Info over Nederland

‘Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan …’ Het dichtbevolkte landje aan de Noordzee is om uiteenlopende redenen bekend over de hele wereld. Het Nederlandse platteland zwemt als het ware in een zee van romantische beelden: molens, koeien, bloemenvelden, brede rivieren en eenzame fietsers. Daar tegenover staat de hectische Randstad met zijn grote steden. Deze regio laat een zakelijk en modern gezicht zien: belangrijke handelscentra, internationale vliegvelden en de grootste haven ter wereld.

Mede dankzij het koloniale verleden is Nederland tegenwoordig een opmerkelijk kleurrijke samenleving, waarin iedere bevolkingsgroep zijn invloed uitoefent.

Hoofdstad

Amsterdam

Oppervlakte

34.000 km2

Aantal inwoners

15,9 miljoen.

Autoletter

NL

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. van 9.00 tot 18.00 uur.

Voertaal

Nederlands

Talen die ook gesproken worden

Fries, Engels en Duits.

Elektriciteit

220 V.

Populaire reisaanbieders Nederland

Reisverhalen over Nederland

Inspiratie voor unieke overnachtingen in Nederland

Inspiratie voor unieke overnachtingen in Nederland

Geplaatst op 02 augustusus, 2023 door Scott

Ben jij op zoek naar inspiratie voor een unieke overnachting dichtbij huis? Voor unieke overnachtingen hoef je zeker niet altijd naar het buitenland. In Nederland vind je namelijk genoeg plekjes waar je kunt op een bijzondere manier kunt overnachten! Hieronder vind je inspiratie voor unieke overnachtingen in Nederland. Overnachten in een pipowagen Als je van […]

Waarom kies je voor een vakantie aan zee? Dit is waarom!

Waarom kies je voor een vakantie aan zee? Dit is waarom!

Geplaatst op 28 december, 2022 door Scott

Weet jij al waar de volgende vakantie naartoe gaat? Of je nu met familie, vrienden of gewoon alleen gaat, er zijn genoeg leuke en spannende opties, maar er gaat niets boven een vakantie aan zee! Om je te helpen een weloverwogen besluit te maken voor jouw volgende vakantietrip, hebben we hier enkele redenen op een […]

Communicatie

Internationale landen code

31

Ambassade Nederland
Noodnummer

112

Algemene vervoersinfo

0900-9292

Toeristenbureau in Nederland

070-3705705. Fax: 070-3201654

Internet site

www.visitholland.com of www.goholland.com

Cultuur

Door de multiculturele samenleving in het land is het woord ‘Nederlander’ een verzamelnaam geworden voor allerlei bevolkingsgroepen. De inwoners hebben allemaal een ding gemeen en dat is de trots op hun afkomst. Nergens anders in Europa vind je zoveel verschillende religies en culturen naast elkaar. Met name op religieus gebied bestaan grote verschillen: alle wereldgodsdiensten zijn vertegenwoordigd. Het is dan ook geen uitzondering om een moskee naast een katholieke kerk te zien staan.

Religie

Katholiek, protestants, joods en islamitisch.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

30 april: Koniginnedag

4 mei: Dodenherdenking

5 mei: Bevrijdingsdag

25 en 26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Nederlanders hebben dankzij hun verschillende achtergronden veel te vieren en herdenken. Typisch Hollandse feestdagen, waarop het ‘oranjegevoel’ hoogtij viert, zijn Koninginnedag op 30 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.

Bevrijdingsdag wordt voorafgegaan door de nationale Dodenherdenking op 4 mei, wanneer om 20.00 uur ’s avonds ‘het ganse land’ een moment stilte in acht neemt om de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De volgende dag vieren de Nederlanders massaal en uitbundig dat op 5 mei 1945 hun land werd bevrijd door de geallieerde troepen. In alle uithoeken van Nederland vinden dan popfestivals, markten en anderssoortige volksfeesten plaats.

Een andere speciale feestdag is Koninginnedag, dat op 30 april valt (de verjaardag van de ‘koninginmoeder’ prinses Juliana). Op deze dag vinden allerlei feestelijke activiteiten plaats ter ere van het Nederlandse koningshuis. De mensen drinken een speciaal alcoholisch drankje – ‘oranjebitter’ – en door het hele land kunnen worden oude of zelfgemaakte spullen op zogenaamde vrijmarkten verkocht.

Maar niet alleen verjaardagen of herdenkingen nemen een speciale plaats in de samenleving in. Als de zomer in aantocht is dalen veel muziekliefhebbers weer af naar de zuidelijke provincie Limburg voor Pinkpop, een tweedaags en groots muziekfestival dat in zijn opzet ooit het eerste festival in Europa was. Vooral jongeren trekken hier in groten getale naartoe, ook vanuit het buitenland.

Eten en drinken

De Nederlandse keuken blinkt niet echt uit in pittigheid, maar deze kleine handicap wordt gecompenseerd door de hoge kwaliteit van de ingrediënten. Een doorsnee Nederlands gerecht bestaat uit vlees of vis, aardappels en groenten.

Nederlanders zijn thuis in haast elke buitenlandse keuken. Door de multiculturele invloeden kun je ‘werelds’ eten: in elke stad is een overvloed aan Chinese, Surinaamse, Italiaanse, Griekse en Turkse restaurantjes.

Veel mensen eten iets zoets bij de koffie. Dit kan een stuk appeltaart zijn of een stroopwafel. Maar ook de kleinere warme gerechten zijn het proeven waard. Aanraders zijn de poffertjes en de pannenkoeken die in speciale pannenkoekenhuisjes gegeten kunnen worden. Deze gerechten bestaan uit een beslag van meel en eieren. Dit wordt gebakken in boter en bestrooid met poedersuiker. Vooral kinderen zijn er dol op.

Specialiteiten

Aan de westkust van Nederland worden veel mosselen gegeten. Deze Zeeuwse mosselen worden in wijn gekookt of gebakken. Een andere zeevrucht die populair is in Nederland is de haring. Deze wordt bij een viskraam op straat gekocht en (eventueel met uien) rauw gegeten.

Een typisch Nederlands alcoholisch drankje is jenever. Deze sterke drank wordt gestookt van bessen en vooral stokoude rimpelige mannetjes drinken het graag. Niet iedereen vindt het lekker om te drinken, dus is er ook nog bier. Het Nederlandse bier heeft als voornaamste kenmerk dat het heldergeel van kleur is en dat het een schuimlaag heeft. Als je toch nieuwsgierig bent naar de jenever, dan kun je in elke bar een ‘kopstootje’ bestellen. Een kopstootje is een glas ijskoude jenever met een glas bier. Het is de bedoeling dat je in één teug de jenever achterover slaat en daarna een slok van het bier drinkt. Niet teveel van bestellen, want je wordt er gruwelijk dronken van! In het zuiden van Nederland wordt ook zwaarder spul gebrouwen, dat ‘abdijbier’ heet.

Fooi

Je kunt zelf beoordelen of je fooi wilt geven, maar het wordt door het personeel natuurlijk wel gewaardeerd.

Gezondheid

Nederland staat bekend om haar liberale drugsbeleid. Ondanks alle wilde verhalen is het streng verboden om drugs in of uit te voeren. Ook het gebruik van drugs in het openbaar is uit den boze. In de meeste steden zijn er zogenaamde ‘coffeeshops’ waar je allerlei soorten soft- en smartdrugs kan kopen en consumeren. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit meer dan 5 gram in je bezit hebt, want je kunt bij overschrijding van deze hoeveelheid in de gevangenis komen.

De Nederlandse gezondheidszorg is uitstekend.

Grensformaliteiten

Visum

Er is geen visum nodig.

Paspoort

In Nederland is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs bij je te dragen.

Controle

Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Infrastructuur

Nederland heeft een goed wegennet. Ook met het openbaar vervoer kun je overal komen. Met name in de Randstad zijn de voorzieningen uitstekend. In de grote steden kun je je verplaatsen met tram, metro, trein of bus. Bij de treinstations kun je reisschema’s krijgen en ook bij de chauffeurs van tram, trein of bus kun je informatie inwinnen.

Hou wel rekening met vertragingen als je met het openbaar vervoer gaat reizen!! Verder rijden er overal taxi’s.

Max. snelheid

120 km.

Geldigheid rijbewijs

Een geldig rijbewijs is verplicht.

Weer en klimaat

Nederland ligt aan zee en heeft daardoor koele zomers en milde winters. De weersomstandigheden zijn over het algemeen erg wisselvallig en het regent vaak. De zonnigste en warmste periode van het jaar is van mei tot september.

Klimaattype

Zeeklimaat

Gem. temp. zomer

19 graden.

Gem. temp. winter

3 graden.

Gem. neerslag in mm.

60 mm.

Beste periode om land te bezoeken

Van april tot oktober.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen