Amsterdam

Klik hier voor producten over Amsterdam

Als er één stad in Nederland is die geen goed beeld geeft van de hele samenleving, is het wel Amsterdam. Onze hoofdstad is een wereld op zich. Het eigenwijze Amsterdamse leven bestaat uit winkelen, uitgaan in restaurants, café’s en discotheken, museum- en concertbezoek, sex & drugs of wandelingen over de grachten. Vooral ’s zomers komen hier massa’s Nederlandse én buitenlandse toeristen op af.

Wat misschien wel typisch Hollands is aan Amsterdam, zijn de oude gebouwen. Een sfeervolle oude wijk is bijvoorbeeld de Jordaan, ook wel ‘het Mont-Martre van Amsterdam’ genoemd. De bewoners bestaan dan ook uit een gemixt publiek: studenten, kunstenaars, yuppen en natuurlijk de echte Jordanezen. Naast de smalle straatjes met restaurants en café’s vormen het Anne Frankhuis en de Westerkerk een drukbezochte plek.

Historische plek

De oude stadskern van Amsterdam heeft ongeveer 5.000 beschermde historische monumenten. Je snapt vast wel dat er genoeg te zien is, maar hier volgen een paar aanraders.

De architectuur van Amsterdam wordt grotendeels bepaald door de zeventiende- en achttiende eeuwse woonhuizen langs de grachten en elders in de stad. Samuel Sarphati (1813-1866) wilde van Amsterdam een moderne stad maken. Hij ontwierp een uitbreidingsplan voor het zuidelijke deel van de stad met als centrum het Paleis van Volksvlijt op het Frederiksplein. De architect van het paleis was Cornelis Oudshoorn (1812-1875) en in 1864 was het gebouw gereed. Later is het in rook opgegaan. Een ander voorbeeld van zijn hand is het Amstelhotel.

Het plan van Kalff (een belangrijk gemeentefiguur) uit 1876 voorzag in de aanleg van een woonwijk met parken en pleinen in het zuidwestelijk deel van Amsterdam. Het middelpunt werd het Vondelpark. In het bijzonder de architecten van de zogenaamde Amsterdamse School hebben aan de invulling van dit plan een belangrijke bijdrage geleverd, waarvan nog veel gebouwen behouden zijn.

Het Rembrandthuis geeft je een uniek beeld van Rembrandt als persoon, schilder, leraar en verzamelaar. De keuken en de woon/slaapkamer met hun bedsteden en fraai bewerkte schouwen geven een indruk van de privévertrekken. In de zogenaamde kunstkamer bewaarde Rembrandt allerlei curieuze en uitzonderlijke voorwerpen zoals opgezette dieren, oosters porselein, beelden, munten, wapens en prentenalbums. Rembrandt had verder ook nog een grafisch atelier waar hij en zijn leerlingen prenten vervaardigden.

Natuur

Het Vondelpark is al 125 jaar voor veel Amsterdammers een groene oase van rust. Een park dat voor alle Amsterdammers en hun kleinkinderen behouden blijft, goed onderhouden wordt en gelukkig nog niet verstikt wordt door alle opdringerige nieuwbouw. Het heeft een unieke aanleg, een bijzondere en gevarieerde begroeiing met grote oude bomen. De laatste jaren is het park niet meer zo rustig. Op zondagmiddag is ongeveer half Amsterdam hier actief bezig. Dit varieert van inline-skaten tot een potje rennen met hond of een verzameling kinderen.

Seizoeninfo

Nederland heeft dankzij de ligging aan zee een gematigd en redelijk wisselvallig klimaat, waarbij ieder seizoen zijn charmes kent. Het zou alleen wat minder mogen regenen, en ’s winters wat vaker sneeuwen.

Winterseizoen

Van december tot maart

Zomerseizoen

Van juni tot september

Hoogseizoen

Het hele jaar door, vooral in de vakantieperiode

Gem. temperatuur zomer

20 graden

Gem. temperatuur winter

4 graden

Uitgaanstips

Om te beginnen is er een wekelijks magazine, Amsterdam This Week, dat je een goed overzicht geeft van wat je met je vrije tijd allemaal kunt doen. De meeste clubs liggn tussen het Leidse- en het Rembrandtsplein in, waar je vermaak kunt vinden van cabaret tot moderne jazz en alles daar tussenin.

De Melkweg is een plek waar je van alles kunt doen. Het heeft een theater, een bioscoop en een café. Verder kun je in The Max regelmatig grote bands zien optreden.

Paradiso heeft een grote reputatie als het gaat om popmuziek. Veel buitenlandse bands doen tijdens Europese tours deze tempel van de popmuziek aan. Naast popconcerten worden elke maand speciale dansavonden gehouden, met oude discotoppers of stevige crossover.

Trendsport

Op enkele plekken in Amsterdam kun je goed skaten. Neem bijvoorbeeld het Beursplein. Het asfalt had misschien beter gekund, maar wat weer voor deze lokatie pleit is dat de junk-foodvoorzieningen erg goed zijn. Het Museumplein heeft een kleine halfpipe en een Vert-ramp.

Vooral ’s zomers komen hier veel mensen kijken, dus als je van een beetje aandacht houdt heb je een dankbaar publiek. Behalve inline-skaters en rollerskaters zijn ook skateboarders goed vertegenwoordigd.

Recreatie & diversen

Een nog niet zo bekend stadsdeel van Amsterdam – en waar je zonder de drukte van de stad rustig kunt rondlopen – is het Bikkerseiland. Op dit kleine eilandje achter het Centraal Station kom je mooie oude pakhuizen tegen. Deze worden vooral bewoond door kunstenaars die hier hun ateliers hebben. Sommige ateliers zijn ook toegankelijk voor publiek.

Waar je nog meer rond kunt lopen, maar ook actief bezig kunt zijn is het educatieve en recreatieve wetenschapscentrum New Metropolis. Het gebouw is een ontwerp van de wereldberoemde Italiaanse architect Renzo Piano. Het centrum is gebouwd boven de IJ-tunnel en rust grotendeels op de fundering daarvan. Waar de tunnel onder het water schiet, loopt een voetgangersbrug van de kade naar het dak van New Metropolis. Het gebouw is een wereld waarin je zelf het grootste wonder bent. Interactieve tentoonstellingen dagen je uit en je ervaart wat het betekent om te leven in een snel veranderende maatschappij. Op een luchtige manier raak je vertrouwd met moderne wetenschap en technologie.

Openbare telefoon

Door de hele stad te vinden.

Internet cafe

MadProcessor, Bloemgracht 82, www.madprocessor.com

Postkantoor

In elke stadswijk zijn één of meerdere te vinden.

Telefoonnummer VVV

0900-4004040

Internet site

www.visitamsterdam.com