Rotterdam

Rotterdam heeft alles wat nodig is om een bruisende stad te zijn. Je komt er veel verschillende gezichten tegen. Van zakenman tot student, van autochtoon tot allochtoon: allemaal geven ze kleur aan het stadsleven.

Het centrum is erg divers. Je vindt er veel hoge spiegelende kantoorgebouwen die de stad een zakelijk karakter geven, maar als je om je heen kijkt in plaats van omhoog zie je een heel ander Rotterdam.

De stad heeft heeft veel gebouwen die in een experimentele stijl zijn opgezet. Heel opvallend is bijvoorbeeld het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut. Tussen de moderne bouwwerken staan historische panden die nog steeds de allure hebben van vervlogen tijden.

Verder zijn er allerlei instellingen die culturele evenementen organiseren. Denk maar eens aan het wereldwijd gewaardeerde Internationaal Filmfestival Rotterdam, dat ieder jaar weer meer bezoekers trekt. Verder is iedereen die iets met bootjes heeft ongetwijfeld op de hoogte van de het jaarlijkse Wereldhavenfestival.

Het voormalig gebouw van de Holland-Amerikalijn is weer in zijn oude glorie hersteld en trekt tegenwoordig als Hotel New York veel toeristen. Vanaf het terras hebben ze een schitterend uitzicht op de drukbevaarde Maas én op de adembenemende Erasmusbrug, oftewel ‘de zwaan’, ‘de harp’ kortom: de brug der bruggen.

Historische plek

Sinds de 19de eeuw heeft Rotterdam de grootste haven van Nederland en sinds begin jaren zestig zelfs van de wereld. Je wordt hier tijdens een stadswandeling herhaaldelijk op gewezen door de straatnamen en natuurlijk door de Maas die door de stad heenstroomt.

Een oude wijk die door de jaren heen bewaard is gebleven is het historische stadsdeel Delfshaven. Als je langs de statige herenhuizen loopt krijg je een mooi beeld van hoe Rotterdam er voor de oorlog uit heeft gezien.

Een gebouw dat een ander aspect van het ‘waterverleden’ laat zien is het veelzijdige Hotel New York. Dit gebouw diende vroeger als kantoor van de Holand-Amerikalijn. In de nabijgelegen vertrekhallen, die deels nog steeds intact zijn, is menige traan gevallen bij het uitzwaaien van geliefden. Sinds kort is deze verbinding weer in gebruik genomen; met het afmeren van grote cruiseschepen is een nieuwe impuls gegeven aan de Rotterdamse toeristische sector. Hotel New York is allereerst een romantische plaats om te overnachten, maar je kunt ook één van de enorme bibliotheekzalen of directievertrekken als vergader- of feestzaal huren. In de zomer komen zakenmannen hier samen met heel hip Rotterdam om er in de zon iets te eten of drinken.

Seizoeninfo

Het Nederlandse weer is nogal onvoorspelbaar, maar als je ergens tussen mei en september de stad aandoet dan is de kans groot dat je lekker op een terrasje een biertje kunt drinken. Ook kun je met een rondvaartboot vanaf het water de stad bewonderen.

Gem. temperatuur zomer

20 graden.

Gem. temperatuur winter

3 graden.

Uitgaanstips

Voor ieder wat wils, moeten de grote horeca-bazen gedacht hebben toen ze het Rotterdamse uitgaansleven wilden inrichten. Waar kun je met wie wat doen? Concerten of theatervoorstellingen bezoeken, lekker dansen of aan de bar hangen, het kan allemaal.

Het Oude Haven-gebied is het uitgaansgebied voor studenten, terwijl rond de Nieuwe Binnenweg meer de café’s liggen die door hipper publiek worden bezocht. Uitgaan hoeft niet echt veel te kosten: de prijzen voor eten en drinken zijn redelijk en eetcafeetjes zijn soms heel voordelig. Bijzondere films of theatervoorstellingen kun je zien in Lantaarn/Venster, terwijl bandjes van over de hele wereld in Nighttown, de Vlerk of Rotown spelen.

Uitgaansprijzen

De prijs voor eten en drinken is heel redelijk.

Trendsport

De stad bouwt aan verschillende skate-faciliteiten. Er is een groot indoor-skatecentrum (4.000 m2) voor alle takken van de rollersport. Stuntskaten, skateboarden, vert- en poolskaten hebben speciale ruimtes. De overgebleven skatevloer van 850 m2 wordt afwisselend gebruikt voor inline hockey, een rollerdisco (op elke zaterdagavond), skatecursussen en ‘Kiddieland’ waar ukkies vanaf 4 jaar kunnen rondrolleren. Verder kun je er alles huren wat je nodig denkt te hebben. ’s Zomers toert een slinger van skaters op vaste avonden door de stad.

Communicatie info

Overal kun je wel bellen, maar let er wel even op dat het gebruik van muntgeld erg prehistorisch is in deze moderne stad. Je kunt in ieder postkantoor of tabakswinkel een telefoonkaart kopen. Bellen en faxen kun je ook in het postkantoor, dat van 9.00 tot 17.00 open is. In het weekend is het postkantoor op de Coolsingel ook ’s ochtends geopend.

Openbare telefoon

Door de hele stad te vinden.

Internet cafe

Passage 1 of Parkhaven 20: www.cat@zine.net

Postkantoor

Coolsingel 80.

Telefoonnummer VVV

Coolsingel 67. Tel.: 0900-4034065.