Hoek van Holland

Hoek van Holland is de bekendste badplaats van de regio Rijnmond (Rotterdam en omstreken). Het ligt aan de monding van de Nieuwe Waterweg, de toegangspoort naar de Rotterdamse haven. In Hoek van Holland vind je bossen, duinen, de Berghaven en een kleine dorpskern. Tevens vertrekt vanuit Hoek van Holland de Stena Line, een dagelijkse veerdienst tussen Nederland en de plaats Harwich in Engeland.

Historische plek

Vlak bij het ‘grote strand’ bevindt zich het Fort, dat in 1889 werd gebouwd om de toegang tot Rotterdam te beschermen. Tegenwoordig vind je in het Fort het Kustverdedigingsmuseum. Hier wordt de geschiedenis van de Nederlandse kustverdediging tot de twintigste eeuw uitgebreid beschreven. Hoek van Holland was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de zwaarst verdedigde lokaties uit de ‘Atlantische Muur’ van de Duitsers.
Het is zéér de moeite waard om eens langs de Nieuwe Waterweg te wandelen en het grootste waterbouwwerk van Nederland te aanschouwen: de stormvloedkering. Het gevaarte is bijna even lang als de Eiffeltoren en vier keer zo zwaar. De stormvloedkering werd in 1997 gebouwd om Nederland te beschermen tegen het zeewater en is het sluitstuk van de Deltawerken. Tevens kun je hier van heel dichtbij gigantische olietankers en andere zeeschepen aanschouwen.

Strand

Hoek van holland kent twee stranden. Vooral de Hoekenezen willen dit onderscheid nog wel eens maken. Het ‘grote/Hoekse strand’ wordt in de zomer grotendeels bevolkt door Rotterdammers en ligt aan de pier. Hier zal je de meeste terrasjes en eettentjes vinden. Daarnaast kun je op een aantal grote parkeerplaatsen je auto kwijt, waar parkeerwachten de boel in de gaten houden. De inwoners van Hoek van Holland zal je niet snel op dit strand tegenkomen. Zij bezetten liever het ‘kleine strand’, waar zich de plaatselijke watersportvereniging bevindt. Verder richting ‘s-Gravenzande ligt ook nog een officieel FKK naturistenstrand. Het kleine- en grote strand worden in de zomermaanden door strandwachten in de gaten gehouden.
Wanneer het een beetje waait (wat natuurlijk vaker voorkomt dan de meeste Nederlanders zouden willen) kun je op het strand gaan vliegeren.

Natuur

Op de grens van Hoek van Holland en ‘s-Gravenzande ligt het Staelduinsebos. Dit bos is rijk aan flora en fauna en wordt daarom beschermd door Natuurmonumenten. Verder ligt dichter bij de kust een aantal bossen en wordt de hele kustlijn omarmd door een duinenrij.

Seizoeninfo

Vooral in de lente, zomer en herfst is het lekker om eens Hoek van Holland te bezoeken. Je kunt door de bossen of over het strand lange wandelingen maken of met mountainbike of skates via het duinpad helemaal naar Kijkduin rijden. ’s Winters is er weinig te doen en ligt het strand er verlaten bij.

Uitgaanstips

In Hoek van Holland staat een hotel/discotheek waar veel jongeren hun zaterdagavond doorbrengen. Dit hotel draagt de naam Hotel America (van de Holland-Amerikalijn). Daarnaast zijn er genoeg kroegen te vinden en is er een echte coffeeshop. ’s Zomers wordt in Hoek van Holland Beach Pop georganiseerd, met optredens van allerlei bekende bands.

Watersport

Het Hoekse strand leent zich goed voor watersporten. Je kan er catamaranzeilen, windsurfen en waterskiën. Tevens kun je er op goede dagen golfsurfen en hebben ze tegenwoordig een grote container op het strand staan waar je kano’s en kajaks kunt huren. Natuurlijk is een lekkere duik in het koele zeewater een verademing op een warme dag.

Trendsport

Kitesurfen wordt steeds groter in Nederland en dus ook op het strand van Hoek van Holland.

Recreatie & diversen

Hoek van Holland telt twee maneges, een tennisvereniging en zelfs een schietsportvereniging. Daarnaast zijn er genoeg fietspaden aangelegd die door de bossen en duinen lopen.