsje, maar een heuvel die je een goed uitzicht geeft over verschillende monumenten van Rome. Het gerucht gaat dat daar een oud kanon staat dat nog elke middag rond 12 uur af gaat.

Priorato di Malta wordt in de volksmond ook wel ‘het sleutelgat’ genoemd. Het waarom van deze naam wordt je vrij snel duidelijk als je in de deur van het park (Giardino degli Aranci) een klein rond sleutelgat ontdekt. Als je het aandurft om er doorheen te kijken zul je een mooi zicht hebben op de St. Pieterkerk.

Hoogseizoen

Altijd druk, vooral in lente en zomer.

Gem. temperatuur zomer

25 graden.

Gem. temperatuur winter

8 graden.

Uitgaanstips

Naast urenlang tafelen kun je op kroegentocht in de verschillende buurten van Rome. Monte Testaccio is een gebied waar het stikt van de pubs, bars of discotheken.
Een ander deel waar heel wat te beleven valt is het uitgaansleven dat zich in het universitaire deel van Rome bevindt. St. Lorenzo heeft veel typisch Italiaandse kroegen waar bijvoorbeeld de echte Romaan met gladgekamd haar zijn entree zal maken.
In juni en juli is er een soort festival dat Expo Tevere heet. Je kunt overal door de stad de lokale Italiaanse ambachten, stands met pasta’s, olijven, wijnen en likeuren bewonderen en eventueel uitproberen.

In Rome is het niet alleen lekker uit eten gaan, ook degene die zelf zijn kostje wil bereiden, komt aan zijn trekken. Rome heeft aardig wat markten zoals de Campo de’ Fiori, Piazza Vittorio Emanuele of Via della Croce, maar er zijn ook vlooienmarkten en galerijen

Recreatie & diversen

In het plaatsje Tivoli, net buiten Rome, ligt Villa D’Este en het geinige van dit park is dat honderden fonteinen een belangrijk onderdeel ervan vormen. Buiten al die klaterende bouwsels is er een villa waar een bizar mooie tuin omheen ligt. In vroeger tijden was het een populaire plek voor de rijke Romanen. Het is een leuke dagtrip als je tenminste van klaterend water houdt.
Heb je het helemaal gehad met entree betalen, dan kun je op deze plaatsen ook ‘Rome’ beleven. Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat het gratis is (en dat is altijd fijn); het Forum Romanum (oude markt), Largo Romolo e Remo en de Spaanse trappen.
Die trappen zijn trouwens een populaire hangspot voor jongeren. Kleine bijkomstigheid is wel dat je daar niet in het openbaar mag eten of drinken. Ook al mag je er gewoon op zitten, het is en blijft een monument.

De Trevi-fonteinen zijn ook leuk om gezien te hebben. Gooi een muntje over je schouder om een snelle terugkeer naar Rome te bewerkstelligen. Alleen maar doen op de laatse dag van je verblijf natuurlijk! Heb je meer losgeld, dan kun je de volgende opties ook eens proberen: gooi 2 muntjes in de fontein als je een Italiaanse vakantieliefde wilt en gooi er 3 in als je met alle geweld zo’n Casanova wilt trouwen.

Je kunt bij de plaatselijke VVV’s verschillende stadsroutes opvragen waar je mee aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit fiets- of wandelroutes.

Reizigers die op zoek zijn naar meer cultuur en het bovengronds allemaal al gezien hebben, kunnen het altijd nog ondergronds zoeken. In Rome bevinden zich meer dan zestig catacomben. Hun galerijen strekken zich uit over honderden kilometers en bevatten duizenden graven.