Info over Noorwegen

Niet alleen het landschap van Noorwegen maar ook de nationale geschiedenis lijkt een sprookje. Allereerst waren er de woeste Vikingers, die vanaf eind achtste eeuw plunderend door Europa trokken. Rond 900 werd Noorwegen verenigd door de Vikingleider Harald Fairhair. Honderd jaar later bekeerde koning Olaf zijn volk tot het christendom, de religie van de landen die hij had veroverd. Het tijdperk van de Vikingers eindigde in 1066, met de nederlaag van koning Harald Hardrada in de Slag van Stamford Bridge in Engeland.

Inmiddels is het Skandinavisch land al 1000 jaar een monarchie. Tot 1905, toen de Noren eindelijk hun eigen koning kozen, was het Noorse koninkrijk verbonden met Zweedse en Deense vorstenhuizen.

Noorwegen is het land van hoge bergen, diepe fjorden en ijsblauwe gletsjers. De laatste jaren maakt de regering zich grote zorgen over het behoud van deze schitterende natuur. Bossen en meren zijn aangetast door zuren regen. Bovendien is het bewaken van de visstand van levensbelang voor de vissersdorpen langs de duizenden kilometers lange kust. In 1995 heeft de bevolking zich via een referendum uitgesproken tegen aansluiting bij de Europese Unie.

’s Zomers kent Noorwegen lange dagen en wintersport is het hele jaar door mogelijk. Ook de hoofdstad Oslo is zeker een bezoek waard.  Populair zijn de fly & drive vakanties naar Noorwegen.

Hoofdstad

Oslo

Oppervlakte

323.880 km2

Hoogste punt

2470 meter.

Aantal inwoners

4,4 miljoen.

Autoletter

N

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. 9.00 tot 16.00, do. tot 19.00 uur.

Voertaal

Noors

Talen die ook gesproken worden

Laps, Engels en Duits.

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

Geen

Populaire reisaanbieders Noorwegen

Reisverhalen over Noorwegen

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

5 tips voor de juiste koelbox tijdens het kamperen in Europa

Geplaatst op 10 maart, 2022 door Sander

Een heerlijk kampeeravontuur in Europa op de planning staan waarbij wat verkoeling goed te gebruiken is? Ga op pad met de juiste camping koelkast zodat je onderweg én op je bestemming voorzien bent van een fris tussendoortje. Tussen al die verschillende koelboxen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom helpen wij […]

Noorwegen reisverslag Paul en Monique Schilders

Noorwegen reisverslag Paul en Monique Schilders

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Paul en Monique Schilders

Noorwegen ’96 1e DAG 18-07-96 Tilburg – Kiel Het is 8.15 uur (10437 km) als we de Leidschendamstraat uitrijden en op weg gaan naar Kiel (Duitsland), waar we vanaf drie uur kunnen inchecken voor de boot naar Zweden. We zitten inmiddels als een heel eindje op de ‘autobahn’ als we […]

Communicatie

De meeste telefooncellen accepteren munten van 1, 5 en 10 krone. Tegelijkertijd kun je meestal ook met telefoonkaarten bellen, wat overigens iets goedkoper is. Telefoonkaarten zijn te koop in postkantoren en krantenkiosken.

Faxen is mogelijk in de meeste postkantoren en hotels.

Veel openbare bibliotheken hebben computers met internet, maar deze zijn wel vaak druk bezet. Enkele grotere hotels hebben ook internet-computers in hun lobby, waarvan je gebruik kunt maken met creditcards.

Internationale landen code

47

NL. Ambassade ter plaatse

00-47-22602193 (Oslo)

Ambassade Nederland

070-3117611

Noodnummer

110 (brandweer), 112 (politie), 113 (ambulance).

Toeristenbureau in Nederland

0900-8991170

Collect call nr. naar NL

80019931

Internet site

www.noorsverkeersbureau.nl

Cultuur

Noren zijn over het algemeen onafhankelijk ingesteld, wat weer eens bleek in 1995 toen ze via een referendum besloten buiten de Europese Unie te blijven.

Bovendien zijn het sportieve en actieve buitenmensen, wat logisch is gezien de uitdagend woeste natuur. Outdoor-activiteiten als hiking, boating, vissen, skiën en snowboarden worden massaal beoefend.

Eeuwenoude tradities als volksdansen, zingen, verhalen vertellen en het tonen van klederdracht worden vooral tijdens verschillende festivals in ere gehouden.

Religie

Overwegend Luthers.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

Pasen

1 mei: Dag van de arbeid

17 mei: Dag van de Grondwet (1814)

25-26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

De Dag van de Grondwet, op 17 mei, is de grootste feestdag. Noren gaan dan massaal de straat op in traditionele klederdracht. Vooral in Oslo wordt het uitbundig gevierd.

De Sami, oftewel Lappen, gaan vooral uit hun dak rond Pasen. In Kautokeino en Karasjok worden dan onder andere rendierraces georganiseerd en traditionele gezangen (‘joik’) ten gehore gebracht.

Ten slotte is ook het Midzomernachtfeest een mooie belevenis, dat vaak samenvalt met St. Hans dag op 23 juni. Op strand worden dan bijvoorbeeld vreugdevuren onstoken.

Eten en drinken

De prijzen voor eten en drinken kunnen erg hoog uitvallen. Om de kosten te drukken kun je het beste regelmatig zelf inkopen doen.

In heel Noorwegen vind je zogenaamde ‘konditori’, (banket)bakkers met tafeltjes, waar je betaalbare broodjes of plaatselijke lekkernijen kunt eten. Daarnaast staan overal op straat eetkraampjes (‘gatekjokken’) met goedkope hapjes.

Iets duurder maar ook uitgebreider en gezonder zijn de ‘kafeterias’, die eenvoudige doch voedzame maaltijden serveren.

In gewone restaurants betaal je al snel 100 krone voor het avondeten, maar vaak kun je hier ook een iets goedkopere dagschotel bestellen.

Typisch Noorse gerechten zijn ’torsk’ (kabeljauw), ‘laks’ (gegrilde of gerookte zalm), ‘reker’ (gekookte garnalen) en ‘geitost’ (zoete geitenkaas).

Fooi

Rekeningen van restaurants en taxi’s zijn inclusief servicekosten.

Gezondheid

Geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten

Paspoort

Een geldig paspoort of toeristenkaart.

Infrastructuur

Noorwegen heeft een uitgebreid en effiënt busnetwerk. Veel busmaatschappijen geven studenten korting tussen de 25 en 50 procent.

De spoorwegmaatschappij heet Norwegian State Railways (NSB). Om zeker te zijn van een stoel kun je altijd reserveren, wat ongeveer 20 kronen extra kost.

Als je in de auto stapt, vergeet dan niet dat het verplicht is altijd met lichten aan te rijden. Bovendien moet elke inzittende een autogordel omdoen.

Max. snelheid

90 km/u.

max toegestane alcohol promillage

0,5 promille.

Weer en klimaat

De warme golfstroom zorgt voor een verrassend mild zeeklimaat in de Noorse kustgebieden. In Bergen daalt ’s winters de temperatuur niet beneden de 0 graden, terwijl in Vardo, in het hoge noorden, de gemiddelde wintertemperatuur slechts -4 graden is.

In het bergachtige binnenland zijn de winters uiteraard wel zeer streng.

Noorwegen is op z’n mooist van mei tot en met september.

Klimaattype

Maritiem, subarctisch en arctisch.

Gem. temp. zomer

18 graden (Oslo).

Gem. temp. winter

-5 graden (Oslo).

Beste periode om land te bezoeken

Mei tot en met september.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen