Venetië

Als je aan Venetië denkt zie je meteen beelden voor je van verliefde koppeltjes in gondels met gondeliers die vrolijk ‘O sole mio’ over het water galmen. Maar Venetië heeft nog veel meer te bieden, zoals het San-Marcoplein met z’n wereldberoemde basiliek, het aangrenzende Dogenpaleis en de Accademia, het museum van de schone kunsten. Marktlieden bedrijven hun handel rondom de Rialto-brug. Zorg dat je er ’s ochtends vroeg bij bent, wanneer de kleurrijke vismarkt plaatsvindt. Of neem de waterbus naar het eiland Murano waar al eeuwenlang het bekende Venetiaanse glas wordt geblazen. Onmerkbaar voor de gehaaste bezoeker is de echte wijkmentaliteit die er in Venetië heerst. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd voor een bevolking die op 117 eilanden leeft, die door meer dan 400 bruggen en zo’n 160 kanalen met elkaar verbonden zijn. Sinds de 12e eeuw is Venetië in zes stadswijken verdeeld: Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo en Santa Croce. In gedeeltes van Dorsoduro en Castello is het (zelfs in het hoogseizoen) nog mogelijk de toeristen te ontlopen en uren rond te dwalen in de nauwe straatjes tussen de Accademia en het treinstation.

Historische plek

Het is moeilijk voor te stellen dat de prachtige San-Marcobasiliek ooit een eenvoudige kapel waar de heilige Theodorus (de eerste beschermheilige van de stad) werd vereerd. Sinds 828 is het de bewaarplaats voor de in Alexandrië gestolen relikwieën van de heilige Marcus. Maar de stad maakt een opstand en verschillende branden mee en de basiliek wordt almaar mooier heropgebouwd. De huidige basiliek werd in de 11e eeuw in Byzantijnse stijl gebouwd. Als je meer over de geschiedenis en de schatten van de basiliek aan de weet wilt komen, kun je terecht in het aangrenzende museum (1,50 Euro). Voor een spectaculair uitzicht over de stad kun je de 99 meter hoge toren van de basiliek beklimmen (3 Euro).

Hoogseizoen

Juli tot september

Gem. temperatuur zomer

25 graden

Gem. temperatuur winter

8 graden

Uitgaanstips

Uitgaan in Venetië is altijd bijzonder. Of je nu gaat eten in een leuk restaurantje, een live ocncert bijwoont of gezellig wat zit te kletsen in een cafeetje: je bent je gewoon de hele tijd bewust van de unieke sfeer die Venetië uitstraalt. Echte party animals kunnen op virtualvenice.net kijken voor een lijst met adressen van disco’s en clubs.

Recreatie & diversen

Als je in Venetië bent wil je natuurlijk een tochtje in een gondel maken. Houd er echter rekening mee dat de prijzen hiervoor erg hoog zijn! Voor een ritje van 50 minuten ben je al snel 62 Euro! per gondel kwijt (na 20.00 uur 77 Euro). Je kunt voor dat bedrag natuurlijk 6 personen in een gondel persen, maar voor de romantiek is dat misschien wat minder……….