Info over Noordpoolgebied

Experiment: doe een ijsklontje in een glas en vul het met water. Dit krakende geluid, het scheuren van het ijs, is precies wat je hoort als een gletsjer van de berg afbreekt, alleen dan veel harder. Dit is wat ergens in de 12de eeuw Noorse ontdekkers hoorden toen ze voor het eerst Svalbard – de officiële naam van de eilandengroep – zagen. Vanaf dit moment werd het een autonoom deel van het Koninkrijk Noorwegen. Spitsbergen is de naam van het grootste eiland met Longyearbyen als hoofdstad’. Daarnaast zijn er nog 2 nederzettingen: het Russische mijnbouwstadje Barentsburg en Ny-Ålesund, waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar het Noordpoolgebied. Heel Svalbard is ongeveer zo groot als Nederland en België samen.

Wie verlangt naar een echte arctische reiservaring, reist af naar dit deel van de wereld. Deze eenzame en nog ongerepte eilandengroep ligt aan de rand van het Noordpoolgebied. Vroegere poolreizigers werden steeds weer aangetrokken tot dit gebied en dat zegt heel wat als je nagaat wat voor extreme avonturen ze hier meegemaakt moeten hebben.

Ook de hedendaagse reiziger raakt makkelijk in de ban van Spitsbergen. Het onverzettelijk pakijs, de beweeglijke gletsjers, gepolijste bergruggen, scherp gekante bergtoppen en het verbazend veelzijdige plantenleven op de toendra’s maken het verleidelijk om niet meer naar huis terug te keren….

Hoofdstad

Longyearbyen

Oppervlakte

62050 km2

Hoogste punt

0 meter (zeeniveau)

Laagste punt

-1.717 meter

Aantal inwoners

2.416

Voertaal

Noors

Talen die ook gesproken worden

Russisch

Tijdverschil

Geen tijdsverschil.

Populaire reisaanbieders Noordpoolgebied

Communicatie

Internationale landen code

47

NL. Ambassade ter plaatse

00-47-22602193 (Oslo)

Ambassade Nederland

070-3117611

Algemene vervoersinfo

0900-8991170

Internet site

www.svalbard.com/weather.html

Cultuur

Feestdagen

Zonnefeest: Een hele week, zo rond 8 maart wordt de terugkeer van de zon gevierd. Dit gaat gepaard met tentoonstellingen, concerten en een hapje (en een drankje).

Verder worden er over het algemeen dezelfde feestdagen gevierd als in Noorwegen zelf….

Vaste gebruiken en gewoonten

Het is een gebruik om je schoenen uit te doen als je bijvoorbeeld bij de mensen op bezoek gaat. Maar niet alleen dan, maar ook bij het betreden van winkels en kantoren (het is dus slim om een paar sloffen of warme sokken in te pakken). Dus: voordat je in je beste kloffie op de koffie gaat, even je sokken checken op kleur, toestand en geur…. kan je avond niet meer stuk!

Eten en drinken

De prijzen voor eten en drinken kunnen erg hoog uitvallen. Om de kosten te drukken kun je het beste regelmatig zelf inkopen doen.

In heel Noorwegen vind je zogenaamde ‘konditori’, (banket)bakkers met tafeltjes, waar je betaalbare broodjes of plaatselijke lekkernijen kunt eten.

Iets duurder maar ook uitgebreider en gezonder zijn de ‘kafeterias’, die eenvoudige maar voedzame maaltijden serveren.

In gewone restaurants betaal je al snel 100 krone voor het avondeten, maar vaak kun je hier ook een iets goedkopere dagschotel bestellen.

Specialiteiten

Typisch gerechten zijn ’torsk’ (kabeljauw), ‘laks’ (gegrilde of gerookte zalm), ‘reker’ (gekookte garnalen): vis wat de klok slaat dus.

Gezondheid

Reis je naar gebieden zoals Spitsbergen, denk dan aan het volgende.

Als je meegaat met een georganiseerde reis, is het verstandig van tevoren aan de touroperator te vragen wat voor kleding en eventueel gereedschap je mee moet nemen. En sta verder bij de volgende punten even stil:

IJsberen

Deze dieren zijn beschermd en mogen op geen enkele manier gestoord worden. Hou een veilige afstand van welke beer je ook tegen mag komen. Beren zijn erg snel en staan bekend om hun plotselinge aanvallen. Het is dus verstandig om altijd op je hoede te zijn en contact met deze dieren te vermijden.

Weet waar je bent

Als je een wandeling gaat maken, het maakt niet uit hoe lang of hoe ver weg, vertel dit aan iemand mocht er iets gebeuren. Het is ook niet raadzaam om er alleen en/of zonder gids op uit te trekken.

Natuur; rivieren, pakijs en gletsjers

Er stromen enorme hoeveelheden water in de rivieren tussen juni en augustus.. Dit heeft te maken met het smelten van de sneeuw in het gebied. Gevolg hiervan is dat het water ijskoud en moeilijk over te steken is.

Reizen op pakijs en gletsjers kan risicovol zijn. Als je een gletsjer gaat beklimmen, dan is het beter voor je eigen veiligheid om een gids mee te nemen, ook het reizen in een groep is raadzaam.

Kleding en schoenen

Gebruik tijdens de winter de warmste en beste kleding die je hebt. Verschillende lagen kleding (bij voorkeur wol) en winddichte kleding is erg belangrijk. Tijdens de zomerperiode kun je het beste kleding inpakken die bij een stevige herfst past.

Er zijn letterlijk bergen oneffen terrein op Svalbard en stevige schoenen en bergschoenen zijn aan te raden. Ook kan het er erg nat zijn vanwege de smeltende sneeuw en de uit hun oevers tredende rivieren. Waterdichte (wandel-)schoenen zijn dan het beste om te dragen. In de ‘echte’ winter is het belangrijk om zowel warm als waterdicht schoeisel te dragen.

Grensformaliteiten

Je hebt een geldig paspoort of toeristenkaart nodig.

Infrastructuur

Er zijn geen wegen op Spitsbergen (behalve rondom de spaarzame nederzettingen). Mede daarom wordt er gebruik gemaakt van speciaal uitgeruste schepen, rubberboten en je eigen voeten om de afgelegen delen te bezoeken.

Weer en klimaat

De afstand tot de Noordpool bedraagt nog geen 1.000 kilometer, maar toch is het klimaat relatief mild. Er valt erg weinig regen, maar vochtige zeelucht kan mist en motregen veroorzaken. Vanaf eind april tot half augustus is het 24 uur licht per dag. ’s Winters omringt het arctisch pakijs bijna heel Spitsbergen. Bij de reizen vroeg in het seizoen drijft er nog veel ijs op zee, dus de koers is afhankelijk van de ijsomstandigheden. Het is een prachtig gezicht en dit is ook het goede seizoen om de toendravogels en kolonies zeevogels te bekijken.

Een van de meest bijzondere natuurverschijnselen, de middernachtszon, kun je tussen 19 april en 23 augustus, terwijl tussen 28 oktober en 14 februari, de zon amper boven de horizon verschijnt.

Klimaattype

Arctisch

Gem. temp. zomer

6 graden

Gem. temp. winter

-14 graden

Gem. neerslag in mm.

200-300 mm.

Zomer / Winter

Juni tot augustus/ november tot een beetje maart

Beste periode om land te bezoeken

Ergens tussen juni en augustus.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen