Gozo

Gozo is een eiland van 67 km2 en ligt ten noordwesten van het eiland Malta. De korenschuur van de Maltezer archipel, zo wordt het wel eens genoemd. Het is een kalm en rustig eiland met een heuvelachtig, groen landschap en ruige kliffen. De hoofstad van dit eiland is Victoria (ook wel bekend als Rabat). Je kunt per boot of helikopter op dit eilandje komen.

Klik hier voor producten over Malta

Historische plek

Op Gozo staan bouwwerken die nog ouder zijn dan de Egyptische piramides. Van reusachtige rotsblokken werden door de prehistorische eilandbewoners op ingenieuze én vooral mysterieuze wijze imponerende tempels gebouwd.

De oude dorpjes van Gozo zijn door ridders gebouwd in de tijd van de kruistochten, oftewel de Middeleeuwen. Ze liggen meestal bovenop een heuvel, dan konden ze eventuele aanvallers aan zien komen. Er kwamen geregeld piraten en slavenhandelaren langs om het land leeg te roven en mensen als slaaf mee te nemen.

In het binnenland van Gozo staat het gigantisch voormalige fort Cittadella. Je hebt vanaf hier een schitterend uitzicht over het eiland. De kathedraal die er staat is niet erg groot maar wel mooi.

Strand

De stranden van Gozo liggen in mooie baaien. Veel toeristen verblijven in Marsalforn. Hier zijn veel faciliteiten, zoals restaurants en ook dit is gelegen bij een baai. Ramla Bay is een zeer speciaal strand vanwege het rode zand.

Topless zonnen is op openbare stranden niet toegestaan, wel op privéterreinen en bij sommige hotelzwembaden.

Natuur

Oleanders, geraniums en bourgainvillae maken van Gozo een vrolijk eiland. Je kunt in het landschap nog de terrassen zien die ruim duizend jaar geleden door de Arabieren werden gemaakt.

De kust van het eiland is bij Dwejra Point erg mooi vanwege een rotsboog in de blauwe zee.

Gem. temperatuur zomer

28 graden.

Gem. temperatuur winter

14 graden.

Gem. temperatuur water

15 graden

Uitgaanstips

Restaurants, kroegen en barretjes zijn in de grotere plaatsen te vinden.’s Zomers zijn er openluchtdisco’s.

Watersport

Duiken en snorkelen, daarvoor komen veel mensen naar Gozo.

De kust is rotsachtig en in de grotten en kloven leven veel vissen en zeedieren. Het water is helder, dus ook op grotere diepte kun je nog veel zien.

Bijna op elk strand kun je surfplanken huren.

Outdoor

Met een jeep rij je door het mooie binnenland van Gozo.

Openbare telefoon

Telemalta kantoor in Victoria.