Wenen

Ultravox schreef al een geweldig lied over deze plaats: Vienna, voor ons beter bekend onder de naam Wenen. Stad van de beroemde componisten, kunst, cultuur en niet te vergeten de Spaanse rijschool. En ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van de Wiener Snagknaben of Mozart die dankzij hun muziek met deze romantische stad verbonden zijn. Een mooi oriëntatiepunt om verder de stad te verkennen is de toren van de Stephansdom in het centrum. Ergens tussen de winkelstraten, café’s en konditoreien liggen kerkjes, monumenten en talloze andere cultuurschatten. Traditie en trend gaan hier hand in hand . Maar als je een trefwoord zou moeten kiezen voor deze stad, dan is dit toch wel ‘chique’. Eigenlijk zou je deze stad gewoon moeten beleven,

Historische plek

De architectuur in Wenen bevat uiteenlopende historische stijlen. Een oude, oude stad zou je denken, maar dat klopt toch niet helemaal. Pas in de vorige eeuw verrees Wenen, stad van Freud en Wagner. In vijftig jaar tijd. De autoriteiten en architecten vonden dat de schittering van hun stad oogverblindend moest zijn, de pracht en praal moest de Oostenrijkse hoofdstad verheffen. De Ringstrasse vormt het hart. Aan deze imposante ringstraat liggen de mooiste gebouwen. Nu kunnen we hier weer allerlei oude kerken gaan aanhalen, maar iets wat qua historie vaak gemist wordt is de dierentuin van Wenen. De wortels hiervan gaan terug naar 1570, naar een soort park op het grondgebied van slot Schönbrunn. De stichter is Franz Stephan von Lothringen. Hij vond dat de kooien waarin de dieren zich bevonden veel te klein waren en dat moest dus naar zijn mening wat aan gedaan worden. Nu wil het toeval dat hij een hele handige tuinman had, de Nederlander Adrian van Steckhoven. Samen met zijn collega Jean Nicolas Jadot de Ville-Issey (wat een naam) ontwierp hij een verbeterde versie die in 1752 voltooid werd.

Uitgaanstips

De zogenaamde Viennale is het meest belangrijke filmfestival van Oostenrijk. Daarnaast mag het zich ook het oudste en best bekende evenement in duitssprekende gebieden noemen. Elk jaar in oktober wordt het gehouden in het historische centrum van Wenen, waardoor de stad even overspoeld wordt door 65.000 (jonge) festivalgangers.

Recreatie & diversen

De Spaanse rijschool van Wenen is de oudste en laatste rijschool ter wereld waar de klassieke dressuur wordt uitgeoefend. Dit instituut werd opgericht in 1572 en de naam verklapt het feit dat de paarden van Spaanse origine waren. De paarden die er rijden behoren tot het oudste klassieke paardenras van Europa. In de barokke hal (voor de cijferfreaks: gebouwd tussen 1729 en 1735) hangt het portret van keizer Karel de vierde, die de rijschool steunde en de uitvoeringen ging bekijken. Sinds 1920 zijn ze opengesteld voor publiek.