Sardinië

Direct onder Corsica ligt een van de grote eilanden van Italië: Sardinië. Het heuvel- en bergachtige landschap staat vol met olijfbomen, pijnbomen, wijngaarden en akkers. In het noordwesten liggen voor de kust wat kleinere eilandjes.
Sardinië is onderverdeeld in vier provincies: Sassari, Nuoro, Oristano en Cagliari. De hoofdstad, Cagliari, ligt in het zuiden en is een haven- en industriestad. Vooral de laatste jaren hebben overheid en bedrijfsleven veel geïnvesteerd in het toerisme, maar druk bezocht is Sardinië nog steeds niet.

Historische plek

Op Sardinië zijn zo’n zevenduizend overblijfselen gevonden van een zeer oude cultuur: de Nuraghen. De gigantische menhirs en andere prehistorische stenen die over het eiland verspreid liggen zijn vaak zo’n achtduizend jaar oud. Pranu Muttedu in Goni is een van de belangrijkste plekken.

In Cagliari staan verschillende historische bouwwerken, zoals de oorspronkelijk Romaans-Byzantijnse kerk van Santa Saturnino en het Romeinse amphitheater. De Romeinen hebben nog meer achtergelaten op de eiland, zoals de Romeinse stad Nora. De straten, badhuizen, ruïnes van tempels en villa’s en het amphitheater van Nora zijn goed bewaard gebleven.

Strand

Op Sardinië tref je ze nog in het echt aan: parelwitte stranden, wuivende palmen, een azuurblauwe zee en idyllische baaien. In het noorden bevinden zich lange zandstranden. De rest van de kust is erg grillig, met verborgen baaien en mooie stranden. De populairste stranden liggen bij Santa Margherita di Pula, Alghero, Santa Teresa, Porto Cervo, Capo Boi en op het eilandje La Maddalena.

Natuur

Het landschap is zeer divers. Grillige, robuuste granieten rotsformaties die lijken op een maanlandschap, fraaie stranden en rotspunten en grillige rotsformaties met grotten. Een paar kilometer ten oosten van Cagliari vind je de bossen van Sarrabus. In het gebied van Monte Arcosu en de beboste bergen van Sulcis leven herten en wilde zwijnen. Op het plateau van Giara leven wilde paarden.
Flamingo’s bouwen hun nesten in de meertjes vlakbij de kusten. bijvoorbeeld in de omgeving van Cagliari, waar nog meer mooie vogels rondfladderen zoals de ibis.

Hoogseizoen

In augustus

Gem. temperatuur zomer

27 graden

Gem. temperatuur winter

14 graden

Gem. temperatuur water

Van april tot november is de zee 15 tot 23 graden

Uitgaanstips

Alghero en Cagliari hebben een gezellig historisch centrum met terrasjes, winkels en restaurants.

Watersport

Windsurfen en zeilen kun je bijna overal langs de kust van Sardinië. Vooral Sassari is de regio waar veel clubs en zeilscholen zijn. Ook voor duiken zit je hier goed. Kanoën kun je behalve langs de kust ook op de rivieren en meren.

Outdoor

Op je mountainbike, lopend, paardrijdend of lekker met de jeep kun je de verschillende landschappen van Sardinië verkennen. Droge vlakten veranderen in glooiende heuvels, begroeid met wijngaarden en olijfbomen. Het volgende moment rijd je door ruige, grillige bergen begroeid met eeuwenoude bossen.