Toscane

Tussen de Apennijnen en de Tyrrheense Zee ligt Toscane. Al sinds de uitvinding van het toerisme trekt deze cultuurrijke regio veel bezoekers, die vooral komen voor de historische steden (zoals Florence, Siena en Pisa), het mooie landschap met idyllische dorpjes op glooiende heuvels, visserdorpjes aan de kust, rijen cipressen, pijnbomen, wijn- en olijfboomgaarden. Daarnaast heeft Toscane een lange kuststrook met badplaatsen en eilanden, waaronder Elba. De meeste mensen zullen dit eiland wel ergens uit hun geheugen kunnen opdiepen, want hier is Napoleon begin 19de eeuw naartoe verbannen. Dagelijks vaart er een veerpond van en naar Elba. Het eiland werd lange tijd beschouwd als een ideale plek om tot rust te komen, maar de laatste jaren komt ook hier het massatoerisme opzetten. Vooral in augustus kan het Elba erg druk zijn, net als in de rest van Toscane.

Het klimaat van Toscane is hoofdzakelijk mediterraan, met warme zomers en milde winters. De temperaturen in de bergen zijn uiteraard lager. Het regent in Toscane regelmatig, maar dat maakt het landschap wel mooier.

In grote steden als Florence moet je goed op je kostbare spullen letten.Het volgende reisverslag is er over Toscane bij opvakantie.nl te vinden: Italië: route 3

Historische plek

Florence – de hoofdstad van Toscane – is een schatkamer van Italiaanse kunst, vooral uit de Renaissance. Door de stad stroomt de rivier de Arno. De beroemde Ponte Vecchio is een van de bruggen die de twee stadsdelen met elkaar verbindt. Eigenlijk heb je niet het idee dat je over een brug loopt, het lijkt net een straatje met kleine sieradenwinkeltjes. In het centrum staat de Duomo S. Maria del Fiore. Hier tegenover staat het Baptisterio S. Giovanni, een achthoekige doopkapel met beroemde bronzen deuren. Het Uffizi museum, waar de kunstverzameling van de familie De Medici wordt tentoongesteld, is wereldberoemd. En zo heeft Florence nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden.

Sienna is de andere bekende stad van Toscane. Als je hier rondloopt waan je je in de Middeleeuwen. Zeker als je de ‘palio’ meemaakt, die elk jaar op de Campo (het centrale plein) wordt gehouden. De ‘palio’ is een paardenrace waarbij families om de eer strijden.

Portoferraio is de hoofdstad van het eilandje Elba, met een mooi historisch centrum. In 1814 werd Napoleon Bonaparte voor tien maandenhierheen verbannen. Hij hoopte dat Portoferraio het centrum zou worden van zijn bewind, maar zoals we weten liep het slecht met hem af. Je vindt in het stadje nog de villa waarin Napoleon verbleef.

Andere bezienswaardige plekken in Toscane zijn Pisa (met z’n scheve toren), Lucca, de torens van San Gimignano en tenslotte Volterra, een oorspronkelijk Etruskische stad en tegenwoordig een centrum van albastverwerking (een soort marmer). Verder ligt in de buurt van Sovana een Etruskische dodenstad, met in tufsteen uitgehakte graven te bewonderen.

Strand

Rots- en zandstranden vind je volop aan de Toscaanse kust. Op Elba zijn vooral aan de zuidkust mooie stranden. Marina di Campo en Lacona zijn de twee favorieten.

Natuur

Het Parco Naturale della Maremma – een moerasgebied met unieke flora en fauna – ligt tussen de Tyrrheense Zee en de Via Aurelia

in zuidwest Toscane.

De Monte Amiata is een hoge berg in het landschap. Je kunt er helemaal naar de top, al rijdend door mooi afwisselende bossen. De berg is een oude vulkaan. Hij werkt allang niet meer, maar vulkanische aktiviteit is nog wel te vinden in Bagni San Filipo, een gehucht aan de voet van de berg. Via een smal bospaadje bereik je een prachtige plek waar warm bronwater uit witgekleurde rotsen stroomt. Op sommige plaatsen zijn door kalkneerslag versteende watervallen ontstaan. Overal ruikt het naar zwavel.

Het het heuvelachtige en bosrijke wijngebied Chianti is een lust voor het oog en de mond.

Het bergachtige eiland Elba heeft stijle rotswanden, groene baaien, witte stranden, ruige bergen en glooiende heuvels.

Gem. temperatuur zomer

30 graden.

Gem. temperatuur winter

11 graden.

Uitgaanstips

In Toscane is hier en daar wel een discotheek of terras te vinden, maar het uitgaansleven bestaat vooral uit lekker lang tafelen met familie of vrienden. De Toscaanse keuken staat goed aangeschreven. De agrarische producten uit de streek – olijfolie, groenten, kruiden, wijn, rundvlees en bonen – worden op een pure en aparte wijze klaargemaakt.

Op Elba vind je in de havens van Porto Azzurro en Portoferraio goede uitgaansmogelijkheden, met diverse discotheken en barretjes.

Uitgaansprijzen

Redelijk duur, vooral in de steden.

Outdoor

In dit afwisselende landschap kun je veel sporten beoefenen, zoals mountainbiken, trektochten en kanoën op de meren of op zee.

In het noorden van het eiland Elba liggen onder andere de plaatsen Marciana en Poggio tussen weelderige bossen. Hier vandaan kun je beginnen met een wandeltocht rond de hoogste berg van Elba, Mont Capanne. Verder zijn er goede mountainbike-mogelijkheden en kun je mooie,avontuurlijke tochten maken, met overnachtingen in de vrije natuur. Bovendien bieden de bergen natuurlijk genoeg mogelijkheden om te klimmen en abseilen.

Recreatie & diversen

Je kunt hier bijna overal aan allerlei soorten watersport doen zoals; zeilen, windsurfen, waterskiën en snorkelen.

Internet cafe

www.emmeti.it/index.uk.html