Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer ligt tussen Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. De Brouwersdam verbindt deze eilanden en houdt het zeewater bij extreme vloed tegen. Door afsluiting aan de oostkant is het Grevelingenmeer een zoutwatermeer geworden.

Veel mensen denken dat Goeree Overflakkee bij Zeeland hoort, maar de grens tussen de provincies ligt midden over het Grevelingenmeer. Wel spreken de bewoners van dit eiland een dialect dat erg op Zeeuws lijkt. En net als de rest heeft ook dit eiland te lijden gehad onder de invloeden van de Noordzee. Dat de zee altijd een grote rol heeft gespeeld in het leven van de bewoners is logisch. Ook aan het eten is dat te merken. Als je van vis en zeevruchten houdt, kun je heerlijk eten in een van de vele restaurants.

Historische plek

Op de eilanden liggen veel oude dorpjes. Goedereede heeft bijvoorbeeld een historisch centrum dat geregeld gebruikt wordt als filmdecor. De kerktoren van het dorp deed vroeger ook dienst als vuurtoren. De hoofdplaats van Schouwen Duiveland is het historische Zierikzee, met goed bewaard gebleven monumenten.

Strand

Waar je ook in Zeeland bent, als je naar het water wilt hoef je meestal niet langer dan 15 minuten te reizen. Er zijn veel zoet- en zoutwaterstranden. Voor een strandwandeling met kinderen is het huren van een bolderkar misschien een leuk idee.

Bekende badplaatsen op Schouwen Duiveland zijn Renesse, Burgh-Haamstede en Scharendijke.

Natuur

Het uitzicht op de eilanden is vaak heel weids. Het is vooral heel vlak polderland met groene weiden, uitgestrekte korenvelden, tuinbouwgebieden en fruitboomgaarden. Er zijn veel bloemzadenkwekerijen, van juli tot september staat de Kop van Goeree in bloei.

Langs de kust is meer dan strand te vinden. Hier en daar zijn bijzondere natuurgebieden in de duinen. Sommige mag je alleen betreden als je lid bent van de Stichting Natuurmonumenten, de Kwade Hoek bijvoorbeeld. Op eilandjes die zich in het midden van het meer bevinden zijn broed- en rustplaatsen voor vogels.

Seizoeninfo

De zon schijnt in deze regio gemiddeld 140 uur langer dan in de rest van Nederland

Hoogseizoen

Van juli tot september.

Uitgaanstips

Brouwershaven en Ouddorp zijn plaatsjes met een gezellige oude woonkern. Hier vind je winkels, een discotheek, cafés, restaurants, een zwembad en een manege.

Watersport

Het Grevelingenmeer is vooral een bekend gebied bij watersporters. Het westelijk en oostelijk deel zijn het meest geschikt. Er zijn volop mogelijkheden voor watersport in alle vormen: zeilen, moterbootvaren, surfen, waterskiën, kanoën, zwemmen, sportvissen of sportduiken.

In Scharendijke is Grevelingse duikcentrum. Onder begeleiding van goede instructeurs kun je zeil- of surflessen nemen bij het centrum bij de Brouwersdam.

Verder liggen in het Grevelingenmeer drie watersporteilanden. Mocht je nodig moeten, meer dan even hier aan; ze hebben toiletten.

Recreatie & diversen

Er wordt veel gewandeld en gefietst. Op dagen met mooi weer rijden mensen in ’n soort optochtjes over de fietspaden, geen onbekend verschijnsel in Nederland. Op westelijk Schouwen Duiveland ligt direct achter het strand een groot bos- en duingebied dat grotendeels vrij toegankelijk is met kilometers lange fiets-, wandel- en ruiterpaden.

Ook op het water kun je een rondje maken, met een van de rondvaarten.

De ruim dertig musea in Zeeland zeggen te beschikken over gevarieerde en interessante collecties.

Communicatie info

www.zeelandnet.nl

Telefoonnummer VVV

0900-9282